Test: Kemi i renseservietter

20. apr 2015

Renseservietter med Svanemærket og Den Blå Krans er gode valg. Men der er ikke mange af dem. Forbrugerrådet Tænk Kemi har tjekket 59 renseservietter.

renseservietter-testweb.gif

Renseservietter test
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Renseservietter kan indeholde uønsket kemi

Renseservietter kan indeholde problematiske indholdsstoffer. Det viser en test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. I lidt under halvdelen af de 59 testede produkter var der indhold af potentielt sundhedsskadelige konserveringsmidler.

  • Konserveringsmidlet methylisothiazolinone er fundet i 3 af de undersøgte produkter – heraf 2 fra Nivea. Stoffet er uegnet til at være i eksempelvis servietter til ansigtet. Det giver risiko for at udvikle allergi, da rester af stoffet bliver på huden.
  • Konserveringsmidlet polyaminopropyl biguanide klassificerer EU som potentielt kræftfremkaldende. Stoffet finder du i flere af renseservietterne, blandt andet i produkter fra Sephora, Biocura og Dennis Knudsen.

Se de testede renseservietter nederst på denne side.

Kemiluppen: Tjek dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi med smart app

Mistænkt hormonforstyrrende stoffer findes i flere renseservietter

16 renseservietter i testen indeholdt stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det gælder blandt andet Salicylic acid og konserveringsmidlerne methyl- og propylparaben.

Forskere kender ikke risikoen, der er forbundet med renseservietterne alene. Men stofferne kan bidrage til din samlede udsættelse for hormonforstyrrende stoffer, som du kan møde fra mange kilder i løbet af en dag.

Stofferne støder du nemlig ikke kun på i renseservietter, men også i en lang række andre produkter. Denne samlede udsættelse kaldes cocktaileffekten.

Cocktaileffekten - hvad er det?

Parfume findes i over halvdelen af de testede renseservietter

Parfume var der i mere end halvdelen af renseservietterne i testen.

Parfume kan være allergifremkaldende. Parfumerede renseservietter får derfor højst bedømmelsen 'middel'.

Parfume: Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi

Miljømærkede renseservietter er sjældne

Miljømærkede renseservietter er et sjældent syn. Du skal derfor selv være opmærksom, hvis der er indholdsstoffer, som du gerne vil undgå.

Finder du miljømærkede renseservietter, er de et godt kemivalg.

Test: Det betyder kolberne A, B og C

OBS! Testen er opdateret i december 2018 for at taget højde for ændrede vurderinger af stoffer (salicylic acid og Butylphenyl methylpropianol), der er mistænkt for at være hormonforstyrende.

Testede produkter

Vis kun: