Test: Kemi i papir til færdigbagte kager

11. apr 2018

Testen af færdigbagte kager viser, at uønskede fluorstoffer fortsat bliver brugt i kagepapiret i 3 testede kager. Fødevarestyrelsen har i flere år frarådet brug af stofferne i mademballage.

test-kemi-i-papir-til-faerdigbagte-kager.jpg

Test: Kemien i papir til færdigbagte kager
Foto: Anne Beck Christensen

Opdateret: Den danske regering har nu indført et forbud mod skadelige fluorstoffer i mademballage. Forbuddet gælder fra 1. juli 2020.

Se Miljø- og fødevareministeriets nyhed om forbuddet her

 

Købekager: Det meste kagepapir er uden uønsket kemi

Færdigbagt roulade eller mazarintærte fra supermarkedet kan godt nydes til kaffen, uden at du skal bekymre dig om problematiske fluorstoffer i bagepapiret.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 21 kageemballager, hvoraf 18 kager var uden fluorerede stoffer i bagepapiret.

Testens resultater er bedre end en tidligere test, hvor det meste kagepapir indeholdt uønskede fluorstoffer.

Se bedømmelsen af de 21 kager nederst på denne side.

Læs mere: Færre fund af uønskede fluorstoffer i kagepapir

Fluorstoffer: Derfor er de problematiske

Fluorstoffer er en stor gruppe af stoffer, som blandt andet bruges til at gøre papir vand- og fedtafvisende.

Selvom risikoen ved alle slags fluorstoffer ikke kendes, er forskere bekymrede for hele gruppen af stoffer.

Fluorstoffer nedbrydes ikke i miljøet, og de kan ophobes i mennesker og dyr. Flere fluorstoffer mistænkes også for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og for at kunne påvirke immunsystemet.

Forskere fra både Danmark og udlandet opfordrer til at holde brugen af alle fluorstoffer på et absolut minimum.

10 tips: Sådan undgår du uønskede fluorstoffer

Uønsket kemi: 3 slags kagepapir indeholdt fluorstoffer

I kagepapir og anden pap- og papiremballage kan fluorstoffer optræde som forureninger, uden at producenten har tilsat det bevidst.

Fødevarestyrelsen har siden sommeren 2015 anbefalet virksomheder at undgå brug af fluorstoffer i mademballage. Grænseværdien for fluorstoffer er dog fortsat kun vejledende og ikke lovpligtig.

I citronkagen fra Pågen viste testen et indhold af fluorstoffer i pappet omkring kagen, der lå næsten 4.000 gange over den vejledende grænseværdi. Kagepapir fra Aldi og 7-Eleven havde også meget højt indhold.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har ikke målt indholdet af fluorstoffer i selve kagen. Men tidligere undersøgelser har vist, at stofferne kan vandre fra emballagen til maden.

Fluorstoffer i den enkelte kageemballage vil ikke i sig selv udgøre en sundhedsrisiko. Men det kan bidrage til din samlede udsættelse for uønsket kemi - det som forskere kalder cocktaileffekten.

Cocktaileffekten - hvad er det?

Test: Det betyder kolberne A, B og C

Bag om testen

Sådan har vi gjort


Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet indholdet af fluorstoffer i pappet eller papiret omkring 21 kager.

De testede kager er blandt andet muffins, mazarinkager, roulader, snegle med mere.

Emballagerne blev testet ved at måle indholdet af totalt organisk fluor efter afbrænding af emballagen. Afbrændingen gør, at al organisk fluor omdannes til såkaldt hydrogen fluorid, der derefter kan måles. Det er den metode, som den vejledende danske grænseværdi baserer sig på.

Høje niveauer af totalt organisk fluor sandsynliggør, at der er anvendt fluorstoffer i emballagen.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Det har vi fundet


I 3 ud af de 21 kager var der tegn på, at fluorstoffer var blevet anvendt til behandling af emballagen. Her var koncentrationen af organiske fluostoffer mellem 98 og 1350 mikrogram per kvardratdecimeter. Den vejledende grænseværdi er på 0,35 mikrogram totalt organisk fluor per kvadratdecimeter pap eller papir.

I de resterende 18 emballager var indholdet af totalt organisk fluor på linje med eller noget over den nuværende vejledende grænseværdi.

Resultatet for de 18 kager var på mellem 0,7 og 13,1 mikrogram per kvardratdecimeter. Disse niveauer tyder ikke på bevidst brug af fluorstoffer til behandling af emballagen. Det kan dog ikke udelukkes, at der kan være andre anvendelser eller forureninger med fluorstoffer i emballagen, der kan minimeres.

Fluorstoffer

Fluorstoffer er en gruppe stoffer, som bliver anvendt i produkter for at gøre dem vand- og fedtafvisende. Du kan blandt andet finde fluorstoffer i:

  •     Emballage af pap og papir til fødevarer. Det kan for eksempel være mikrobølgepopcornsposer, kagepapir og pommesfrites poser
  •     Tøj og tekstil, der skyr regn og snavs
  •     Imprægnering til tøj og sko
  •     Personlige plejeprodukter

Fluorstoffer er en stor gruppe kemiske stoffer, der er problematiske for både sundheden og miljøet.

Stofferne er svært nedbrydelige og ophobes i mennesker og dyr.

Fluorstoffer kan blandt andet overføres fra mor til barn via modermælken. Flere af stofferne mistænkes for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og for at kunne påvirke immunsystemet. Dansk forskning har også vist, at indhold i fluorstoffer i blodet hos gravide kan øge risikoen for spontant abort.

Mange af fluorstofferne har forskerne begrænset viden om. Men samlet set er fluorstofferne uønskede. Dette er også baggrunden for, at den danske vejledende grænseværdi omhandler det samlede indhold af organiske fluorstoffer og ikke kun kendte enkeltstoffer.

Cocktaileffekten - hvad er det?

Migration til fødevarer

Fluorstofferne kan anvendes til at gøre pap og papir vand- og fedtafvisende. Men stofferne kan også findes i for eksempel trykfarver eller som forureninger for eksempel i genbrugspapir.

I denne test er der målt indholdet af fluorstoffer i emballagen. Men det er tidligere påvist, at fluorstoffer kan vandre over i fødevarer.

Fedt og varme kan gøre det lettere for fluorstofferne at vandre over i maden. Det øger risikoen for migration af stofferne til varm, fedtholdigt mad. Det kan for eksempel være pomfritter eller kager, der bliver bagt direkte i papirsformene.

10 tips til at undgå fluorstoffer

Det siger virksomhederne

Pågen A/S oplyser, at de har besluttet at stoppe salget af produktet på det danske marked.

Aldi, der er ansvarlig for Trader Joes minimuffins oplyser at deres egne undersøgelser, foretaget på baggrund af Forbrugerrådet Tænk Kemis test, viser, at leverandøren bruger fluorerede stoffer trods dokumentation af det modsatte. Da dette er imod Aldis retningslinjer, har Aldi valgt at trække produktet tilbage.

7-Eleven har valgt at finde en ny og bedre emballage uden fluorstoffer til deres brunsviger.