Tyggegummi til børn: Se hvilke vi kan anbefale

11. jun 2015

Tre ud af fire tyggegummier markedsført til børn indeholder stoffer, der har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg. Undgå BHA og BHT, opfordrer Forbrugerrådet Tænk Kemi.

830boernetyggegummidreng.jpg

test tyggegummi
Foto: Istock

Hormonkemi i tyggegummi

Børn, der gumler tyggegummi, løber en stor risiko for at støde på to stoffer, som har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg.

Tyggegummi indeholder ofte de to kunstige antioxidanter BHA og BHT – også kendt som e-numrene E320 og E321.

Gå til vores test af tyggegummi (opdateret med nyeste test)

3 ud af 4 tyggegummi dumpede

Forbrugerrådet Tænk Kemi har gennemgået 54 varedeklarationer på tyggegummi markedsført til børn. I 41 tilfælde fandt man enten BHA eller BHT.

”Det er tredje år i træk, at vi undersøger tyggegummi, og resultatet er nedslående, når man kigger på tilbuddene til børn. De fleste hormonforstyrrende stoffer kan helt undværes i forbrugerprodukter. Det gælder også BHA og BHT. Producenterne bør fjerne stofferne hurtigst muligt, og vi opfordrer politikerne til at indføre et forbud mod hormonkemi i forbrugerprodukter,” siger Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Forbrugerrådet Tænk Kemi er fra 11. til 14. juni til folkemøde på Bornholm, hvor man har særligt fokus på hormonforstyrrende stoffer i blandt andet tyggegummi.

Børn er ekstra udsatte

Børn er særligt følsomme, når det gælder påvirkning fra kemikalier. Derfor mener Forbrugerrådet Tænk Kemi, at producenterne bør fjerne de to stoffer fra deres tyggegummi.

”Nu er det ikke sådan, at børnene tager skade med det samme, hvis de spiser tyggegummi med hormonkemi. Men børn udsættes for mange forskellige hormonforstyrrende stoffer fra mange produkter i deres hverdag. Det er den samlede eksponering, der bekymrer os,” siger Claus Jørgensen.     

Hormonforstyrrende stoffer har i forsøg med dyr blandt andet vist, at de kan føre til nedsat sædkvalitet, tidlig pubertet og andre forstyrrelser i hormonsystemet.

150 tyggegummipakker under lup

Fundet af stofferne sker i forbindelse med en større undersøgelse af tyggegummi, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har foretaget.

Man har indkøbt og studeret i alt 150 forskellige pakker tyggegummi – 92 indeholdt BHA eller BHT. Men procentvis stod det altså værst til i tyggegummierne, der var rettet mod børn.

BHA og BHT bruges af producenter, da det forlænger holdbarheden på tyggegummierne.

Relaterede artikler