Legetøj på nettet: Undgå uønsket kemi

25. nov 2021

Køber du legetøj på nettet? Meget legetøj på nettet kan indeholde problemkemi - især hvis du køber uden for EU. Undgå uønsket kemi i legetøj med disse fire tips.

legetoej-paa-nettet.jpg

legetoej-paa-nettet.jpg
Foto: Getty Images

Konserveringsmidler, blødgørere og parfume er nogle af de stoffer, du kan finde i legetøj købt på udenlandske websider. Disse stoffer kan bl.a. være kræftfremkaldende og have hormonforstyrrende effekter.

Danmark og de andre EU-lande er underlagt en række krav, der skal sikre, at legetøjet ikke er sundhedsskadeligt for børnene. Men de samme kemikaliekrav gælder ikke for legetøj, der er produceret og forhandles uden for EU.

Online markedspladser som fx Wish, Ebay, AliExpress eller Amazon sælger legetøj fra mange steder i verden – særligt fra Kina.

Handler du på den type websider? Så kan du risikere at købe produkter, som er ulovlige i Danmark.

Følg disse fire tips og undgå uønskede kemikalier i dit barns legetøj.  

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

1. Køb fra webshops inden for EU

Danske og europæiske virksomheder er forpligtede til at sikre, at deres legetøj lever op til de europæiske regler. Også selvom du handler hos dem på nettet.

 • Køb derfor via. danske eller europæiske websider, hvis du vil undgå uønsket kemi.
 • Tjek om webshoppen er dansk eller europæisk ved at se på virksomhedens kontaktoplysninger som fx navn, adresse, telefonnummer og e-mail.
 • Billige priser og lang forsendelsestid kan være tegn på, at legetøjet er fra en kinesisk producent.
 • Se, om hjemmesiden oplyser det 8-cifrede CVR-nummer, hvis du vil sikre dig, at du handler hos en dansk webshop. Du kan også se efter e-mærket. Det er en dansk mærkningsordning, der skal sikre forbrugeren en sikker e-handel.

Få flere tips til sikker handel på nettet

2. Spørg kundeservice om uønsket kemi

Spørg forhandleren, hvis du vil vide, om der er uønskede kemikalier i et stykke legetøj. Dette er ofte det bedste, du kan gøre.

Indholdsdeklarationer finder du sjældent på legetøj. Producenterne er nemlig ikke forpligtede til at have en varedeklaration på produktet. Derfor er det nærmest umuligt for dig at vide, hvilke kemikalier der er blevet brugt, hvis du ikke spørger.

Kandidatlistestoffer er stoffer, som EU har klassificeret som særligt problematiske. Findes et stof fra listen i legetøjet, er producenten forpligtet til at fortælle dig det inden for 45 dage, efter at du har spurgt.

Du kan fx spørge producenten om indhold af:

 • Bor og andre konserveringsmidler i vandholdigt legetøj som slim og modellervoks.
 • Ftalater i blødt plastlegetøj som dukker eller bolde.
 • Parfume i legetøj som bamser eller dukker.
 • Flammehæmmere i bamser og tøjdyr.

Tjek dit legetøj for kandidatlistestoffer med appen Tjek Kemien

3. Vær kritisk overfor populært legetøj

Når en ny type legetøj bliver populært, vil alle børn have det. Og det sker ofte fra denj ene dag til den anden. Det kan gøre det svært for producenterne af legetøjet at følge med, da efterspørgslen pludselig stiger meget.

Nye forhandlere kan i dette tilfælde melde sig ind i salget af legetøj. Disse forhandlere har ikke nødvendigvis erfaring med salg af legetøj og de særlige krav, der gælder for legetøj.

Risikoen for, at du køber legetøj med uønskede kemikalier, bliver derfor større. Så vær kritisk.

Squishies og fidgetspinnere er eksempler på populære typer legetøj, der skyllede ind over Danmark, og hvor produkterne kunne indeholde problematisk kemi.

Test: Fidgets kan indeholde problematiske stoffer

4. Returner legetøj, der lugter "kemisk"

Kraftig ”kemisk” lugt kan være tegn på brug af uønskede kemikalier. Brug derfor næsen, når du modtager dit legetøj.

 • Lugter det kraftigt ”kemisk” eller parfumeret, kan du overveje at sende legetøjet retur.
 • Parfume hører ikke hjemme i legetøj, da det kan fremkalde allergi. Lugter legetøjet af parfume, bør du derfor være meget varsom.
 • Damp gerne legetøjet af, inden du tager det i brug. Du kan også forsøge at vaske det, hvis legetøjet er beregnet til det.
 • Køb over internettet kan du fortryde i op til 14 dage efter, du har modtaget varen. Fortrydelsesretten gælder produkter, du har købt i danske netbutikker eller i EU.

Få styr på dine rettigheder, når du handler på nettet (link til taenk.dk)