Vitaminpiller til gravide: Uønsket stof på vej ud

7. mar 2016

Vitaminpiller til gravide var i 7 ud af 9 tilfælde uden det mistænkt hormonforstyrrende stof BHT. Producenterne bag de 2 vitaminpiller med indhold af det problematiske stof oplyser, at de udfaser det.

gravidevitaminpiller.gif

Gravidvitaminpiller er snart helt uden BHT
Foto: Anne Beck Christensen

Gravide har mange valg i vitaminpiller

Gravide har mulighed for at vælge vitaminpiller uden det mistænkt hormonforstyrrende stof BHT. 7 ud af 9 vitaminpiller til gravide, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har undersøgt, var uden stoffet.

7 vitaminpiller uden BHT

 • Matas – Multi vitamin gravid
 • Viminova – Pregnatal+
 • Apovit – Gravid multi
 • Dailycare Basic – Multivitamin gravid
 • Solaray – Baby-me-now multivitamin
 • Bio-Gravid – Før – under – efter
 • Solgar – Prenatal nutrients

2 vitaminpiller med BHT

 • Pfizer – GraVitamin
 • Livol – Multi total gravid

Vitaminpiller til børn kan indeholde problematisk stof.

BHT er mistænkt for at være hormonforstyrrende

BHT er en antioxidant, der bruges i blandt andet vitaminpiller, tyggegummi og barberskrabere. Du finder det især i personlig pleje og fødevarer.

Stoffet er lovligt for producenter at bruge, men det har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg. Det er derfor mistænkt for også at bidrage til hormonforstyrrende virkninger i mennesker.

Cocktaileffekten – hvad er det?

Livol-producent: Vi udfaser stoffet fra vitaminpiller til gravide

”Vores råvareleverandører anvender BHT som teknisk hjælpestof i fedtopløselige vitaminer A og D. Vi tilsætter med andre ord ikke BHT til produkterne selv, men BHT kommer i vores produkter via råvaren i meget små mængder. Mængden i den færdige tablet er således meget lavere end det, der generelt er tilladt. Samtidig er vi også opmærksomme på BHT problematikken, og vi har for kort tid siden afsluttet et stabilitetsstudie, hvor vi undersøgte om en anden BHT-fri råvare kunne anvendes. Resultatet af råvarerne var acceptable med henhold til stabilitet, og vi udskifter derfor løbende til råvarer uden BHT”.

Dorthe Schlichter, marketing manager, Orkla Health

GraVitamin-producent: Vores nye vitaminpiller er uden BHT

”Pfizer Consumer Healthcare oplyser, at det omtalte produkt ikke længere produceres, og at en ny udgave af GraVitamin er tilgængelig for forbrugerne i løbet af marts til april 2016. Sammensætningen af den nye udgave af GraVitamin tager højde for gravides indtag af mikronæringsstoffer fra kosten samt myndighedernes anbefalinger. Den nye GraVitamin indeholder derfor ikke vitamin A. Da BHT var tilsat vitamin A i den hidtidige udgave af GraVitamin, indeholder den nye GraVitamin ikke BHT”.

Hans-Jacob Randskov, senior manager, Pfizer

Forbrugerrådet Tænk Kemi mener: Undgå BHT ud fra et forsigtighedshensyn

”Gravide, som har spist vitaminer med BHT, skal ikke være bekymrede, da udsættelsen er forholdsvis lille. Men ud fra et forsigtighedshensyn, kan de fremover undgå stoffet, da det er en unødig udsættelse for et stof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Vi er glade for at se, at de gravide snart er fri for BHT i vitaminpillerne, så det ikke er det, de skal bekymre sig om”.

Christel Søgaard Kirkeby, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi

3 gode råd, hvis du vil undgå BHT

 • Hold øje med BHT (butylated hydroxytoluene) eller E 321 i især fødevarer og personlige plejeprodukter.
 • Brug vores app Kemiluppen til at scanne dine personlige plejeprodukter. Produkter får den laveste vurdering, hvis de indeholder BHT.
 • Læs vores kemitest på kemi.tænk.dk. De har vist indhold af BHT i blandt andet tyggegummi, barberskrabere og en række andre produkter. 

Læs Forbrugerrådet Tænks test af 12 vitaminpiller til børn på taenk.dk.