Test: Kemi i elkedler

15. nov 2016

14 elkedler har været til test for uønsket kemi. Enkelte kedler afgav mindre mængder problematiske tjærestoffer, og nogle tilførte vandet en smag af plastik.

test-kemi-i-elkedler.gif

Test: Kemi i elkedler
Foto: iStock

Elkedler: De fleste klarer sig godt i kemitest

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet, om 14 elkedler afgiver en række problematiske stoffer til vandet, og om vandet kommer til at smage af plastik, efter at det har kogt i kedlen.

Elkedlerne er i over halvdelen af tilfældene gode valg, der hverken afgiver kemikalier, lugt eller smag til det kogende vand, som du bruger til for eksempel the eller kaffe.

Se bedømmelser af elkedlerne i testen nederst på denne side.

Er du medlem af Forbrugerrådet Tænk? Her kan du se, hvordan de testede kedler er i brug. (link til tænk.dk)

Uønsket kemi: Nogle kedler indeholder problematiske tjærestoffer

Vandet fra 4 elkedler viste spor af tjærestoffer - også kaldet PAH'er.

Tjærestofferne i det kogte vand var ikke over de gældende grænseværdier for drikkevand. Men køkkengrej bør generelt ikke afgive problematiske stoffer til mad og drikke.

PAH'er er en gruppe af stoffer, der kan være kræftfremkaldende.

Kedler: 3 afgiver smag af plastik

3 kedler afgav lugt og smag af plastik til det kogte vand. Det betyder dog ikke, at elkedlerne nødvendigvis afgiver problematiske stoffer til vandet.

Men afgivelse af lugt og afsmag fra køkkenudstyr til mad og drikkevarer er generelt uønsket.

Test: Det betyder kolberne A, B og C.

Bag om testen

Sådan har vi gjort

 

Forbrugerrådet Tænk Kemi har sendt 14 elkedler til kemisk test på et laboratorie for at få svar på, om elkedlerne afgiver kemiske stoffer eller får vandet til at smage af plastik.

Vi har kogt vand i elkedlerne, hvorefter vandet er analyseret for en række problematiske kemikalier.

Disse stoffer har vi kigget efter:

  • Bisphenol A,
  • PAH’er,
  • Flammehæmmere,
  • Tungmetaller og
  • PAH’er

Bismag

Vi har undersøgt kedlerne for bismag på følgende måde: Først har vi kogt vand i dem. Herefter har et testpanel vurderet, om de kunne smage og lugte forskel på vand, som var kogt i kedlerne, og vand, som var kogt i et glas. Vandet, som var kogt i glas, var uden bismag og lugt.

Elkedlerne er også testet for, hvor gode de er til at koge vand af Forbrugerrådet Tænk. Læs mere om funktionstesten af elkedler (Eksternt link til tænk.dk).

Det har vi fundet
 

Overordnet resultat

Ingen af kedlerne afgav bisphenol A, tungmetaller eller flammehæmmere til det kogende vand.

Vandet fra nogle af elkedlerne indeholdt dog mindre mængder tjærestoffer – de såkaldte PAH'er.

Indholdet af tjærestoffer fundet i vandet, efter at det har været kogt i kedlerne, er ikke over de gældende grænseværdierne for drikkevand. Men det er uønsket, at kedlerne afgiver disse kemikalier til vandet.

Tjærestoffer er en gruppe af kemiske stoffer, der kan være kræftfremkaldende.

4 elkedler afgav mindre mængder PAH'er i vandet, og 3 efterlod afsmag af plastik i vandet.

OBH Nordica Inox Chili 6462 var den elkedel, der afgav den største mængde PAH'er. Den havde også bismag af plastik i det vand, der var kogt i kedlen. Derfor får den som den eneste elkedel rød bedømmelse.

OBH Nordica vil undersøge sagen

OBH Nordica Inox Chili 6462 er den elkedel, der afgiver den største mængde PAH'er. Der er også en bismag af plastik i det vand, der er kogt i kedlen.

OBH Nordica siger til Forbrugerrådet Tænk, at selv om indholdet af stofferne er under grænseværdierne, vil de undersøge og identificere kilden til forureningen.