Test: Kemi i cykelstole

7. mar 2018

Cykelstole til børn er generelt fri for uønskede kemikalier. En enkelt cykelstol i testen indeholder dog høje mængder af tjærestoffer, der kan være kræftfremkaldende.

test-kemi-i-cykelstole.jpg

Test: Kemi i cykelstole
Foto: ICRT

Cykelstole: De fleste er gode kemivalg

Barnestole til cykler er i de fleste tilfælde gode kemivalg. Det viser en test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

I testen er der fokus på de dele af barnesædet, som dit barn vil være i kontakt med, når det sidder med på din cykel. Det er for eksempel sædet, polstringen og selerne.

Cykelstole som Bobike One Maxi, Polisport Bilby og Polisport Guppy Maxi er nogle af de stole, der klarer sig godt i kemitesten. De er fri for en række problematiske kemikalier.

Se kemibedømmelser for hver enkelt cykelstol i bunden af denne side.

Test: Det betyder kolberne A, B og C

Uønsket kemi: 1 cykelstol indeholder tjærestoffer

Bellelli Tiger Relax er den eneste cykelstol, der har større indhold af uønsket kemi.

Denne cykelstol indeholder høje mængder af tjærestoffer, som er kendt som PAH’er. Det gælder blandt andet 2 tjærestoffer, som EU klassificerer som muligt kræftfremkaldende. 

Tjærestofferne er ikke forbudte. Men de er problematiske i materialet i en cykelstol, som børn er i tæt kontakt med i længere tid. Derfor er det bedst at undgå disse stoffer, hvis du kan.

Cykelstolen Bellelli Tiger Relax er ikke udbredt på det danske marked. Men den kan findes på enkelte hjemmesider på dansk.

Cocktaileffekten – hvad er det?

Funktionstest: Cykelstole er også sikkerhedstestet

Forbrugerrådet Tænk har også testet de 14 cykelstole for, om de er sikre, holdbare og gode i brug.

Se Forbrugerrådet Tænks funktionstest af cykelstole på taenk.dk (log ind eller bliv medlem)

Bag om testen

Sådan har vi gjort


Forbrugerrådet Tænk Kemi har sendt 14 cykelstole til kemisk analyse på laboratorium.

Testen har undersøgt indholdet af kemikalier i de dele af cykelstolen, som barnet er i kontakt med, når det sidder i stolen. Det er for eksempel sædet, polstringen og selerne.

Disse stoffer er der testet for:

  •     PAH’er (tjærestoffer, som kan være kræftfremkaldende)
  •     Ftalater (plastblødgørere, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende)
  •     Klorparaffiner (stofgruppe, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende)

Forbrugerrådet Tænk Kemi har udelukkende undersøgt, om stofferne findes i de testede cykelstole. Testen undersøger ikke, i hvor høj grad stofferne frigives fra produkterne.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Det har vi fundet


Overordnet resultat

  • 9 cykelstole har fået den bedste kemibedømmelse. De er enten helt fri for uønsket kemi eller indeholder meget små spor af tjærestoffer.
  • 4 cykelstole har fået en middel kemibedømmelse. De indeholdt begrænsede mængder problematisk kemi i form af tjærestoffer.
  • 1 cykelstol har fået den laveste kemibedømmelse. Den indeholdt større mængder tjærestoffer blandt andet naftalin og benzo[g,h,i]perylene. EU klassificerer begge stoffer som muligt kræftfremkaldende. Stofferne er ikke forbudt, men uønskede i produkter til børn.

Ftalater:

Ingen af de testede cykelstole indeholdt ftalater.

Flere ftalater er forbudt i legetøj og babyudstyr som for eksempel klapvogne. Cykelstole er ikke omfattet af forbuddet.

Klorparaffiner:

Testen viste ikke indhold af klorparaffiner i de testede cykelstole.

I testen er der kun undersøgt for såkaldte kortkædede klorparaffiner.

Kortkædede klorparaffiner står på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. De er problematiske for miljøet og er også mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

De kortkædede klorparaffiner er forbudt i en lang række produkter inklusive cykelstole.

Klorparaffiner: Hvad er det?

PAH’er:

PAH-indhold viste testen i 7 ud af 14 cykelstole.

I 2 tilfælde var der tale om meget små spor. Disse produkter får derfor alligevel en god kemibedømmelse.

I 4 andre stole var indholdet af PAH'er lidt højere. Men det var stadig så lavt, at det ikke er bekymrende.

I en enkelt stol var koncentrationen højere. Her indeholdt cykelstolen blandt andet naftalin i polstringen på sædet og benzo[g,h,i]perylene i sædets plastik. Begge stoffer er klassificeret som muligt kræftfremkaldende af EU.

PAH’er – også kaldet tjærestoffer - er en gruppe af stoffer, hvoraf nogle kan være kræftfremkaldende. Derfor er de uønskede i produkter til børn.

EU har en grænseværdi for 8 udvalgte PAH’er i forbrugerprodukter, som du er i længerevarende kontakt med. Ingen af disse 8 PAH’er var til stede i de testede cykelstole.

Cocktaileffekten - hvad er det?

 

Har du købt en cykelstol med uønsket kemi?

Cykelstole, der indeholder uønsket kemi, er som udgangspunkt ikke sundhedsskadelige i sig selv. Du kan derfor fortsat bruge din cykelstol, hvis du har købt én med uønskede kemikalier.

Babyudstyr anbefaler Forbrugerrådet Tænk Kemi dog, at du køber uden kemikalier, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende eller har andre uønskede effekter. Stofferne kan bidrage til den samlede eksponering for problematiske kemikalier - den såkaldte cocktaileffekt.

Vi anbefaler altid at vaske de dele af nyt babyudstyr, der kan vaskes. Ved vask vil nogle af de uønskede kemikalier kunne blive vasket ud, og vask af nyt udstyr vil derfor kunne hjælpe til med at minimere dit barns udsættelse for problematiske kemikalier.

Cocktaileffekten - hvad er det?