Test: Kemi i babymad

21. sep 2015

Låg fra 10 typer babymad er undersøgt for indhold af ftalater og bisphenoler. 2 produkter fra Holle indeholdt stoffet bisphenol A, som i Danmark ikke er tilladt i emballage til babymad. Stoffet var ikke tilstede i selve babymaden.

babymad-web.gif

Test:Ftalater og bisphenol A i låget af babymad
Foto: Anne Beck Christensen

10 slags babymad er testet

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet indhold af ftalater og bisphenoler i låget på 10 forskellige glas babymad. Både ftalater og bispenoler er mistænkt for at have hormonforstyrrende effekter.

De 10 slags babymad i testen dækker i alt 5 forskellige udbredte mærker.

Se produkternes bedømmelse nederst på siden.

To låg indeholdt mistænkt hormonforstyrrende stof

Det mistænkt hormonforstyrrende stof bisphenol A kan blandt andet findes i den lak, der beklæder indersiden af låget i konservesglas.

Vi fandt bisphenol A i 2 låg på babymaden fra Holle. Alle de andre låg var uden bisphenol A.

Vi kunne ikke måle et indhold af Bisphenol A i selve maden fra de 2 Holle-produkter.

Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at forårsage en lang række uønskede effekter, for eksempel lav sædkvalitet hos drenge og tidlig pubertet hos piger.

Har du spørgsmål om kemi i din hverdag? Kontakt os på telefon eller mail.

Fødevarestyrelsen er underrettet om indhold

Bisphenol A er mistænkt for at være hormonforstyrrende og er et meget omdiskuteret stof. Det er det blandt andet fordi forskere er uenige om effekten af stoffet i lave koncentrationer.

I EU er stoffet forbudt i sutteflasker, mens reglerne i Danmark er strammere. Her må bisphenol A ikke anvendes i al fødevareemballage, der er beregnet til at komme i kontakt med fødevarer til børn under 3 år.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har derfor gjort Fødevarestyrelsen opmærksom på de 2 produkter fra Holle, der på trods af det danske forbud indeholder bisphenol A.

Bisphenol A kan du - udover i fødevareemballage - også støde på i blandt andet kasseboner og andet termopapir.

Ikke andre bisphenoler i babymaden

I testen undersøgte vi også for bisphenol F og S for at sikre os, at bisphenol A ikke er blevet erstattet af andre problematiske bisphenol-forbindelser.

Ingen af de andre bisphenoler var tilstede i lågene.

Babymad er uden ftalater

Ftalater er plastikblødgørere, der kan findes i den bløde plastikpakning, der sidder på indersiden af låget af glaskonserves.

5 udvalgte ftalater må ikke være i plastmaterialer, der er i kontakt med babymad. Det gælder også for den plast, der er på indersiden af lågene fra babymaden.

Forbrugerrådet Tænk Kemi fandt ikke ftalater i de testede låg.

Test: Det betyder kolberne A, B og C.

Relaterede artikler

Test af autostole

Test: Kemi i autostole

Babyolier test

Test: Kemi i babyolier