Test: Kemikalier fra opbevaringsbøtter vandrer over i varm fed mad

14. jan 2016

Madkasser klarede sig som forventet godt i test og afgav næsten ingen uønskede kemiske stoffer. Opbevaringsbøtter afgiver til gengæld kemiske stoffer til varm, fed mad.

opbevaringsboks-web.gif

Opbevaringsbokse og madkasser
Genrefoto: Istock

3 opbevaringsbokse afgiver kemikalier

Mange danskere brugte sikkert opbevaringsbøtter i julen, da de skulle hælde fedtet fra anden og herefter lade det dampe af i nogle timer. Men en ny test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi tyder på, at kemiske stoffer fra opbevaringsbøtter kan bevæge sig over i varm, fed mad som for eksempel andefedt.

En laboratorietest, der i alt omfatter 8 madkasser og 3 opbevaringsbokse, viser, at opbevaringsbøtterne klarer sig fint, så længe de indeholder sure fødevarer. Men når testlaboratoriet fylder en simulant af fede fødevarer i boksene, udskiller opbevaringsboksene kemikalier til maden – 2 af bøtterne gjorde det i større grad.

Gå til testen af kemi i madkasser og opbevaringsbokse.

Læs 3 gode råd til at undgå, at kemikalier bevæger sig over i varm, fed mad i fanen under artiklen.

”Testen måler kun, hvilken mængde af kemiske stoffer der frigives til maden. Vi ved derfor ikke, hvilke stoffer eller materialer der overføres fra opbevaringsboksene til maden. Derfor kan vi ikke sige, om der er tale om problematiske stoffer. Men vi mener ikke, at materialer fra plastikbokse skal bevæge sig over i den mad, vi spiser,” siger Christel Søgaard Kirkeby, testansvarlig og projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Boksene indeholdt ikke mistænkte hormonforstyrrende stoffer som ftalater eller bisphenol A. Men forbrugere kan dog overveje, hvordan de vil opbevare deres mad.

”Alle 3 opbevaringsbokse afgiver i forskellig grad kemikalier til varm, fed mad. Derfor kan det være en god ide at opbevare disse fødevarer i glasbeholdere, hvis forbrugerne vil være på den sikre side og undgå afgivelse til maden. De kan også lade maden blive i gryden, dog ikke i en aluminiumsgryde, der er kendt for at kunne afgive aluminium til maden,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Har du spørgsmål om kemi i din hverdag? Kontakt os på telefon eller mail.

Producent: Vores materialer bliver hele tiden bedre

Hos Sistema, der producerer den ene af de testede opbevaringsbokse, forklarer direktør for Sistema i Skandinavien, Brian Hansen, at virksomheden har konstant fokus på migration, altså muligheden for at materialer fra boksen kan bevæge sig over i maden.

”Vi har kunnet spore den testede enhed til at være produceret af et udgået materiale – det vil sige, at der siden, den er blevet produceret og solgt, er kommet en ny og bedre sammensætning af råmaterialet. Om Forbrugerrådet Tænk Kemis test vil komme anderledes ud, ved jeg ikke. Men denne form for løbende opdatering af råmaterialerne gør, at Sistema hele tiden gør, hvad vi kan for at være på forkant med lovgivningen i de forskellige regioner. Og vi søger konstant en forbedret formular på råmaterialerne, så de er så sunde som muligt,” siger Brian Hansen.

Producenten Plast Team, der står bag opbevaringsboksen Plast Team Narvik Food Storage, henviser til, at laboratorietest viser, at deres produkt overholder alle krav i henhold til loven. Direktør Jacob Andersen fortæller, at virksomheden tager Forbrugerrådet Tænk Kemis test meget alvorligt, og at virksomheden nu er i gang med at foretage en række stikprøver, som man afventer resultatet af.

Madkasser gav forventede gode resultater

Madkasserne i testen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi klarer sig godt og viser kun i få tilfælde begrænsede afgivelser af uønsket kemi.

I testen er de 5 madkasser af plastik både blevet testet for indhold af problematiske kemikalier i selve kassen og for, hvorvidt de afgiver kemiske stoffer til maden. De 3 testede madkasse i metal er blevet testet for afgivelse til maden.

”Vi havde regnet med, at der ville være mange topkarakterer til madkasserne, og de levede stort set alle op til forventningerne. I madkassen er det derfor i højere grad madpapiret, som forbrugerne skal være opmærksomme på, hvis de vil undgå for eksempel problematiske fluorstoffer, der blandt andet kan være hormonforstyrrende. Disse stoffer undgår de, hvis de køber svanemærket madpapir,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Hun anbefaler også, at forbrugerne undgår brug af sølvpapir til madpakker, da dette er meget energikrævende at fremstille, og derfor er belastende for miljøet.

Testen af opbevaringsbokse er strengere end for madkasserne, og de kan derfor ikke direkte sammenlignes.

Hvad er varm, fed mad?

Dette er eksempler på, hvad der kan være varm, fed mad.

  • Lasagne
  • Sovs
  • Fedt
  • Bøffer
  • Laks
  • Gullash
  • Vanilliecreme
  • Gryderetter
3 gode råd, hvis du vil være på den sikre side

Du kan gøre følgende, hvis du vil være på den sikre side:

  • Opbevare varm, fed mad i glasbeholdere
  • Lade maden blive i gryden (ikke aluminiumsgryder)
  • I madpakken: Brug svanemærket madpapir. Så er du garanteret at undgå problematiske fluorstoffer.