Vitaminpiller til børn indeholder mistænkt hormonforstyrrende stof

17. feb 2016

12 multivitaminprodukter til børn har Forbrugerrådet Tænk undersøgt for indhold af vitaminer og mineraler. 3 produkter viste indhold af et stof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

boernevitamin-med-bht.gif

Vitaminpiller med BHT - et mistænkt hormonforstyrrende stof
Foto: Anne Beck Christensen

Vitaminpiller kan indeholde hormonkemi

Multivitamin-tilskud til børn kan indeholde antioxidanten BHT (butylated hydroxytoluene).

BHT er lovligt at anvende som tilsætningsstof i fødevarer herunder kosttilskud. Men det har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg og er derfor under mistanke for at kunne være hormonforstyrrende.

BHT kan også være nævnt som E 321, når det findes i dine fødevarer.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

3 multivitaminpiller indeholder BHT

 • Multi-tabs
 • Livol Multi Basis Børn
 • Livol Multi Total Børn

Opdatering: Orkla, der producerer Livol, skriver til Ingeniøren.dk, at virksomheden 'løbende vil gå over til at bruge råvarer uden BHT'. Forbrugerrådet Tænk Kemi har efterfølgende i et tjek bekræftet, at stoffet er udfaset fra de nævnte Livol-vitaminpiller til børn.

Læs hele Orklas udtalelse på Ingeniøren.dk

Se hele testen af de 12 vitaminpiller til børn på taenk.dk

Forbrugerrådet Tænk Kemi mener: Vitaminpiller til børn er overflødige

”Multivitaminer med BHT kan vi ikke anbefale, at du køber, hvis du er optaget af at begrænse dine børns udsættelse for stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Selvom de enkelte vitaminpiller ikke i sig selv er problematiske, bidrager indholdet af BHT til den samlede udsættelse for mistænkte hormonforstyrrende stoffer – det som kaldes cocktaileffekten. Næsten alle børn får desuden en så tilstrækkelig varieret kost, at anbefalingen fra såvel Forbrugerrådet Tænk som fagfolk er, at de slet ikke har brug for et tilskud i form af multivitaminpiller – hverken med eller uden BHT”.

Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi

Cocktaileffekten – hvad er det?

Producent af Multi-tabs: Fødevareautoritet vurderer BHT sikkert

”BHT er en antioxidant, som anvendes til at bevare stabiliteten i fødevarer her i blandt kosttilskud. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har bekræftet, at det er sikkert at anvende BHT i fødevarer, herunder kosttilskud. EFSA’s ekspertpanel reviderede det acceptable daglige indtag (ADI) for BHT i 2012 baseret på en vurdering af flere forskningsresultater og af risikoen ved indtag af BHT fra flere kilder. Det acceptable daglige indtag blev forhøjet fra 0-0,05 milligram til 0,25 milligram per kilogram kropsvægt per dag. For et 3-årigt barn på 15 kg vil en Multi-tabs multivitaminpille bidrage med 1,25 procent af det acceptable daglige indtag for BHT, hvilket er betydeligt under det højeste daglige indtag, som EFSA har vurderet til at være acceptabelt.”

Hans-Jacob Randskov, senior manager, Pfizer Danmark & Island

9 vitaminpiller i testen uden BHT

 • Apovit
 • Matas Multivitamin Børn
 • Bamse Bomstærk
 • Kids Zoo Multivitaminer og mineraler
 • Solaray Barne-multi
 • Solaray Spektro Kidz
 • Kids Zoo Multivitamin tyggedyr
 • Biosym OmniMINI
 • Børnevitamun

Læs hele testen af de 12 vitaminpiller til børn på taenk.dk

3 gode råd hvis du vil undgå BHT