Algefjerner: Vær opmærksom på uønsket kemi

15. apr 2021

Rengøringsmidler mod alger på terrasse og havemøbler kan indeholde kemikalier, der forurener miljøet. Få 5 tips til at fjerne alger uden uønsket kemi. 

algefjerner_vaer_opmærksom_paa_uoensket_kemi

Algefjerner: Vær opmærksom på uønsket kemi
Foto: Getty Images

Rengøring af alger kan forurene miljøet

Alger kan gøre terrasse og havemøbler glatte og kedelige at se på. Særligt i fugt og skygge kan alger gro på rækværk, tag, terrasser og havemøbler.

Derfor kan det være nødvendigt at fjerne alger fra for eksempel terrassen om foråret eller i løbet af havesæsonen. 

Men du kan risikere at forurene miljøet. Når du vasker terrassen, kan kemikalier trænge ned i jorden mellem fliser og brædder. Herunder får du 5 tips til udendørs rengøring, der skåner miljøet. 

1. Fjern alger helt uden uønsket kemi

Du kan fjerne alger og snavs fra terrassen og havemøblerne helt uden uønsket kemi. Du kan for eksempel komme langt med vand og skrubbe eller en stiv fejekost. 

En højtryksrenser kan også hjælpe, hvis dine overflader kan tåle det.

Ifølge Miljøstyrelsen er vækst af alger og mos på tage og mure i de fleste tilfælde ikke noget problem, og du behøver derfor sjældent at fjerne dem.

Rengøringsmidler: 6 gode kemiråd før du gør rent

2. Brug kun godkendte algemidler

Har du brug for at rense de mest besværlige områder, så sørg for at vælge et godkendt algemiddel. 

Algemidler skal være godkendt af Miljøstyrelsen og vurderet for uønskede effekter i miljøet.

Tjek på etiketten, at midlet er omfattet af godkendelsesordningen for bekæmpelsesmidler (biocider), og at der står et registreringsnummer.

Du kan også tjekke, om produktet er i Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddeldatabase over godkendte bekæmpelsesmidler. Så ved du, at midlet er godkendt.

Bekæmpelsesmiddeldatabasen (Eksternt link til mst.dk)

3. Følg altid brugsanvisningen

Du kan finde godkendte algemidler i Miljøstyrelsens database som for eksempel Neutralon og AlgeFri. Husk altid at bruge dem som beskrevet i brugsanvisningen.

Får du professionel hjælp til at fjerne alger? Så husk altid at tjekke:

  • At de udelukkende bruger godkendte midler til at fjerne alger.
  • At de følger anbefalingerne for anvendelse og for opsamling af vand med mere.

Du kan spørge, hvilket middel de bruger, og tjekke om det er godkendt.

4. Undgå rengøringsmidler med generelle navne 

Produkter, der ikke hedder algefjerner, algerens eller lignende behøver ifølge lovgivningen ikke godkendelse som biocid. 

Du kan derfor risikere at rense din terrasse og havemøbler med et udendørs rengøringsmiddel, som i højere grad forurener miljøet. I stedet for kan du vælge produkter som for eksempel algerens eller algefjerner. 

De ikke-godkendte midler hedder for eksempel:

  • Fliserens
  • Terrasse-rens 
  • Husvask 
  • Afrenser eller lignende

5. Lad de vaskede områder tørre godt i sol og vind

Alger findes overalt, og de vil altid komme igen. Men tørre fliser og træ nedsætter algevæksten. 

Husk derfor at lade de rensede overflader tørre godt i sol og vind.
 

Miljøproblematisk stof i produkter til udendørs rengøring

Som forbruger tænker du måske, at algemidler indeholder flere kemiske stoffer end almindelige rengøringsmidler. Men algefjerner skal godkendes af myndighederne, før du må købe det. Det skal udendørs rengøringsmidler ikke. 

Benzalkoniumklorid er et problematisk stof, der kan være i udendørs rengøringsmidler. 

Benzalkoniumklorid er et stof, der fjerner blandt andet svampe og alger. Stoffet er også i Rodalon, som du kan bruge indendørs til at fjerne blandt andet skimmel. Men stoffet kan også være i udendørs midler, der ender i miljøet.

Stoffet er problematisk for miljøet, fordi det er meget giftigt for vandlevende organismer. For eksempel er fisk døde i søer og vandløb, efter at der blev fjernet alger fra et tag med et produkt med benzalkoniumklorid.

Ukrudt: Fjern det uden brug af sprøjtegift

Forbrugerrådet Tænk mener: Hul i lovgivning om stoffer til udendørs rengøring

”Det er meget uheldigt for miljøet og for forbrugere, der gerne vil beskytte naturen, at der forhandles rengøringsmidler til udendørs brug med miljøbelastende stoffer som for eksempel benzalkoniumkloride, der ikke er tilladt i algemidler. Stoffet er giftigt for miljøet, men må alligevel godt være i udendørs rengøringsmidler, så længe de bare ikke påstår, at de fjerner alger. Der er meget tydeligt, at der er et hul i lovgivningen, når dette stof, som vi ikke vil have ud i miljøet i algerfjerner, fortsat kan købes i en række tilsvarende produkter.”

Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.