Test: Kemi i dåser med kokosmælk

7. dec 2016

Kokosmælk på dåse kan indeholde små mængder af det hormonforstyrrende stof bisphenol A i lakken på indersiden. 

test-kemi-i-daaser-med-kokosmaelk.gif

Test: Kemi i dåser med kokosmælk
Foto: Nikoline Oturai

Kokosmælk: 3 dåser får bedste bedømmelse

Asian Kitchen Coconut Milk får som eneste dåsekokosmælk købt i Danmark den bedste bedømmelse i testen.

Testen er en del af et nordisk samarbejde, og 2 andre produkter får også den bedste kemikolbe. Disse dåser er købt i henholdsvis Sverige og Finland, men de er med i testen, fordi de også findes på det danske marked.

Se de enkelte dåser med kokosmælks bedømmelser nederst på denne side.

Uønsket kemi: Bisphenol A er ikke for børn

Det hormonforstyrrende stof bisphenol A er fundet i lakken på 7 ud af de 15 dåser i testen. Disse produkter får ikke en anbefaling med på vejen.

Dåser med kokosmælk er ikke i sig selv problematiske, fordi der er indhold af bisphenol A i lakken. Det er til gengæld det forhold, at du også udsættes for lignende hormonforstyrrende stoffer fra mange andre kilder i din hverdag. Tidligere test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi har vist, at bisphenol A også forekommer i lakken på dåser med flåede tomater.

I Danmark er det forbudt at anvende bisphenol A i emballage til babymad (o-3 år), fordi børn er særligt følsomme over for stoffets virkninger.

Test: Det betyder kolberne A, B og C.

Bag om testen

Sådan har vi gjort

Forbrugerrådet Tænk Kemi har sammen med 4 nordiske forbrugerorganisationer i sommeren 2016 indkøbt og sendt 30 dåser kokosmælk til kemisk test på et akkrediteret laboratorie. Dåserne er indkøbt i henholdsvis Danmark (10 stk.), Norge (5 stk.), Sverige (4 stk.), Island (5 stk.) og Finland (6 stk.).

De 4 nordiske forbrugerorganisationer, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har samarbejdet med, er:

 • Forbrukerrådet (Norge)
 • Sveriges Konsumenter (Sverige)
 • Neytendasamtökin (Island)
 • og Kuluttajaliitto (Finland).

Disse stoffer har vi kigget efter:

 • Bisphenol A
 • Bisphenol F
 • Bisphenol S
 • BADGE - bisphenol A diglycidyl ether.

Analyser for bisphenoler og BADGE - bisphenol A diglycidyl ether er foretaget på den indvendige coating i dåserne.

Sådan tester vi i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Det har vi fundet:

Bisphenol A blev fundet i 11 af de 30 dåser.

Resultaterne fordelt på lande:

Danmark: 6 lave kemibedømmelser - 3 middel - 1 god

Finland: 1 lav - 3 middel - 2 gode

Sverige: 0 lave - 1 middel - 3 gode

Norge: 1 lav - 3 middel - 1 god

Island: 3 lave - 0 middel - 2 gode

 • Lav kemibedømmelse: indeholder bisphenol A 
 • Midel: indeholder BADGE - bisphenol A diglycidyl ether
 • God: indeholder hverken bisphenol A eller BADGE - bisphenol A diglycidyl ether

Indholdet af bisphenol A i de 11 dåser varierede fra mellem 1,5 til 6,0 mikrogram per dåse.

Indholdet af BADGE - bisphenol A diglycidyl ether i de 10 dåser varierede fra mellem 1,7 til 19 mikrogram per dåse.

Bisphenol F og S blev ikke fundet i nogle af de 30 testede produkter.

Den enkelte dåse med kokosmælk er ikke i sig selv problematisk. Det er til gengæld det forhold, at du også udsættes for lignende hormonforstyrrende stoffer mange andre steder fra.

Der er mindre viden om BADGE end om bisphenol A.

Begge stoffer er forbudte at anvende i Danmark i emballage til mad, der er beregnet til børn under 3 år. Derfor får produkter med indhold af BADGE middel bedømmelse.

BADGE er også på Miljøstyrelsens liste over forbudte stoffer. Miljøstyrelsen er for EU i gang med at kortlægge blandt andet, om stoffet ligesom bisphenol A kan være hormonforstyrrende.

Cocktaileffekten - hvad er det?

Bisphenol A er ikke for børn

Biphenol A er forbudt i fødevareemballage i Frankrig, og i oktober 2016 støttede EU parlamentet et forslag om, at forbuddet skulle gælde hele EU. Bisphenol A er uønsket, fordi det er hormonforstyrrende og kan skade vores evne til at kunne få børn. Nyere forskning viser, at stoffet muligvis kan have negativ påvirkning af vores immunsystem.

I Danmark er det forbudt at anvende bisphenol A i emballage til babymad (0-3 år), fordi børn er særlig følsomme over for stoffets virkninger.

Effekterne af stoffet er særlig bekymrende, så længe børn stadig udvikler sig. Derfor er små børn og fostre er særlig vigtige at beskytte mod unødig udsættelse for bisphenol A.

Mindre brug af bisphenol A i andre nordiske lande

De testede dåser købt i de andre nordiske lande klarer sig bedre end dåserne købt på det danske marked. I Sverige indeholdte ingen af de 4 testede dåser bisphenol A, i Finland er der kun 1 produkt, der ikke kan anbefales, og i Norge er der kun 1 ud af 6 dåser, der får en lav bedømmelse. I dåserne fra Island indeholdte 3 ud af 5 dåser bisphenol A.

Flere af dåserne fra de andre nordiske lande forhandles også på det danske marked. Men dåser købt i Danmark fra disse producenter er ikke testet.

Læs mere: Se bedømmelsen af de andre nordiske produkter.

Læs mere: Se stor test af bisphenol A i 192 dåser på det amerikanske marked (eksternt link til undersøgelse fra marts 2016).

Det siger virksomhederne

Coop, der står bag COOP Kokosmælk og Änglamark Økologisk Kokosmælk, oplyser, at de i maj 2016 udskiftede bispenol A-lakken i deres dåser til en BPA-NI. De testede dåser er produceret, før Coop indførte et forbud mod bisphenol A (BPA) i lakken. BPA-NI står for 'Bisphenol A not intended'. Der er altså tale om en lak, hvor BPA ikke er tilsat bevidst, men hvor meget små mængder af BPA kan være til stede på grund af forurening fra for eksempel produktionsstederne.

Rema1000, som står bag Inspiring Food Kokosmælk, oplyser, at varen fra årsskiftet leveres i dåser, der er lakeret med BPA NI (Non Intended).

Dansk Supermarked Group (DSG), der står bag Asian Kitchen Kokosmælk og Allfair Økologisk Coconut Milk, oplyser, at Asian Kitchen Coconut Milk hverken indeholder Bisphenoler eller BADGE, samt at Allfair Økologisk kokosmælk overholder gældende lovgivning. DSG fremhæver, at bisphenol A forekommer i dåsens indvendige coating i et så lavt niveau, at det kun lige akkurat kan detekteres, mens BADGE er næsten 400 gange under den tilladte grænseværdi. DSG mener, at resultaterne intet viser om fødevarens indhold af disse stoffer, da målingen alene er foretaget på emballagen. Derfor mener de, at det må antages, at det er et helt urealistisk scenarium, at det fulde indhold af stofferne i emballagen til Allfair Økologisk kokosmælk kan flyttes til selve fødevaren, hvorfor niveauet heri må forventes at være endnu længere under grænseværdierne.

COSMOVEDA E.K. fra Tyskland, der står bag Cosmoveda Økologisk Kokosmælk, oplyser til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at de skiftede til bisphenol-free dåser i juli måned.

NORDLIE FOOD A/S, der står bag Sun Best Kokosmælk, har oplyst, at leverancer af produktet startende fra omkring 1. januar 2017 er med garanteret bisphenol-fri emballage.

AB World Food, der står bag Blue Dragon dåsen, svarer: Although the findings are extremely low we understand the concern relating to these chemicals and we are therefore excluding BPA from can materials.  We´ve moved to totally BPA free can production in March 2016. (The process started in January 2016). But because of the slow process, we still might have some “old cans” which include BPA.