Badebomber og badeslim: Parfume kan bidrage til allergirisiko hos børn

11. feb 2020

Badebomber syder, bobler og dufter i badekarret. Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler dog, at du undgår allergifremkaldende parfume i badeprodukter til børn.

badebomber_og_badeslim_parfume_kan_bidrage_til_allergirisiko_hos_boern.jpg

Badebomber og badeslim: Parfume kan bidrage til allergirisiko
Foto: Getty Images

Forbrugerrådet Tænk har testet badebomber og badeslim

Badebomber og badeslim sætter kulør på børnenes tur i badekaret. Det syder og bobler, når du dropper en badebombe i vandet, mens såkaldt badeslim giver vandet en slimet konsistens.

Forbrugerrådet Tænk har testet, hvilken slags ingredienser du udsætter dit barn for, hvis du bruger badeprodukterne.

Testen viser både indhold af parfume, mikroplast og såkaldte azofarvestoffer.

Se hele Forbrugerrådet Tænks test på taenk.dk (log ind eller bliv medlem)

Parfume i de fleste badebomber og badeslim

Testen er en gennemgang af ingredienserne i forskellige badebomber – også kaldet bath bombs – og badeslim.

Testen viser parfumeindhold i 7 ud af de 9 testede produkter. Parfume vil du altså støde på i mange tilfælde, hvis du køber disse badeprodukter.

Tjek ingredienslisten for parfume eller spørg i butikken, hvis du vil undgå parfume. Overvej at droppe købet, hvis du ikke kan få klar besked.

Parfumeallergi varer resten af livet

Parfume dufter godt. Men risikoen er, at dit barn udvikler parfumeallergi. Det varer resten af livet, hvis barnet først har fået det.

Du kan nedsætte risikoen for parfumeallergi ved at begrænse dit barns udsættelse for parfume.

Parfumeallergi: Sådan mindsker du risikoen

Forbrugerrådet Tænk Kemi: Undgå parfume i børneprodukter

”Parfumeallergi er udbredt, desværre også blandt børn og unge, og mange produkter kan indeholde parfume. Så børn udsættes for parfume mange steder fra. Parfume i børneprodukter som eksempelvis badebomber og badeslim er et helt unødvendigt bidrag til den allergirisiko, der knytter sig til parfume. Vores anbefaling er i stedet, at du undgår parfume i produkter til børn.”

Stine Müller, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi

5 tips: Nedsæt risikoen for parfumeallergi

 • Undgå så vidt muligt produkter med parfume til dit barn. Det gælder både i plejeprodukter, legetøj, vaskemidler og rengøringsmidler i hjemmet.
   
 • Tjek plejeprodukter med appen Kemiluppen. Får produktet topkarakteren A-kolbe, er det uden parfume og anden uønsket kemi. 
   
 • Gå efter produkter, der angiver at være parfumefri eller uden parfume.
   
 • Kig efter produkter, som har Astma-Allergi Danmarks mærke Den Blå Krans. Det kan også være et  lignende allergimærke som for eksempel AllergyCertified. Disse produkter må ikke indeholde parfume.
   
 • Spørg om parfumeindholdet i butikken eller kig selv på produktets ingrediensliste. Parfume kan stå angivet på ingredienslisten som parfum, aroma eller fragrance.