Naturkosmetik: Det skal du kigge efter

4. mar 2021

Naturlig hudpleje og makeup er ikke nødvendigvis særlig naturlig og giver ikke mindre risiko for allergi. Læs her, hvad du skal gå efter.

naturkosmetik.jpg

Naturkosmetik: Det skal du kigge efter
Foto: iStock

Naturligt er ikke defineret

Naturkosmetik - det lyder sundt og godt! Men der er faktisk ingen garanti for, at din naturlige hudpleje er lavet af ingredienser, som findes i naturen. Der findes nemlig ingen officiel definition på, hvornår et produkt må kaldes for naturligt.

Nogle definerer naturlig hudpleje og kosmetik som noget, der er lavet på stoffer udvundet fra naturen.

Andre mener, det er tilstrækkeligt, at stofferne oprindeligt er fundet i naturen, selv om de er fremstillet syntetisk.

Og endelig er der nogen, som mener, at det stadig er en naturlig ingrediens, hvis man udvinder den fra naturen og efterfølgende modificerer den kemisk i et laboratorium.

Kemiluppen: Tjek din personlige pleje for uønsket kemi

Mærkede produkter giver bedst garanti

Mange cremer, mascaraer, shampoo og andre kosmetikprodukter markedsfører sig som naturlige, uden at det nødvendigvis fremgår klart, hvordan de definerer naturligt.

Det er ikke ulovligt, da der ikke findes nogen regler for, hvornår et produkt er naturligt nok til, at det må blive kaldt "naturligt".

Naturkosmetikmærker fra private aktører er din bedste garanti for, at produkterne indeholder flest mulige naturlige ingredienser.

Test: Kemien i solcreme

Mærkninger: BDIH, NaTrue, CosmeBio og Ecocert er mest kendte

Ecocert, BDIH, Cosmebio og NaTrue er nogle af de mest kendte mærker på "naturlig" kosmetik og hudpleje.

Du har garanti for, at naturkosmetikken består af naturlige ingredienser, hvis du vælger produkter med disse mærker.

Produkterne skal leve op til nogle krav, blandt andet til indhold af naturlige ingredienser, før de får mærkningerne.

Andre krav til produkterne kan også være fravær af for eksempel syntetiske konserveringsmidler.

Miljømærker: Få styr på Svanen, Blomsten og alle de andre

Økologi er ikke det samme som naturlig

At plejeproduktet er økologisk, er ikke det samme som, at det er naturligt.

Er et produkt økologisk, hentyder det til råvarernes oprindelse - altså den dyrkningsmetode, der bruges til at fremstille ingredienserne i produkterne.

Hvad forstås ved økologisk kosmetik? 

Der findes ikke nogen officiel, myndighedsgodkendt økologimærkning på kosmetik, ligesom der gør på fødevarer.

Der findes til gengæld mange private ordninger, der certificerer kosmetiske produkter til at være økologiske efter forskellige kriterier.

Det er en forudsætning for at kalde et hvilket som helst produkt økologisk, at det har et indhold af planteekstrakter eller andre ingredienser, der er dyrket økologisk. Eksempelvis giver det ikke mening at kalde vand økologisk.

En del af de ingredienser, der hyppigt anvendes i kosmetik, er enten fremstillet syntetisk eller af mineralsk oprindelse og kan derfor ikke dyrkes økologisk.

Forbrugerombudsmanden har i 2011 udstedt en vejledning for, hvad der skal til for, at virksomheder kan kalde et kosmetisk produkt økologisk. Ifølge denne vejledning skal mindst 95 procent af produktets råstoffer/ingredienser (bortset fra vand) være økologiske, for at man kan kalde produktet økologisk.

I tilfælde af at virksomheden ikke kan leve op til de 95 procent, er det tilladt at angive, hvor mange procent af produktet der er økologisk uden at kalde hele produktet økologisk.

De private økologimærker er de samme som flere af naturmærkerne for eksempel Ecocert og Cosmebio. Mærkerne har forskellige varianter afhængig af graden af økologisk indhold.

Ingredienslisten gør dig klogere

Ingredienslisten kan også gøre dig klogere på, om indholdsstofferne er naturlige, hvis ikke produktet har en mærkning.

Nogle gange står det i ingredienslisten, hvor stor en del af produktet, der er naturligt eller økologisk. Der kan også stå,  hvilke naturlige eller økologiske ingredienser produkterne indeholder.

Det kan give en god fornemmelse af, hvor naturligt et produkt er.

Personlig pleje: Vær opmærksom på disse stoffer

Naturkosmetik kan også give allergi

Naturlig hudpleje er ikke nødvendigvis bedre end andre former for hudpleje. Mange af de mest allergifremkaldende stoffer er ekstrakter fra planter eller blomster.

Det gælder også for produkter med naturkosmetikmærker.

Hudpleje uden naturkosmetikmærker, der markedsfører sig som naturlig, kan også indeholde syntetiske konserveringsmidler eller andre syntetiske stoffer, der kan give allergi.