Legetøj på nettet: Undgå uønsket kemi

28. mar 2019

Legetøj, som du køber på nettet, kan indeholde problematisk kemi - især hvis du køber uden for EU. Undgå uønsket kemi i legetøj med disse 4 tips.

legetoej_paa_nettet_saadan_undgaar_du_uoensket_kemi.jpg

Legetøj på nettet: sådan undgår du uønsket kemi
Foto: Getty Images

Legetøj købt uden for EU kan være problematisk

Konserveringsmidler, blødgørere og parfume er blandt nogle af de stoffer, du kan finde i legetøj købt på udenlandske websider. Disse stoffer kan blandt andet være kræftfremkaldende og have hormonforstyrrende effekter.

Danmark og de andre EU-lande er underlagt en række krav, der skal sikre, at legetøjet ikke er sundhedsskadeligt for børnene. Men de samme kemikaliekrav gælder ikke for legetøj, der er produceret og forhandles uden for EU.

Online markedspladser som for eksempel Wish, Ebay, AliExpress eller Amazon sælger legetøj fra mange steder i verden – særligt Kina. Handler du på den type websider, kan risikoen derfor være større for, at du køber produkter, som er ulovlige i Danmark.

Følg disse 4 tips, og undgå uønskede kemikalier i dit barns legetøj.  

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

1. Køb fra webshops inden for EU

Danske og europæiske virksomheder er forpligtede til at sikre, at deres legetøj lever op til de europæiske regler. Også selvom du handler hos dem på nettet. Køb derfor via danske eller europæiske websider, hvis du vil undgå uønsket kemi.

Tjek om webshoppen er dansk eller europæisk ved at se på virksomhedens kontaktoplysninger som for eksempel navn, adresse, telefonnummer og e-mail. Det er en god måde at vide, hvem du handler med, og hvor de holder til.

Billige priser og lang forsendelsestid kan være tegn på, at legetøjet er fra en kinesisk producent.

Se, om hjemmesiden oplyser det 8-cifrede CVR-nummer, hvis du vil sikre dig, at du handler hos en dansk webshop. Du kan også se efter e-mærket. Det er en dansk mærkningsordning, der skal sikre forbrugeren en sikker e-handel.

Få flere tips til sikker handel på nettet (link til taenk.dk)

2. Spørg kundeservice om uønsket kemi

Spørg forhandleren, hvis du vil vide, om der er uønskede kemikalier i et stykke legetøj. Dette er ofte det bedste du kan gøre.

Indholdsdeklarationer finder du sjældent på legetøj. Producenterne er nemlig ikke forpligtede til at have en varedeklaration på produktet. Derfor er det nærmest umuligt for dig at vide, hvilke kemikalier der er blevet brugt, hvis du ikke spørger.

Kandidatlistestoffer er stoffer, som EU har klassificeret som særligt problematiske. Findes et stof fra listen i legetøjet, er producenten forpligtet til at fortælle dig det inden for 45 dage, efter at du har spurgt.

Du kan for eksempel spørge producenten om indhold af:

  • Bor og andre konserveringsmidler i vandholdigt legetøj som slim og modellervoks

  • Ftalater i blødt plastlegetøj som dukker eller bolde

  • Parfume i legetøj som bamser eller dukker

  • Flammehæmmere i for eksempel bamser og tøjdyr

Tjek dit legetøj for kandidatlistestoffer med appen Tjek Kemien

3. Vær kritisk, når ny legetøjsdille opstår

Legetøjsdiller kan udvikle sig fra den ene dag til den anden. Det kan gøre det svært for producenterne af legetøjet at følge med, da efterspørgslen pludselig stiger meget.

Nye forhandlere kan i dette tilfælde melde sig ind i salget af legetøj. Disse forhandlere har ikke nødvendigvis erfaring med salg af legetøj og de særlige krav, der gælder for legetøj.

Risikoen for, at du køber legetøj med uønskede kemikalier bliver derfor større, så vær kritisk.

Squishies og fidgetspinnere er eksempler på diller, der skyllede ind over Danmark, og hvor produkterne kunne indeholde problematisk kemi.

Test: Indeholder din fidget spinner uønsket kemi?

4. Returner legetøj, der lugter kemisk

Kraftig ”kemisk” lugt kan være tegn på brug af uønskede kemikalier. Brug derfor næsen, når du modtager dit legetøj. Lugter det kraftigt ”kemisk” eller parfumeret, kan du overveje at sende legetøjet retur.

Parfume hører ikke hjemme i legetøj, da det kan fremkalde allergi. Lugter legetøjet af parfume bør du derfor være meget varsom.

Damp eventuelt legetøjet af, inden du tager det i brug, hvis du ikke ønsker at returnere det. Du kan også forsøge at vaske det, hvis legetøjet er beregnet til det.

Køb over internettet kan du fortryde i op til 14 dage efter, du har modtaget varen. Fortrydelsesretten gælder produkter, du har købt i danske netbutikker eller netbutikker i et andet EU land.

Få styr på dine rettigheder, når du handler på nettet (link til taenk.dk)

Relaterede artikler