Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

6. sep 2021

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu.

titaniumdioxid_bladartikel.jpg

titaniumdioxid_bladartikel.jpg
Foto: Thomas Dahl

Titaniumdioxid kan udgøre en sundhedsrisiko

Titaniumdioxid (E 171) er et naturligt forekommende mineral, der bruges som et hvidt farvepigment i blandt andet fødevarer, plejeprodukter, medicin og maling.

I maj 2021 konkluderede EU’s fødevaresikkerhedsagentur EFSA, at titaniumdioxid ikke er sikkert at anvende i mad og drikke.

Det skyldes, at EFSA ikke kan udelukke, at stoffet kan skade vores DNA. Det mistænkes også for at være kræftfremkaldende ved indtagelse og indånding.

Titaniumdioxid er ikke sikkert i fødevarer

Forbud kan komme hurtigt

EU Kommissionen vil fremsætte et forbud af titaniumdioxid i september 2021.

Det er usædvanligt hurtigt i forhold til andre forbud mod kemiske stoffer i EU, der normalt kan tage flere år.

Titaniumdioxid har været forbudt at anvende i Frankrig siden januar 2020. Forbrugerrådet Tænks europæiske paraplyorganisation, BEUC har også længe arbejdet for et forbud i hele EU.

EU’s forslag om kommende forbud (eksternt link)

Supermarked er i gang med at fjerne E 171

Forbrugerrådet Tænk fandt ved en stikprøvekontrol en lang række produkter, herunder slik, tyggegummi og dressing, med det potentielt sundhedsskadelige stof titaniumdioxid.

Supermarkedskoncernen Coop vil nu udfase E 171 hurtigst muligt. Coop har knap 30 egne varemærker, som skal have farveskift. Det er alle slik- og chokoladeprodukter ud over en dressing og en mayonnaise til sandwich.

Men overgangsfasen for produkterne kan tage tid. Det skyldes, at noget emballage med ingredienslister allerede er trykt og skal bruges op.

Test af kemien i tyggegummi

Forbrugerrådet Tænk: Fjern E 171 fra danske produkter hurtigst muligt

”Vi har opfordret myndighederne til at sikre, at virksomhedernes overgangsperiode til at få fjernet E 171 i alle deres produkter på det danske marked er så kort som muligt. I Frankrig fik virksomhederne otte måneder til at overholde de nye regler, hvilket tilsyneladende var tilstrækkeligt. I flere andre lande er E 171 stort set forsvundet fra ingredienslisterne på fødevarer, som ellers var deklareret med E 171 indtil for et par år siden. Desværre finder vi stadig adskillige produkter i de danske butikker med indhold af E 171, selv om lignende produkter har fundet alternative tilsætningsstoffer.

Eftersom et forbud mod brugen af titaniumdioxid i fødevarer ikke kommer til at træde i kraft før tidligst omkring årsskiftet 2021-2022, mener vi, at det er rimeligt at forvente, at fødevarer, der markedsføres i Danmark og EU, er fri for titaniumdioxid senest i midten af 2022. Uanset tidspunktet for forbuddet forventer vi, at virksomhederne fjerner stoffet fra deres produkter, så hurtigt de overhovedet kan for at sikre forbrugerne bedst muligt – især når virksomhederne allerede er i gang med udfasningen”.

Stine Vuholm, fødevarepolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet Tænk

Coop: Vi tager meldingen seriøst

“Alle producenter af egne varemærker er kontaktet, og de er bedt om at fjerne eller erstatte E 171 hurtigst muligt. Vurderingen er, at det ikke vil medføre en stor omkostning, men nogle produkter vil formentlig ændre sig lidt i farven. Det håber vi, at vores kunder tager godt imod. Alle leverandører er kontaktet, og arbejdet med udfasning er i gang”

Coop kan ikke svare på præcis, hvornår udfasningen er 100 procent gennemført, da der kan være emballage på lager op til et halvt år, og herudover har en del af produkterne en lang holdbarhed. Coop stiller krav til producenter af andre varemærker ud over at følge lovgivningen.

Malene Teller Blume, Kvalitetschef hos Coop

Fødevarestyrelsen: Ingen akut sundhedsfare

”Fødevarevirksomhederne er allerede begyndt at udfase brugen af titaniumdioxid og finde alternativer til stoffet. Da der ikke er tale om akutte skadelige virkninger af titaniumdioxid (og brug for et øjeblikkeligt indgreb, red.), arbejder Fødevarestyrelsen for, at stoffet meget hurtigt forbydes i hele EU”.

Mette Christiansen, bromatolog og chefkonsulent hos Fødevarestyrelsen

Dansk Industri Fødevarer: Arbejdet på udfasning i flere år

“DI Fødevarer anerkender resultaterne af EFSA’s evalueringer og har allerede gennem flere år sammen med vores medlemsvirksomheder arbejdet på en udfasning af brugen af tilsætningsstoffet titaniumdioxid. Mange virksomheder har fundet brugbare alternativer, og resten er i fuld gang med det”.

Gitte Hestehave, seniorchefkonsulent hos DI Fødevarer

 

3 gode råd til at undgå titaniumdioxid
  • Tjek indholdsdeklaration for indhold af titaniumdioxid (E 171). Slik og andre fødevarer kan sagtens være farvet, uden at det problematiske stof er tilsat.
  • Tjek kosmetik og plejeprodukter i den gratis app Kemiluppen. Titaniumdioxid kan være problematisk i visse plejeprodukter, som du 'spiser' eller indånder. Det er for eksempel produkter til læber og mund eller løs pudder, som du indånder. Titaniumdioxid bruges også som farvestof og uv-filter i kosmetik og plejeprodukter såsom solcreme eller mascara. Her er stoffet dog ikke problematisk.
  • Se Forbrugerrådet Tænks tjek af 201 pakker tyggegummi, hvor mange indeholdt titaniumdioxid.

Test af kemien i tyggegummi

 

Mere om titaniumdioxid

Titaniumdioxid er et naturligt forekommende farvepigment. Det betyder, at stoffet får fødevarer som for eksempel tyggegummi, kager, slik og kosttilskud til at fremstå kridhvidt.

Titaniumdioxid anvendes også i lægemidler og kosmetik. I fødevarer har stoffet ikke nogen ernæringsværdi eller funktionel værdi udover at farve hvidt.

Fordelen ved titaniumdioxid er, at det ikke påvirkes af sollys eller it. Men det har i en årrække været mistænkt for at udgøre en sundhedsrisiko.

Stoffet kan ophobes i kroppen efter indtag, hvilket gør det vanskeligt at fastsætte en sikker grænseværdi for E 171.

EFSA undersøgelse af titaniumdioxid

I 2016 undersøgte EU’s videnskabelige komite EFSA stoffet for sundhedsmæssige risici. Undersøgelsen kunne ikke komme med en endelig konklusion, da der manglede dokumentation.

Efter at have samlet og vurderet flere tusind forskningsstudier konkluderede EFSA i maj 2021, at titaniumdioxid ikke er sikkert at anvende i mad og drikke.

Det skyldes primært, at EFSA ikke kan udelukke, at stoffet kan skade vores DNA, og det også mistænkes for at være kræftfremkaldende ved indtagelse og indånding.

Samtidig tyder det på, at stoffet kan ophobes i kroppen efter indtag, hvilket gør det vanskeligt at fastsætte en sikker grænseværdi for E 171.

EFSAs vurdering af Titanium dioxide (Eksternt link, engelsk)

Forbud kan være hurtigt på vej

EFSA kan ikke forbyde stoffer, men kun anbefale grænseværdier og regler, hvorefter det skal vedtages i EU’s politiske system.

Men Fødevarestyrelsen forventer, at EU-Kommissionen i september 2021 fremsætter et forslag om et forbud mod anvendelse af titaniumdioxid.

Det er usædvanlig hurtigt sammenlignet med den typiske proces i EU med at forbyde kemiske stoffer.

Normalt tager det mindst et par år, hvorefter hvert EU-land skal implementere EU-reglerne.

EU’s forslag om kommende forbud (eksternt link)

Titaniumdioxid kan være problematisk i plejeprodukter

Titaniumdioxid får nu kemibedømmelse i kosmetik og plejeprodukter i appen Kemiluppen.

Det skyldes, at stoffet kan ophobes i koppen og muligvis skade menneskers arvemateriale (DNA), når vi spiser det. Titaniumdioxid er også klassificeret i EU som mistænkt for at være kræftfremkaldende ved indånding.

Titaniumdioxid er derfor nu en del af bedømmelsen i appen Kemiluppen for disse 2 typer plejeprodukter:

  •  Plejeprodukter, som du uundgåeligt 'spiser' en del af: Det er for eksempel tandpasta, læbepomade og læbestift. Disse produkter får middel kemibedømmelse, B-kolben. Det betyder, at der er en bekymring ved indtagelse, som du kan overveje.
  •  Plejeprodukter og kosmetik, som du kan indånde: Det er for eksempel aerosol sprays, løs pudder og løs foundation. Disse får den dårligste kemibedømmelse, C-kolben. Det skyldes, at stoffer, der er klassificeret som muligt kræftfremkaldende, får C-kolben i plejeprodukter. Uanset, at stofferne fortsat er tilladte, og at produkter i sig selv ikke udgør en risiko.

Appen Kemiluppen opdaterer kemibedømmelse af titaniumdioxid