Test: Kemi i smartphones / mobiltelefoner

2. sep 2015

Forbrugerrådet Tænk Kemi har foretaget en analyse af kemien i 10 mobiltelefoner. Den viser, at du ikke behøver at bekymre dig om problematiske kemiske stoffer.
 

test-smartphone-og-mobiltelefoner.jpg

smartphones / mobiltelefoner
Foto: Anne Beck Christensen

Smartphones testet for disse kemiske stoffer

10 mobiltelefoner - blandt andet iPhone, Samsung og HTC - har vi testet for indhold af følgende kemiske stoffer:

  • PAH'er
  • klorparaffiner
  • flammehæmmere
  • ftalater
  • Bisphenol A
  • nikkel og nikkelfrigivelse

De nævnte kemiske stoffer er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende. Det er derfor vigtigt, at stofferne ikke er i din mobiltelefon, da du er i kontakt med telefonen mange gange hver dag. Vi har ikke testet frigivelse - kun for nikkel.

Testen er primært foretaget på de dele af telefonen, som du kommer i kontakt med. Det vil sige telefonernes ydre materialer og de medfølgende høretelefoner. Mobiltelefonernes indre er kun testet for flammehæmmere.

Læs artiklen om testen 'God kemi i din mobiltelefon'.

Disse kemiske stoffer har vi fundet

Nikkel har vi fundet indhold af i enkelte smartphones. Men telefonerne frigiver ikke nikkelet, og du kommer derfor ikke i kontakt med det.

Tungmetaller har vi analyseret mobiltelefonernes ydre dele for, men vi har ikke fundet nogen. Telefonernes indmad har vi ikke testet for tungmetaller.

Bisphenol A har vi fundet i små mængder i en del telefoner - formentlig fordi der er brugt polycarbonat plast. Derudover er der fundet små mængder af følgende problematiske stoffer: PAH’en naftalin, flammehæmmeren TPhP og ftalaten DINP. Det er lovligt at telefonerne indeholder disse stoffer.

Kemiluppen: Smart app tjekker dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi.

Ingen grund til kemisk bekymring over mobiltelefoner

I Samsung Galaxy S6 er der som den eneste mobiltelefon slet ikke fundet problematiske kemikalier.

Samlet set viser testen, at der ikke er grund til at være bekymret over kemien i mobiltelefoner. Men Forbrugerrådet Tænk Kemi vil alligevel gerne opfordre producenterne til at udfase de sidste problematiske kemikalier.

Test: Det betyder kolberne A, B og C.