Håndsæbe og håndsprit: Få hjælp til at vælge

23. feb 2021

God håndhygiejne er vigtigt for at mindske smitte. Vask dine hænder tit og grundigt. Brug håndsprit, hvis du ikke har vand og sæbe ved hånden.

haandsprit.jpg

Håndsæbe og håndsprit: Få hjælp til at vælge
Se liste med tilbagetrukne desinfektionsprodukter nederst i artiklen. Foto: Getty Images

Håndsæbe: Vask hænder tit og grundigt

Smitsomme sygdomme bekæmper du bedst med god håndhygiejne. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du vasker hænder med håndsæbe tit og grundigt.

Håndsæbe, som er miljøvenlig og allergivenlig, kan du finde i Forbrugerrådet Tænk Kemis test af håndsæber.

Håndvask er meget vigtigt at prioritere - også selvom du ikke kan finde de håndsæber, der får den bedste vurdering i testen.

Se Forbrugerrådet Tænk Kemis test af håndsæber

Kemiluppen: Find miljø- og allergivenlige håndsæber i appen

Appen Kemiluppen kan du også bruge, hvis du vil finde håndsæber, der for eksempel lever op til kravene fra miljømærket Svanemærket og allergimærkerne Den Blå Krans eller AllergyCertified.

I appen kan du scanne stregkoden på din egen håndsæbe. Du kan også trykke på menuen ”alle produkter”, ”sæbe og hygiejne” og til sidst ”håndsæbe fast” eller ”håndsæbe flydende”.

Miljø- og allergivenlige håndsæber er her oplistet i appen.

Hent appen Kemiluppen og tjek dine plejeprodukter

Hånddesinfektion: Et alternativ, hvis du ikke har vand og sæbe

Smittespredning er meget vigtigt at mindske. Derfor er desinfektion til hænderne alternativet, hvis du ikke er i nærheden af vand og sæbe.

Køb én i butikkerne som backup til almindelig håndvask med sæbe. Gå efter en uparfumeret håndsprit, der er baseret på alkohol med en koncentration på mellem 70 og 85 procent.

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du følge med i, hvilke hånddesinfektionsmidler som bliver trukket tilbage fra markedet. Få overblik over alle tilbagetrukne desinfektionsprodukter under coronakrisen nederst på denne side.

Coronavirus: Følg altid Sundhedsstyrelsens anbefalinger her

Håndsprit: Lav ikke din egen

Coronavirus har øget efterspørgslen på håndsprit. Flere steder florerer der opskrifter på hjemmelavet hånddesinfektion.

Miljøstyrelsen fraråder dog, at du laver din egen håndsprit. Ifølge styrelsen er risikoen, at du blander forkert eller bruger forkerte ingredienser.

Falsk tryghed fra en hjemmelavet håndsprit, der ikke slår virus og bakterier ihjel, er ikke umagen værd. Miljøstyrelsen nævner også, at der kan være uønskede bivirkninger som hud- og øjenirritation eller værre.

Brandfare er også en særskilt risiko, hvis du selv arbejder med alkoholer.

Miljøstyrelsen fraråder at lave din egen håndsprit

Få overblikket: Disse hånddesinfektionsprodukter er trukket tilbage under coronakrisen

Miljøstyrelsen har siden coronakrisens begyndelse tilbagekaldt følgende desinfektionsprodukter. Listen er senest opdateret 23. februar 2021.

Tilbagekaldelserne er blandt andet sket, fordi virksomhederne mangler dokumentation for, at produkterne virker, eller fordi produkterne indeholder kemikalier, der kan udgøre en sundhedsrisiko.

Se Miljøstyrelsens Q&A om håndsprit her

Hvis du mener, at en hånddesinfektion er ulovlig, kan du anmelde den her (link til Miljøstyrelsen)