Hovedpinepiller: Tænk, før du tager den næste

18. sep 2018

Smertestillende piller som Panodil eller Ipren kan som bivirkning øge risikoen for hormonforstyrrende effekter. Det viser flere studier fra blandt andet danske forskere.

hovedpinepiller-taenk-foer-du-tager-din-naeste.jpg

Hovedpinepiller: Tænk før du tager din næste
Foto: Getty Images

Hovedpinepiller: Danskernes forbrug er blandt verdens højeste

Svage smertestillende piller som Panodil og Ipren er populære valg, når danskerne skal lindre hovedpine, afhjælpe kroniske smerter og slå feber ned.

Piller som disse virker så godt, at danskernes forbrug af hovedpinepiller ifølge Dansk Hovedpinecenter er blandt verdens højeste.

Cirka 213 hovedpinepiller sælges der hvert år i gennemsnit per dansker. Det viser tal fra Apotekerforeningen.

Hvis alle pillerne bliver spist, svarer det til, at hver dansker i gennemsnit spiser 2 piller 3 gange dagligt i lidt over en måned hvert år.

Læs hele artiklen i magasinet Forbrugerrådet Tænks august 2018-nummer (log ind eller bliv medlem)

Hormonforstyrrende: Smertestillende piller viser uønskede bivirkninger

Hovedpinepiller som Panodil og Ipren er gode og effektive midler. Det er der generelt bred enighed om.

Men blandt forskere er der også en stigende bekymring for de mulige hormonforstyrrende bivirkninger. Disse kan komme fra pillernes smertestillende stoffer, paracetamol og ibuprofen.

Et dansk-fransk studie fra 2018 viser for eksempel, at ibuprofen kan gå ud over mænds produktion af kønshormonet testosteron.

Testosteron er blandt andet med til at holde muskelopbygningen og potensen oppe. Se studier af hovedpinepillers hormonforstyrrende effekter i fanen under artiklen.

Læs Lægemiddelstyrelsens reaktion på det dansk-franske studie af ibuprofen (eksternt link)

Mistanke: Bivirkninger kan forringe evnen til at få børn

Danske forskere har i flere studier siden 2010 vist, at der er sammenhæng mellem udsættelse for de smertestillende stoffer på fosterplan og uønskede virkninger senere i livet.

Mistanken om bivirkninger gælder for eksempel misdannede kønsorganer hos drenge og færre æg i æggestokkene hos piger.

Her er der tale om hormonforstyrrende effekter, der alle har den fællesnævner, at de forringer evnen til at få børn senere i livet.

Forbrugerrådet Tænk: Vær mere kritisk i forbrug af hovedpinepiller

”Børn og gravide er særligt udsatte, og det er her, at forskningen er fokuseret. Men alle bliver udsat for hormonforstyrrende stoffer, og vi ved endnu ikke, hvilken betydning det har for overgangsalderen, livsstilssygdomme og hjernefunktion hos ældre. Når vi ser forskningsresultater, der viser potentielt alvorlige hormonforstyrrende effekter, er vi nødt til at være mere kritiske i vores forbrug.”

Claus Jørgensen, projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi

Se producenternes kommentarer i fanen under artiklen.

Smertestillende piller: 4 gode råd

  • Husk, at hovedpinepiller er medicin, og at medicin kan have bivirkninger
  • Tag kun medicin, når det er nødvendigt
  • Brug så lidt som muligt og i så kort tid som muligt
  • Er du gravid, så tal med en fagperson - for eksempel din læge eller på apotektet - inden du tager smertestillende piller
Det siger producenterne

GlaxoSmithKline, producent af blandt andet Panodil

“Af de nævnte publikationer (de danske studier, red.) er der primært tale om dyreforsøg med enten et forholdsvist lille antal dyr, et meget eksperimentelt design som for eksempel implantation af humant testikelvæv i hanmus eller urealistisk høje testdoser svarende til 18 stk. 500 mg tabletter pr. dag for en 60 kilo person.

Over for dette skal sættes en række store epidemiologiske undersøgelser med mange tusinde mennesker, kliniske studier samt spontane indberetninger af bivirkninger på verdensbasis fra de seneste godt 60 år.

Det er disse data, som EU’s Lægemiddelagentur har vurderet, og som også ligger til grund for, at Lægemiddelstyrelsen som den ansvarlige myndighed på området anbefaler paracetamol som førstevalg til gravide.”

Takeda, producent af blandt andet Ipren og Pamol

Takeda ønskede ikke at kommentere artiklen

Hovedpinepiller - disse studier viser hormonforstyrrende effekter

2018: 14 dage på smertestillende ibuprofen lægger en alvorlig dæmper på unge mænds produktion af testosteron. Det viser et dansk-fransk studie fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet og franske Inserm. Det mandlige kønshormon er blandt andet med til at holde muskelopbygningen, humøret og potensen oppe.

2017: Udsættelse for paracetamol som foster kan hæmme udviklingen af “mandlig adfærd” hos mus. Det viser et studie fra Københavns Universitet. De mus, der var eksponeret for paracetamol under morens graviditet, udviklede kun halvt så mange neuroner i det område af hjernen, der styrer seksualdriften.

2017: Paracetamol er det hormonforstyrrende stof ud af en række undersøgte, som bidrager mest til børns samlede udsættelse for hormonforstyrrende stoffer i perioden fra fosterstadie, til de er 3 år. Det viser en rapport udgivet af Miljøstyrelsen.

2016: Paracetamol kan påvirke hunfostres mulighed for at blive gravide senere i  livet. Det viser et studie fra Københavns Universitet. Hunmus i studiet manglede halvdelen af deres æg i æggestokken, hvis deres mor var blevet udsat for paracetamol under graviditeten.

2015: Hanmus, der blev udsat for paracetamol 3 gange om dagen i en uge, producerer kun halvt så meget testosteron som kontrolgruppen. Det viser et forskerhold fra Københavns Universitet og University of Edinburgh. En enkelt dagsdosis viser ingen forskel.

2010: Et studie fra Rigshospitalet og DTU viser, at drenge har forøget risiko for at udvikle misdannede kønsorganer, hvis deres mor har taget hovedpinepiller med paracetamol, ibuprofen eller acetylsalicylsyre under sin graviditet.

En række internationale forskningsresultater bakker op om de danske studier. For eksempel viste et studie fra det franske institut for sundhedsforskning (Inserm) i 2013, at paracetamol og andre svage smertestillende midler direkte påvirkede hormonerne i testikler på menneskefostre.

I 2018 har forskning fra blandt andet samme franske institut vist, at ibuprofen er skadelig for udviklingen af æggestokke hos fostre. Et lignende studie fra i år fra University of Edinburgh viser samme resultat efter udsættelse for paracetamol.