Dåsetun: Gode råd når du vælger

23. okt 2019

Vil du undgå tunfisk med højt indhold af tungmetal samt ulovligt fiskede og overfiskede tun? Få hjælp til at vælge den rette dåsetun.

tun-paa-daase.gif

Tun på dåse
Foto: iStock

Rovfisk indeholder tungmetaller

Tun og andre rovfisk indeholder tungmetaller, som kommer fra forurening af verdenshavene.

Tungmetaller ophober sig i tunfisk, fordi de spiser andre mindre fisk, som også indeholder tungmetaller. Jo længere oppe i fødekæden og jo ældre fisken er, des højere indhold af tungmetaller.

Store rovfisk som tun indeholder derfor generelt større mængder kviksølv end mindre fiskearter.

Undgå albacore tun – gå i stedet efter skipjack

Tunfisk med en lang livscyklus indholder generelt mest kviksølv. Det gælder for eksempel tunarten albacore og den blåfinnede tun.

Tunarten skipjack er derimod en mindre tunfisk. Den bliver ikke så gammel, og derfor indeholder den typisk mindre mængder tungmetal.

Læs nærmere på tundåserne. Her står der typisk, hvilken tunart de indeholder.

Test: Kemikalierne i tun på dåse

Gå efter MSC-mærket

Tunfisk med MSC-mærke kan du spise med god samvittighed.

MSC-mærket stiller krav til, at fiskeriet foregår bæredygtigt. MSC-mærket kræver for eksempel, at der ikke fiskes mere end bestanden kan klare, og at fiskeriet ikke skader havmiljøet.

Dåser med tunarten skipjack kan du også gå efter - som alternativ til MSC. Det er en mindre tunfisk, der ikke er truet af overfiskeri.

Dåsetun: Sådan køber du med god samvittighed (link til taenk.dk)

Undgå tun til de små børn

Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn under 3 år helt holder sig fra tunfisk – både frisk tun og tun på dåse.

Små børns hjerner er under udvikling, og derfor er de særligt følsomme over for kviksølv.

Begræns indtag af dåsetun, hvis du er gravid

Kviksølvet i dåsetun gør, at Fødevarestyrelsen anbefaler følgende personer at begrænse indtaget af dåsetun:

  • Kvinder, der planlægger at blive gravide
  • Kvinder, der er gravide
  • Kvinder, der ammer
  • Børn under 14 år

Anbefalingen lyder på højest 1 dåse om ugen, og de skal helt undgå hvid tun og albacore tun.

App: Hvordan skal maden opbevares? Få tips i For resten-appen fra Forbrugerrådet Tænk (link til taenk.dk)

Frisk tun bør gravide og børn helt undgå

Frisk tun bør gravide, og børn under 14 år helt undgå.

Tunbøffer stammer typisk fra større fisk. De kan derfor indeholde mere kviksølv end tun på dåse, der typisk er fra mindre fisk.

Indtag af kviksølv kan skade udviklingen af fostres og børns hjerner.

Gravid: 10 tips til at undgå uønsket kemi under din graviditet

Relaterede artikler

Test af kemi i tun

Test: Kemi i tun på dåse

Test: Kemi i fiskeolie

Test: Kemi i fiskeolie

Test af kemien i håndsæber

Test: Kemi i flydende håndsæbe

Test af kemien i shampoo

Test: Kemi i shampoo

Test: Kemien i vådservietter

Test: Kemi i vådservietter

Test: Kemi i deodoranter

Test: Kemi i deodoranter

Test af kemi i solcreme

Test: Kemi i solcreme