Mineralske olier – hvad er det?
mineralske-olier-hvad-er-det.gif

Mineralske olier kan være kræftfremkaldende og ophobe sig i organer
Mineralske olier er en gruppe af stoffer, som kan være problematiske. Det gælder blandt andet stofgrupperne MOSH og MOAH.
De mineralske olier MOSH kan ophobe sig i kroppens organer – blandt andet i lever og milt.
Stofgruppen MOAH kan være kræftfremkaldende.
Mineralske olier findes nogle steder i din mad
Mineralske olier kan du støde på i dine daglige fødevarer. Olierne kan komme fra mange forskellige kilder.
Madens emballage er én af de væsentligste kilder. Det samme gælder tilsætnings- og hjælpestoffer fra forarbejdningen af maden eller smøremidler, som producenterne bruger.
Mineralske olier kan være i ris, pasta og gryn
Mineralske olier kan du både finde i mademballage og i selve dine fødevarer. Det viser test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi og undersøgelser fra for eksempel den tyske organisation Foodwatch.
Olierne kan blandt andet være i:
- Ris,
- pasta,
- gryn,
- andre tilsvarende kolonialvarer,
- chokoladejulekalendere og
- pizzabakker.
Emballage: Sådan undgår du mineralske olier i ris, pasta og gryn
Se test: Kemien i chokoladejulekalendere
Se test: Kemien i mørk chokolade
Olierne kan komme fra genbrugspap i emballagen
De mineralske olier kan findes som forureninger i genbrugspap og papir, der bruges til fødevareemballage. Det kan for eksempel være pizzabakker, papæsker eller knækbrødsposer.
Genbrugspap består blandt andet af gamle aviser, og olierne kan findes i det print, der bruges til aviser.
Mineralske olier kan også komme fra de printfarver, der bliver brugt direkte på papir- og papemballagen.
Din mad kan optage mineralske olier fra emballagen
Mineralske olier kan løbende afgives fra mademballagen. Derefter kan olierne optages af dine fødevarer, der er pakket ind i emballagen.
De mineralske oliers vandring fra emballage til fødevarer afhænger blandt andet af, hvor lang tid maden bliver opbevaret.
Optaget afhænger også af, hvor stor "overflade" maden har i forhold til dens samlede masse. Ris, pasta og gryn er eksempler på fødevarer, der har et stort overfladeareal per vægtenhed.
Jo længere tid mad bliver opbevaret i emballage, der afgiver mineralske olier, og jo større overflade fødevaren har, des større vil optaget være.
Emballage: Sådan undgår du mineralske olier i ris, pasta og gryn
Læbepomader kan indeholde mineralske olier
Udover i din mad kan du også støde på de uønskede mineralske olier i læbepomader.
Læbepomader fra en række store mærker blev i begyndelsen af 2017 undersøgt på laboratorie af Forbrugerrådet Tænk Kemi og den tyske forbrugerorganisation Stiftung Warentest.
Læbepomader med ingredienser baseret på mineralske olier - for eksempel petrolatum og paraffin - indeholdt de problematiske MOSH og MOAH.
I læbepomader er de mineralske olier problematiske, da du ’spiser’ cirka 4 læbepomader om året ved dagligt brug. Det vurderer EU’s videnskabelige komité.
Læbepomade kan indeholde problematiske olier
Sådan spotter du mineralske olier i læbepomader
Læbepomader: Her er de bedste kemivalg
4 gode råd til at begrænse mineralske olier
- Scan læbepomader med appen Kemiluppen. En læbepomade får den bedste bedømmelse, hvis den er uden mineralske olier, parfume og andre problematiske indholdsstoffer.
- Gå efter naturkosmetikmærkerne Natrue, BDIH eller Ecocert, når du køber læbepomader. Produkter med disse mærker er baseret på planteolier, og må ikke indeholde ingredienser baseret på mineralske olier.
- Gå efter ris, pasta, morgenmads produkter og lignende, der ikke er pakket direkte i papæsker, eller hvor der er en pose mellem pappet og maden, så der ikke kan ske overførsel af olierne. Det gælder især fødevarer, der står længe på hylderne.
- Pak produkter som ris, pasta eller gryn over i en anden emballage end pap- og papiremballage. Det kan for eksempel være en glasbeholder.
Mineralske olier har ikke nogen fastsat grænse i EU’s lovgivning. Mademballage må dog ikke afgive stoffer i mængder, der udgør en sundhedsfare.
De tyske myndigheder arbejder på at fastsætte en grænseværdi for mineralske olier i emballage til fødevarer.
I begyndelsen af 2017 opfordrede EU sine medlemslande til at overvåge indholdet af mineralske olier, MOSH og MOAH, i både fødevarer og fødevareemballage over de næste par år. Dette er for, at EU kan danne sig et bedre overblik over indtaget af de problematiske stoffer.
EU's opfordring til medlemslandende om at overvåge indholdet af mineralske olier (eksternt link).
Den europæiske fødevareautoritet EFSA vurderer, at indtaget af mineralske olier fra fødevarer er bekymrende for sundheden.
Derfor er det en god ide at begrænse indtaget af mineralske olier, hvor du kan.
EFSA's vurdering af mineralske olier i fødevarer (eksternt link).
Forkortelsen MOSH står for 'mineral oil saturated hydrocarbons', mens MOAH står for 'mineral oil aromatic hydrocarbons'.
I begge tilfælde er der tale om grupper af stoffer.
De mineralske olier MOSH kan ophobe sig i kroppens organer – blandt andet i lever og milt.
Stofgruppen MOAH kan være kræftfremkaldende.