Skælshampoo: Dette stof er problematisk

22. dec 2020

Skæl i hovedbunden kan behandles med skælshampoo og balsam. Men vær opmærksom på stoffet zinc pyrithione, som mistænkes for at skade forplantningsevnen.

skaelshampoo_dette_stof_er_problematisk.jpg

Skælshampoo: Dette stof er problematisk
Foto: Getty Images

Skælshampoo hæmmer vækst af svampe

Er du plaget af skæl fra hovedbunden? Så kan skælshampoo og balsam være en hjælp, når du forsøger at få bugt med problemet. Skæl kan skyldes, at der er svamp i hovedbunden.

Skælshampoo, balsam og tilsvarende produkter indeholder typisk stoffer, der hæmmer vækst af svampe.

Det samme kan også gælde for såkaldt ”scalp” shampoo – hovedbundsshampoo – der ikke kun vasker håret, men også plejer hovedbunden.

Kemiluppen: Tjek din personlige pleje for uønsket kemi

Uønsket kemi mistænkes for at skade forplantningsevnen

Uønsket kemi i skælshampoo og lignende produkter kan for eksempel være stoffet zinc pyrithione. Det er et stof, som blandt andet virker hæmmende på svampe og bakterier.

Zinc pyrithione er dog også mistænkt for at skade forplantningsevnen. Derfor er det en god ide at undgå det, når du kan.

Stoffet vil ikke være problematisk for din sundhed, blot fordi du bliver udsat for det i det enkelte produkt. Men ”cocktaileffekten” af mange problematiske kemiske stoffer i din hverdag kan samlet set være problematisk.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

I appen Kemiluppen udløser det problematiske stof en C-vurdering

EU har i efteråret 2020 klassificeret zinc pyrithione som værende mistænkt for at kunne skade det ufødte barn. Stoffet er derudover også problematisk for miljøet.

I appen Kemiluppen og i test på kemi.taenk.dk vurderes produkter med indhold af zinc pyrithion derfor med den dårligste bedømmelse, C-kolben.

Test: Det betyder kolberne A, B og C

Zinc pyrithione er ikke forbudt i skælshampoo

EU's videnskabelige komité (SCCS) har vurderet, at zinc pyrithione er sikkert at bruge i visse kosmetik- og plejeprodukter op til en vis koncentration.

Denne vurdering er på trods af den uønskede effekt, som stoffet er mistænkt for at have på forplantningsevnen.

Zinc pyrithion er derfor fortsat tilladt at anvende i plejeprodukter som skælshampoo og balsam.

Skælshampooer kan godt få A-kolbe i appen Kemiluppen

I appen Kemiluppen kan du finde mange skælshampooer uden stoffet zinc pyrithione. Nogle stykker får den bedste bedømmelse, A-kolben, fordi de også er fri for andre problematiske stoffer og parfume.

Skælshampooer med A-kolben er per december 2020 blandt andet:

  • Änglamark Shampoo dandruff
  • Apotekets Skælshampoo
  • Matas Skælshampoo

A-kolbe-skælshampooer indeholder dette stof

Skælshampooerne med A-kolbe indeholder stoffet piroctone olamine, der skal hjælpe med at begrænse skældannelse. Dette stof findes også i mange andre skælshampooer.

I appen Kemiluppen har Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke funktionstestet, hvor godt shampooerne hjælper med at forebygge dannelse af skæl.

Shampooerne er kun undersøgt for uønskede indholdsstoffer.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Tjek din skælshampoo med appen Kemiluppen

Andre stoffer kan også tilsættes shampooer, der markedsføres som effektive mod skæl. Det kan være for eksempel melaleuca alternifolia (tea tree oil), salicylsyre (salicylic acid) eller climbazole.

Nogle af disse bedømmes i appen Kemiluppen. Det gælder for eksempel stoffet salicylsyre (salicylic acid), der udløser den dårligste bedømmelse, C-kolbe. Stoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Derfor er det altid en god ide at tjekke din skælshampoo for uønsket kemi med appen Kemiluppen – også selvom den er uden zinc pyrithion.