Test: Kemi i appelsinjuice

1. feb 2016

12 appelsinjuice er testet for indhold af overfladebehandlingsmidler og pesticider. I en appelsinjuice fandt vi rester af 4 forskellige pesticider. Det er fordi, den er friskpresset, forklarer producent.

appelsinjuice-web.gif

Test af appelsinjuice
Foto: Istock

1 juice indeholder pesticider

Valsølille Friskpressede Appelsiner er den eneste af de 12 undersøgte appelsinjuice, hvor vi fandt et indhold af pesticider - 4 forskellige slags, men alle under grænseværdierne for juice.

Se hele testen af juice på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside (log ind eller bliv medlem)

Friskpresset appelsinjuice giver pesticidrester

Valsølille forklarer, at indholdet af pesticider i deres juice skyldes, at de presser lokalt i Sverige. De har derfor behov for gode appelsiner året rundt, hvilke kan indeholde pesticider. Du kan se Valsølilles forklaring nedenfor.

Pesticider i Valsølille appelsinjuice er set før. I en svensk test af appelsinjuice fra sidste år blev der også fundet pesticidrester i netop denne juice, der i den svenske udgave hedder Brämhults.

Vil du undgå pesticider

Er du optaget af at minimere dit indtag af pesticider, kan du vælge 1 af de resterende 11 juice, hvor vi ikke fandt pesticidrester.

Test: Det betyder kolberne A, B og C

Valsølille forklarer årsagen til pesticiderne

Forbrugerrådet Tænk har spurgt Valsølille, hvordan det kan være at der er pesticider i deres juice.

Henrik Jørgensen, country manager i Valsølille, forklarer, at appelsinjuicen bliver presset lokalt, nærmere bestemt i Bramhults i Sverige. Det er forskelligt fra de øvrige appelsinjuicer i testen, hvor appelsinerne bliver presset i de lande, hvor appelsinerne dyrkes, og juicen derefter fryses eller køles og eksporteres.

“Vi modtager hver dag sendinger af appelsiner for at kunne levere reelt friskpresset saft. Vi stræber efter altid at have så lavt indhold af pesticider som muligt, men da vi modsat anden juice, der presses i oprindelseslandet og opbevares på tank til næste høst, presser hver dag, har vi behov for at få god frugt året rundt. Det har medført, at vi endnu ikke har en økologisk juice," forklarer Henrik Jørgensen fra Valsølille og fortsætter:

"Det medfører også, at vi altid blander flere forskellige appelsinsorter fra forskellige lande. Netop nu er der 5-6 forskellige sorter i hver dags presning. Det betyder, at vores juice, som jeres test også viser, kan have meget lavt indhold af pesticider af flere forskellige typer."

Bag om testen

Sådan har vi gjort
 

Forbrugerrådet Tænk Kemi har sendt 12 appelsinjuice til test på et kemisk laboratorie.

Juicerne er undersøgt for indhold af:

  • Overfladebehandlingsmidler og
  • Pesticider

Pesticider i juice omfatter undersøgelse for indhold af mere end 500 forskellige pesticider.

Det har vi fundet
 

I den friskpressede juice fra Valsøllle fandt et indhold af 4 pesticider - Imazalil, Carbendazim, Imidacloprid og pyrimethanil.

Carbendazim må ikke længere anvendes i EU.

I alle tilfældene var indholdet under grænseværdien for juice.

I de resterende 11 appelsinjuice kunne vi ikke måle indhold af pesticider.

Relaterede artikler