Babyudstyr fra Storbritannien: Vær opmærksom på uønskede kemikalier

11. dec 2019

Babyudstyr fra Storbritannien vil oftere være behandlet med flammehæmmende kemikalier, som kan være kræftfremkaldende, end babyudstyr købt i Danmark.

babyudstyr_fra_storbritannien_-_vaer_opmaerksom_paa_uoenskede_kemikalier.jpg

Babyudstyr fra Storbritannien: Vær opmærksom på uønskede kemikalier
Babyudstyr fra Storbritannien vil oftere indeholde uønskede flammehæmmende kemikalier. Foto: Getty Images

Uønsket kemi: Vær opmærksom på kemikalierne i babyudstyr

Klapvogn, autostol, babylift, etc. Der er rigeligt med babyudstyr på indkøbslisten for nybagte forældre.

Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler, at du er opmærksom på at undgå en række problematiske kemikalier, når du køber babyudstyr. Det gælder for eksempel uønsket kemi, som kan være kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende.

Børn er på grund af deres udvikling og mindre størrelse særligt udsatte i forhold til uønsket kemi.

Test: Kemien i barnevogne

Babyudstyr: Britiske klapvogne skal være mere brandsikre

Babyudstyr fra England er underlagt strengere krav til brandsikkerheden, end de er i Danmark og resten af EU. Disse regler gælder blandt andet for senge til børn, klap- og barnevogne, autostole, vugger og lignende produkter.

Test fra Forbrugerrådet Tænk og europæiske søsterorganisationer har vist, at babyudstyr til det engelske marked kan indeholde flammehæmmere, som de tilsvarende produkter til andre europæiske markeder ikke indeholder.

Flammehæmmere (for eksempel TCEP, TCPP eller TDCP) kan være kræftfremkaldende. De er derfor forbudte i legetøj, som børn også er i tæt kontakt med. Forbuddet gælder dog ikke babyudstyr.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Kræftfremkaldende kemikalier er unødvendig kemi

I EU er der blandt flere myndigheder, producenter og forbrugerorganisationer bred enighed om, at de europæiske standarder for brandsikkerhed er tilstrækkelige.

Sundhedsrisikoen, der er forbundet med flammehæmmere i babyudstyr fra for eksempel England, er derfor unødvendig.

Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler, at du undlader at købe babyudstyr i Storbritannien eller fra webshops i Storbritannien. Det råd gælder, hvis du vil udsætte dit barn for mindst muligt unødig kemi.

Er du interesseret i babyudstyr fra en engelsk producent? Så tjek med den danske forhandler, at udgaven er fri for kemiske flammehæmmere.

Apps: Sådan bruger du Tjek Kemien og Kemiluppen

4 gode råd: Undgå uønsket kemi i babyudstyr

  • Spørg forhandleren, hvilke kemikalier der er brugt. På babyudstyr er der ingen ingrediensliste, så du kan ikke se, hvilke kemikalier der er brugt. Derfor er du nødt til at spørge forhandleren. Du får måske ikke et brugbart svar. Men du er med til at sende et signal om, at du kræver, at der er styr på kemien i børneprodukter.
     
  • Spørg om disse kemikalier. I babyudstyr viser test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi især fund af såkaldte fluorstoffer, PAH’er (tjærestoffer), klorparaffiner og flammehæmmere. Du kan derfor spørge forhandleren om indhold af disse problematiske stoffer. Læs mere i linket herunder.
     
  • Køb fra danske forhandlere eller forhandlere i resten af EU. I EU skal babyudstyr ikke leve op til de skærpede engelske regler for brandsikkerhed, som gør det mere sandsynligt, at der er brugt uønskede flammehæmmere. Det kan dog stadig være en god ide at spørge til indholdet af uønsket kemi - særligt hvis producenten af produktet er fra Storbritannien.
     
  • Køb heller ikke fra Kina. Undgå også at købe babyudstyr fra onlineplatforme som Wish eller AliExpress. Test og kontroller har mange gange afsløret sikkerheds- og kemikalieproblemer med produkter fra disse platforme.

4 kemikalier du kan spørge forhandleren om i babyudstyr

Relaterede artikler