4 konserveringsmidler du kan gå udenom

23. okt 2019

Konserveringsmidler kan give allergi, og nogle er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Alligevel er konserveringsmidlerne nødvendige.

ansigtscreme-web.gif

Konserveringsmidler i ansigtscreme
Foto: Istock

Konserveringsmidler er nødvendige

Konserveringsmidler er nødvendige i kosmetik og personlig plejeprodukter, hvis du vil undgå bakterier og svamp i produktet.

Svamp og bakterier er mikroorganismer, der kan ødelægge produktet og i værste fald inficere hud eller øjne.

Bakterierne kan stamme fra råvarerne, eller de kan havne i produktet under brug.

Kemiluppen: Tjek dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi med smart app

Bakterier kan vokse i plejeprodukter der indeholder vand

Kosmetik skal ifølge reglerne være i stand til at hæmme de bakterier og svampe, som uundgåeligt havner i produktet, når du bruger det.

Bakterier kan vokse i dit plejeprodukt, særligt hvis det indeholder vand. Derfor er konservering nødvendig.

Allergifremkaldende og hormonforstyrrende virkninger er uønskede

Konserveringsmidler er også nogle af de stoffer, der kan have problematiske virkninger.

Stofferne er konserverende, fordi de hæmmer eller dræber bakterier. Men den egenskab kan også medføre forskellige andre uønskede virkninger.

Allergifremkaldende og hormonforstyrrende konserveringsmidler er for eksempel en god ide at undgå. På den måde begrænser du din samlede "cocktail" af uønsket kemi, som du udsættes for.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

4 konserveringsmidler er en god idé at gå udenom

Methylisothiazolinone – også kendt som MI er et meget allergifremkaldende stof, som er forbudt i kosmetiske produkter, der bliver på huden. Det må fortsat anvendes i produkter som shampoo, håndsæbe og andre produkter, som du vasker hurtigt af huden igen. Methylisothiazolinone bruges også i for eksempel maling, lim, rengøring og andre kemiske produkter. Også methylchloroisothiazolinone (MCI) er allergifremkaldende.

Formaldehydfraspaltere – for eksempel DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl urea og Diazolidinyl urea. Det er en gruppe af konserveringsmidler, der løbende frigiver små mængder formaldehyd. Formaldehyd virker konserverende, men er også allergifremkaldende. Stofferne kan for eksempel findes i nogle bodylotions, shampooer og cremer.

Parabener – er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Nogle af parabener er forbudt i personlig plejeprodukter. Det gælder for eksempel isobutylparaben og isopropylparaben, mens propyl- og butylparaben kun er forbudt i børneprodukter i Danmark.

Parfumestoffer – for eksempel benzyl alcohol - kan give allergi. Parfumestofferne bliver typisk anvendt som konservering i for eksempel naturkosmetik.

Læs mere: Parabener - derfor er de problematiske

Læs mere: MI - sådan undgår du det allergifremkaldende stof

3 tips: Find produkter uden problematiske konserveringsmidler

  • Brug Kemiluppen. Appen gør det let at tjekke dine kosmetik- og personlige plejeprodukter for uønsket kemi.
     
  • Gå efter plejeprodukter, der både har Svanemærket og et allergimærke (Den Blå Krans eller Allergy Certified).
     
  • Vælg for eksempel plejeprodukter helt uden konserveringsmidler, når det kan lade sig gøre. Det kan du for eksempel med faste håndsæber, fede salver og olier, hvor der ikke er tilsat vand. Disse produkter behøver ikke samme grad af konservering.

Kemiluppen: Tjek dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi med smart app

Relaterede artikler