Test: Kemi i læbepomader

6. okt 2017

Læbepomade kan du let komme til at ’spise’ og dermed optage i kroppen. Derfor har vi tjekket 53 læbepomader og vaseliner for uønsket kemi.

test-kemien-i-laebepomade.gif

Test: Kemien i læbepomader
Foto: Anne Beck Christensen

Læbepomader: Flere er gode kemivalg

Læbepomader uden uønsket kemi kan du finde ved at vælge én af de 13 læbepomader, der får den bedste bedømmelse i testen.

Læbepomaderne er uden stoffer, som for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Parfume er læbepomaderne også fri for, hvis de har testens bedste bedømmelse.

Se bedømmelser af læbepomaderne nederst på denne side.

Læs mere: Forbrugerrådet Tænk har testet, hvor godt 9 læbepomader fugter læberne (log ind eller bliv medlem)

Cocktaileffekten: 10 læbepomader får lav bedømmelse

I testen får 10 læbepomader en lav kemibedømmelse. Det skyldes primært, at de indeholder stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Hormonforstyrrende stoffer i den enkelte læbepomade udgør ikke i sig selv en risiko.

Men den samlede eksponering for problematiske stoffer, som du udsættes for hver dag, kan samlet set udgøre en risiko i forhold til hormonforstyrrende effekter.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Mineralske olier: Vær opmærksom på dem i læbepomader

Flere læbepomader i testen indeholder ingredienser, som er baseret på mineralske olier. Petrolatum og paraffinum er eksempler på disse ingredienser.

Mineralske olier er problematiske i fødevarer, da nogle af dem kan være kræftfremkaldende, og andre kan ophobe sig i kroppens organer for eksempel lever og milt.

Du indtager læbepomader gennem munden, når du bruger dem. Læbepomader med mineralske olier får derfor en middelbedømmelse.

Læs mere: Derfor er mineralske olier problematiske i læbepomader

Bag om testen

Sådan har vi gjort

Forbrugerrådet Tænk Kemi har gennemgået deklarationen på 53 læbepomader for indhold af problematiske stoffer. Det er for eksempel stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller allergifremkaldende.

Indhold af parfume og parfumestoffer giver en middel kemibedømmelse, B-kolbe, da parfume kan give allergi. Vil du nedsætte din risiko for parfumeallergi, kan du undgå plejeprodukter med parfume.

Miljøproblematiske stoffer giver også middel kemibedømmelse. Det er typisk stoffer, der er problematiske for vandlevende dyr og planter.

Ingredienser baseret på mineralske olier giver en middel bedømmelse. Mineralske olier kan være problematiske for sundheden, når de findes i fødevarer. Læbeprodukter vil du uundgåeligt spise en del af ved brug. Derfor peger forskere på, at indholdet af mineralske olier i læbepomader også er problematisk. Vil du begrænse indtaget af de mineralske olier, kan du vælge læbeprodukter uden ingredienser baseret på mineralske olier.

Indhold af stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, giver den laveste kemibedømmelse.

Vi kender ikke markedsandelene for de enkelte produkter.

Test: Det betyder kolberne A, B og C

OBS, testen er opdateret i juni 2020, så den tager højde for ændrede vurderinger for nye stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Kemiluppen opdateres med nye hormonforstyrrende stoffer

Det har vi fundet

OBS, testen er opdateret i december 2018, så den tager højde for ændrede vurderinger for to stoffer (salicylic acid og butylphenyl metylpropianol), der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Af de 53 testede læbepomader er:

 • 12 gode valg uden indhold af problematisk kemi - inklusive parfume og ingredienser baseret på mineralske olier.
 • 28 læbepomader er fri for en række problematiske stoffer. Men de indeholder parfumestoffer og/eller planteekstrakter, der kan give allergi og/eller ingredienser baseret på de mineralske olier. Det kan også være produkter, der indeholder miljøproblematiske stoffer.
 • 13 læbepomader indeholder et eller flere stoffer, der er mistænkt hormonforstyrrende. I et enkelt tilfælde er der tale om et parfumeret børneprodukt.

Mistænkt hormonforstyrrende stoffer

Læbepomaderne indeholdt i nogle tilfælde følgende stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende:

 • Parabener. Det drejer sig om H&M Frost læbepomaden, der er til børn.
 • Solfilteret Benzophenone-3. Det drejer sig om Elizabeth Ardens Eight Hour cream lip protectant stick SPF 15.
 • Solfilteret ethylhexyl methoxycinnamate i 2 læbepomader. Det drejer sig om læbepomaderne fra Blistex og Biotherm.
 • Solfilteret octocrylene i 1 solcreme
 • Solfilteret ethylhexyl salicylate i 1 solcreme
 • Antioxidanten BHT i 5 læbepomader. Det drejer sig om læbepomader fra Nivea, Clarins, Elizabeth Arden, Maybelline og La Roche Posay.
 • Salicylic acid - fundet i Carmex Classic moisturising lip balm.
 • Parfumestoffet Benzyl salicylate i 2 læbepomader.

Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at forårsage en række uønskede effekter. Det kan for eksempel være lav sædkvalitet hos drenge, for tidlig pubertet ved piger og øget forekomst af visse kræftformer.

Personlige plejeprodukter udgør ikke i sig selv en risiko. Men de kan bidrage til en samlet risiko for hormonforstyrrende effekter.

Mineralske olier i læbepomader

25 læbepomader indeholder ingredienser baseret på mineralske olier.

Det drejer sig blandt andet om:

 • Petrolatum,
 • paraffinum liquidum,
 • paraffin,
 • cera microcristallina/microcrystalline wax,
 • ceresin og
 • ozokerite

Mineralske olier indeholder blandt andet stofgrupperne MOSH og MOAH.

De mineralske olier MOSH kan ophobe sig i kroppens organer – blandt andet i lever og milt.

Stofgruppen MOAH kan være kræftfremkaldende.

Den europæiske fødevareautoritet EFSA vurderer, at indtaget af mineralske olier fra fødevarer er bekymrende for sundheden.

Derfor er det en god ide at begrænse indtaget af mineralske olier, hvor du kan.

EFSA's vurdering af mineralske olier i fødevarer (eksternt link)

Læbepomader vil du uundgåeligt ’spise’ en del af, når du har smurt det på læberne. EU’s videnskabelige komité anslår, at du ved regelmæssig brug ’spiser’ op mod 4 læbepomader om året.

Læs mere: Derfor er mineralske olier problematiske i læbeprodukter

Udover mineralske olier indeholder enkelte læbepomader også syntetiske olier. Det er for eksempel stoffer som polyisobutene og polybutene. De syntetiske olier kan på samme måde som de mineralske olier ophobe sig i kroppens organer.

Parfume og planteekstrakter

32 af læbepomaderne indeholder parfume.

Parfume inklusiv de 26 deklarationspligtige parfumestoffer kan give allergi.

Ét af de parfumerede produkter er til børn, Vintage Kellogg's. Vi anbefaler ikke parfume til børn, og produktet får den laveste kemibedømmelse.

Én anden af de parfumerede læbepomader, Lavera Basis Sensitive, indeholder deklarationspligtige parfumestoffer på trods af at den anpriser sig som værende Sensitiv. Det er vildledende markedsføring, mener vi, og produktet vil derfor blive anmeldt til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Parfume: Mindsk risikoen for allergi

Det siger producenterne

Cornaxess trade, der er ansvarlig fro Carmex:

"Produkterne er vel gennemarbejdet med sikkerhedsbedømmelser og korrekt registrering. Vi har dermed stor tiltro til Carmex produkterne. Produkterne er udviklet for at sikre den bedste effekt for læberne."

Normal, der er ansvarlig for Beauty farm:

"Vi er ikke enig i Forbrugerrådet Tænk Kemis vurdering, da der jo findes flere fødevarer med mineralolie, og lige præcis læbepomader gennemgår en sikkerhedsvurdering, inden de sendes på markedet.

Denne vurdering laves jo netop for at sikre forbrugeren, så der ikke kommer farlige produkter på markedet.

Mineralske olier, der er oprenset til brug i kosmetik, er fuldt lovlige og sikre at anvende i kosmetiske produkter."

Pierre Fabre, der er ansvarlige for A-derma og Avene:

"Pierre Fabres prioritet nummer et er at levere effektive og sikre produkter til vores kunder.

Alle vores produkter, og de ingredienser vi bruger, gennemgår grundige videnskabelige sikkerhedsvurderinger, før de markedsføres. De er derfor lovlige og sikre at bruge for vores kunder.

Mineralolieingredienserne, der anvendes i alle vores læbeprodukter, er ikke klassificeret i EU som kræftfremkaldende, mutagene eller som skadelige for reproduktionen.

Forbrugerne kan derfor trygt bruge Pierre Fabre læbeprodukter, der indeholder mineralolier, uden at være bekymret."

Evolustion of Smooth, der er ansvarlige for EOS:

"Udgaven med granatæble og hindbær indeholder nogle allergener. De forekommer naturligt i de blomster og planter, som bliver brugt til at lave aromaer.

Vi tilsætter ikke nogen andre allergener. Niveauet af de allergene stoffer i produktet overholder alle krav sat af EU og IFRA (International Fragrance Association)."

Rudolph care, der er ansvarlig for Rudolph:

"Rudolph Care anvender udelukkende naturlig parfume."

Dansk Supermarked, der er ansvarlig for Lovena:

"Alle ingredienserne i ’Lovena Læbepomade vitamin E’ er veldokumenterede ingredienser, der følger renhedskriterier og specifikationer for kosmetiske produkter.

Produktet har undergået en grundig sikkerhedsvurdering. Vurderingen viser, at indholdet af den oprensede mineralske olie i produktet, er sikkert for forbrugeren at anvende og i fuld overensstemmelse med gældende regler."

H&M Group, der er ansvarlige for de to H&M læbepomader:

"Alle kosmetikprodukter fra H&M har gennemgået og bestået en sikkerhedsvurdering, så de er sikre at bruge for vores kunder. Under vurderingen er alle ingredienser og deres koncentrationer i produktet blevet evalueret. Det er kun produkter, der er vurderet som sikre at bruge, der sælges på markedet.

H&M arbejder aktivt for at begrænse brugen af skadelige kemikalier i vores kosmetikprodukter. Vores kemikalierestriktioner indeholder krav til ingredienser, urenheder, kemikalier og mærkning af kosmetikprodukter. Vores kemikalierestriktioner følger altid lovgivningen i det af vores salgslande, der har de strengeste restriktioner for det pågældende stof samt andre hensyn, eksempelvis til helbred, miljø og arbejdsforhold. Vi opdaterer konstant vores kemikalierestriktioner, der er offentlig tilgængelig på www.hm.com/chemical-restrictions.

Alle ingredienser i vores kosmetikprodukter er desuden listet på produktemballagen, så kunder med en allergi over for enkelte ingredienser kan undgå produkter med denne ingrediens."

Helsam, der er ansvarlige for Lavera:

"Lavera Basis Sensitive Lip balm er som helhed skånsom på nær ét stof. Så vi er kede af, hvis folk tror, læbepomaden er helt fri for parfume"

4 gode kemiråd om læbepomader

1. Tjek din læbepomade med appen Kemiluppen

Hvis du vælger en læbepomade, der har fået den bedste kemibedømmelse i appen Kemiluppen, er du sikker på at få en læbepomade uden en række problematiske stoffer.

Det drejer sig blandt andet om ingredienser baseret på mineralske olier, mistænkt hormonforstyrrende stoffer og parfumestoffer.

I Kemiluppen er der vurderet flere læbepomader end i testen. Så tjek i appen, hvis din læbepomade ikke er med i testen.

Kemiluppen: Tjek din personlige pleje for uønsket kemi med smart app

2. Vælg læbepomader uden ingredienser baseret på mineralske olier

Ingredienser baseret på mineralske olier hedder for eksempel:

 • Petrolatum,
 • paraffinum liquidum,
 • cera microcristallina/microcrystalline wax,
 • ceresin,
 • mineral oil,
 • ozokerite
 • eller synthetic wax.

Læs mere: Derfor er mineralske olier problematiske i læbepomader

3. Vælg læbepomader baseret på olier og fedtstoffer fra planter og bier.

Læbepomader er fri for mineralske olier, hvis de er baseret udelukkende på planteolier og -fedtstoffer eller bivoks.

Plantebaserede olier og fedtstoffer kan have mange forskellige navne på ingredienslisten afhængig af, hvilken plante de stammer fra.

Du kan gå efter naturkosmetik mærker som for eksempel NaTrue og Ecocert, hvis du foretrækker læbeprodukter, der er uden mineralske olier.

Læs mere: Bliv klogere på naturkosmetikmærkerne på vores miljømærkeside

4. Vælg allergimærket eller produkter, der direkte skriver ’Uden parfume’

Parfumestoffer kan godt være svære at spotte på plejeprodukter som for eksempel læbepomader.

Selvom produktet hedder ’Sensitiv’, kan det alligevel godt indeholde parfumestoffer.

Kun hvis produktet direkte skriver, at det er ”uden parfume" eller "parfumefrit" eller bærer et allergimærke som for eksempel Den Blå Krans, kan du være sikker på, at det er uden parfumestoffer.

Testede produkter

Vis kun: