Madrasser: Derfor skal din nye madras afdampe inden brug

21. jan 2021

Din nye madras kan indeholde forskellige kemikalier, som kan afdampe til dit indeklima. Få gode råd til at undgå uønsket kemi fra madrasser.

madrasser_der_skal_du_lade_din_nye_madras_afgasse.jpg

Madrasser: Derfor skal du lade din nye madras afgasse udenfor
Foto: Getty Images

Madrasser kan indeholde uønsket kemi

I soveværelset er det vigtigt at være opmærksom på at have et godt indeklima. Du tilbringer cirka 8 timer hver nat i dit soveværelse.

Din madras og topmadras er blandt de ting, som kan afgasse kemikalier til indeklimaet. Det kan være kemikalier, der kan indgå i produktionen af madrassen eller den efterfølgende behandling af madrassen.

Kemikalierne kan frigives i luften og binde sig til støvet i værelset. Miljøstyrelsen har tidligere fundet uønskede kemikalier i madrasser.

Se, hvilke uønskede kemikalier Miljøstyrelsen fandt her (link til Miljøstyrelsens hjemmeside)

Lad madrassen afdampe nogen dage før brug

Kemikalierne vil især afdampe lige, når du har pakket madrassen ud. I løbet af et par dage vil afgasningen blive betydeligt mindre.

Derfor er det en god ide at lade madrassen dampe af nogle dage, inden du tager den ind i soveværelset.

Madrassen kan for eksempel dampe af udenfor, hvis vejret tillader det. Stil alternativt madrassen ud i et bryggers, hvor du lufter godt ud. Har du heller ikke den mulighed, så sørg for at lufte ekstra godt ud de første dage, hvor madrassen er i dit hjem.

Udluftning i soveværelset er altid en god ide, inden du skal sove. Husk også at støvsuge og tørre støv af regelmæssigt i soveværelset for at holde et godt indeklima.

Video: Sådan får du et godt indeklima

Lugter madrassen kemisk?

Madrasser og topmadrasser lugter typisk lidt ”kemisk” ved udpakningen. Lugter din nye madras fortsat, efter at du har ladet den afgasse i flere dage?

Så overvej at gå til forhandleren for at høre, hvad den er behandlet med.

Du kan også overveje at returnere madrassen og i stedet købe en ny hos en anden forhandler.

Se liste over svanemærkede madrasser

Kig efter disse mærker, når du vælger madras

En svanemærket madras er et godt valg, hvis du vil vælge én, hvor der er taget særligt hensyn til miljø og sundhed. Svanemærket stillre også særlige krav til, hvilke kemikalier der må bruges.

Mærket ’Tiltro til tekstiler’ (oeko-tex) er også godt at gå efter. Mærket er din garanti for, at du undgår en række uønskede kemikalier. Mærket er et sundhedsmærke, men ikke et mærke for økologi eller miljøhensyn.

Mærkerne kan du også gå efter, når du vælger nyt sengetøj.

Mærkeguide: Få styr på Svanen, Blomsten og alle de andre

Babymadrasser skal også afdampe før brug

For babymadrasser gælder de samme gode råd.

Lad dem dampe af et par dage, inden du tager den i brug. Gå gerne efter Svanemærket eller Tiltro til Tekstiler (Oeko-Tex).

Babymadrasser kan også være mærket med det såkaldte GOTS-mærke. Det garanterer økologiske materialer og stiller krav om uønskede kemikalier.

Vask helst betrækket på babymadrassen inden brug. Så bliver eventuelle restkemikalier vasket ud.

Test viste uønsket kemi i babymadrasser

Miljøstyrelsen har tidligere advaret mod en babymadras købt på Amazon. Den afgassede for store mængder af et kemikalie, som kan irritere slimhinderne (dimethylformamid).

Forbrugerrådet Tænk har også testet babymadrasser og fundet uønskede kemikalier i enkelte madrasser.

Se testen af babymadrasser

Brug appen Tjek Kemien og spørg om skadelig kemi

Appen Tjek Kemien kan du bruge til at spørge virksomheden, om madrassen indeholder særligt problematiske kemikalier.

Scan stregkoden og send en forespørgsel af sted til virksomheden. De skal svare dig i løbet af 45 dage, hvis der er kemikalier i madrassen, som er på EU’s såkaldte kandidatliste over skadelig kemi.

Sådan bruger du appen Tjek Kemien

Relaterede artikler