Test: Kemi i hårvoks

2. okt 2015

Hårvoks kan indeholde uønsket kemi, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller allergifremkaldende. Se 13 gode kemivalg.

haarvoks-test-web-1.gif

Test af kemi i hårvoks
Foto: Anne Beck Christensen

Topkarakter til de gode hårvoks

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 51 typer hårvoks fra det danske marked.

Testen er en deklarationstest, hvor indholdslisten på hårvoksen er tjekket for problematiske stoffer.

Bedste bedømmelse får de 13 mærker hårvoks, som er et godt valg, hvis du vil undgå problematisk kemi.

Se produkterne i testen og deres vurderinger nederst på denne side.

Uønsket kemi i 24 bøtter hårvoks

14 bøtter hårvoks har fået en middel bedømmelse i testen. Det skyldes indhold af enten parfume, allergifremkaldende planteekstrakter eller miljøproblematiske stoffer. Vil du minimere risikoen for at udvikle parfumeallergi, kan du gå uden om disse.

24 hårvokser i testen får den laveste bedømmelse. Det skyldes indhold af kemikalier, der er stærkt allergifremkaldende eller er mistænkt for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller skadelige for forplantningsevnen.

Kemiluppen: Tjek din hårvoks og andre personlige plejeprodukter for uønsket kemi med smart app

Hvilke effekter kan de problematiske kemikalier have?

Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at forårsage en række uønskede effekter. Det kan for eksempel være lav sædkvalitet hos drenge og for tidlig pubertet hos piger.

Personlige plejeprodukter kan bidrage til en samlet risiko for hormonforstyrrende effekter - det som kaldes cocktaileffekten.

Kemikalier må som udgangspunkt ikke være i kosmetik, hvis de er mistænkt for at give kræft eller skade forplantningsevnen. Det er stoffer, som du skal udsættes mindst muligt for. Enkelte af disse stoffer kan dog være tilladte, hvis EU's videnskabelige komité har givet grønt lys til at bruge dem.

Konserveringsmidler kan være allergifremkaldende. Hvert år udvikler cirka 1.000 danskere allergi over for konserveringsmidlet MI (methylisothiazolinone).

Parfume og visse planteekstrakter kan give allergi. Du kan vælge at gå uden om disse stoffer, hvis du vil nedsætte din risiko for at udvikle kontaktallergi.

Cocktaileffekten - hvad er det?

Test: Det betyder kolberne A, B og C

Testen er opdateret med 3 nye produkter 2. oktober 2015.

Relaterede artikler