Test: Kemi i bodylotion

26. feb 2018

Bodylotion kan indeholde uønsket kemi, som for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Men testen viser også, at der findes mange gode kemivalg.

test-kemi-i-bodylotion.jpg

Test: Kemi i bodylotion
Foto: Anne Beck Christensen

Bodylotion-test: 24 produkter er gode kemivalg

Uønsket kemi er nemt at undgå i bodylotion. Der findes mange gode valg, som er uden parfume, allergifremkaldende konservering og mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

I testen får 24 bodylotions den bedste bedømmelse. De er fri for en række kendte problematiske stoffer, og en stor del af dem er svanemærkede.

I appen Kemiluppen kan du finde mange flere bodylotions, hvis dit produkt ikke er med i testen.

Se de testede bodylotions nederst på siden.

Kemiluppen: Tjek din personlige pleje for uønsket kemi med smart app

Uønsket kemi: Bodylotion bliver længe på huden

Bodylotion er et plejeprodukt, hvor din udsættelse for ingredienserne er stor. 

Kemikalier kan optages gennem huden, og bodylotions bruger du måske dagligt i relativt store mængder. Samtidig er det et produkt, der bliver på huden i lang tid.

Risikoen for, at du optager uønsket kemi gennem huden, er derfor langt større end ved produkter, du bruger i små mængder, eller som du vasker hurtigt af.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Cocktaileffekten: Din samlede udsættelse kan være problematisk

Parabener, BHT, butylphenyl methylpropional, Benzyl salicylate og cyclopentasiloxane er stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Disse blev fundet i 10 bodylotions i testen.

Sundhedsrisikoen ved disse stoffer knytter sig ikke til det enkelte produkt. Men uønsket kemi i din bodylotion bidrager til din samlede udsættelse - også kendt som cocktaileffekten. 

Selvom det enkelte produkt i sig selv er sikkert, kan det sammen med kemikalier fra for eksempel indeklima og fødevarer give en udsættelse, der kan være problematisk.

Mistænkt hormonforstyrrende stoffer er derfor en god ide at undgå, hvor du kan - for eksempel i din bodylotion.

Test: Det betyder kolberne A, B og C

Bag om testen

OBS, testen er opdateret i juni 2020, så den tager højde for ændrede vurderinger for nye stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Kemiluppen opdateres med nye hormonforstyrrende stoffer

Sådan har vi testet

Forbrugerrådet Tænk Kemi har undersøgt markedet for bodylotion bredt. Det er sket ved blandt andet at besøge butikker og hjemmesider. Vi har også undersøgt, hvilke produkter der er populære i appen Kemiluppen.

Ud fra denne research har vi udvalgt 54 bodylotions, der giver en god repræsentativitet for de produkter, der købes. Alle produkter i testen er købt hos danske forhandlere.

Testen er en deklarationstest. Det vil sige, at ingredienslisterne på bodylotions er gennemgået for, om produkterne deklarerer indhold af problematiske stoffer. Det kan være mistænkt hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende konserveringsmidler, parfume eller miljøbelastende stoffer. Vi har ikke analyseret produkternes indhold, og testen tager heller ikke højde for, i hvilken mængde stofferne indgår.

Vi har kontaktet de ansvarlige bag produkterne for at sikre, at produkterne er aktuelle, og at ingredienslisterne er korrekte.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Det har vi fundet

Produkterne i testen fordeler sig således:

  • Bedste bedømmelse: 24 produkter er fri for en række problematiske stoffer.
  • Middel bedømmelse: 20 produkter indeholder parfume, allergifremkaldende planteekstrakter og/eller stoffer, der kan være miljøbelastende.
  • Laveste bedømmelse: 10 produkter indeholder mistænkte hormonforstyrrende stoffer (parabener, BHT, cyclopentasiloxane, Benzyl salycylate, butylphenyl methylpropional)

Allergifremkaldende konserveringsmidler (dmdm hydantoin og diazolidinyl urea) er fundet i 2 bodylotions, der får laveste bedømmelse.

Parfumestoffet hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde er fundet i 2 bodylotions med laveste bedømmelse. Det er et allergifremkaldende parfumestof, der fra 2021 er forbudt i kosmetik.

Læs mere: Allergifremkaldende parfumestof forbydes, men må blive på hylderne i årevis

Parfume kan give allergi, begræns gerne brugen

Parfume kan udløse hudallergi. Det er en livsvarig allergi, som giver udslæt og eksem, hvis du er i kontakt med et stof, du er blevet allergisk for.

Du kan minimere din risiko for at få hudallergi ved at begrænse, hvor meget parfume du er i kontakt med.

I 2 produkter viser testen fund af parfumestoffet hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde. Stoffet er på vej til at blive forbudt på grund af allergirisiko.

Stoffet blev i testen fundet i Elizabeth Arden Green tea drops body cream og Forever Living Products Aloe moisturizing lotion.

Læs mere: Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi

Testede produkter

Vis kun: