Virksomheder har rod i forbrugerprodukter med "antibakteriel" behandling

18. dec 2020

”Antibakterielle” forbrugerprodukter frarådes, da de kan belaste miljø og sundhed unødigt. Stikprøve viser problemer med informationen på disse produkter i danske butikker.

virksomheder_har_rod_i_antibakterielle_produkter.jpg

Stikprøve: Virksomheder har rod i deres ”antibakterielle” forbrugerprodukter
Fotomontage. Foto: Anne Beck Christensen

Forbrugerprodukter reklamerer med at være antibakterielt behandlede

I danske butikker kan du støde på produkter, som markedsfører sig med at være behandlet med bakteriedræbende eller antibakteriel kemi.

Skærebrætter, mobilcovers, køleskabe, sportstøj og sandaler er blandt de almindelige produkter, som i nogle tilfælde markedsføres som ”antibakteriel”, ”bakteriedræbende”, ”lugtfri”, etc.

Fælles for disse produkter er, at de er behandlet med såkaldte biocider, som skal bekæmpe bakterier, svampe og andre levende organismer. Det er for eksempel i form af sølv på nanoform.

Se de 7 produkter i stikprøven i fanerne under artiklen.

Bakteriedræbende kemi frarådes i almindelige forbrugerprodukter

Hos Miljøstyrelsen lyder det, at almindelige forbrugerprodukter med antibakteriel behandling generelt frarådes.

Risikoen er, at du både forurener miljøet og udsætter dig selv for et kemisk stof, der i mange tilfælde er overflødigt.

Der kan også opstå problemer med resistens hos de mikroorganismer, som effekten skal virke mod. Resistente bakterier kan ikke slås ihjel med antibiotika.

Pas på miljøet, når du vælger fritidsudstyr - Miljøstyrelsens råd om biocider og desinfektionsmidler

Du har ret til information om, hvilke biocider der er brugt

Produkter, der reklamerer med at være antibakterielle, skal angive, hvilket såkaldt aktivstof der er brugt.

Aktivstoffet i produktet er det, som virker bakteriehæmmende.

Virksomheden bag produktet skal også angive, hvis der er brugt nanomaterialer. Nanopartikler er meget, meget små partikler, der er under 100 nanometer.

Produkter med antibakteriel behandling: Vær opmærksom på uønsket kemi

Stikprøve viser rod i mærkningen af "antibakterielle" produkter

Forbrugerrådet Tænk Kemi har lavet en stikprøve, hvor der er indkøbt 7 forskellige produkter. De markedsføres alle som ”antibakteriel” eller lignende.

Produkterne i stikprøven var et telefoncover, en træningsmåtte, et skærebræt, en sportstop, et par strømper, et par sandaler til børn og et laminatgulv. Du kan se produkterne i fanen under artiklen.

Fejl og mangler i samtlige produkter i undersøgelsen

  • 2 ud af 7 produkter var mærket med det rigtige aktivstof. Det fremgik dog ikke, at stoffet var i nanoform, hvilket ellers er et lovkrav.
     
  • 1 produkt var mærket med forkert aktivstof. Stoffet viste sig at være et andet end det, som var angivet.
     
  • 3 produkter manglede helt oplysninger om aktivstof, hvilket også er et brud på reglerne.
     
  • 1 produkt viste sig ikke at være antibakterielt behandlet, selvom det ellers markedsførte sig med det.

På baggrund af stikprøven vil Forbrugerrådet Tænk Kemi indberette produkterne til Miljøstyrelsen, så de kan se på dem.

Forbrugerrådet Tænk Kemi: Rod i information om antibakteriel behandling duer ikke

”Det duer ikke, at forbrugerne ikke får den information, de har krav på. Her må virksomhederne virkelig stramme sig an og sørge for, at de giver de rigtige informationer. Det ville være endnu bedre, hvis de helt undlod at bruge antibakteriel behandling i almindelige forbrugerprodukter. Antibakteriel behandling virker til at være blevet lidt en mode-ting for nogle produkter, og det er tydeligt, at der ikke er styr på reglerne. Vi savner også, at producenterne forholder sig mere kritisk til brugen af biocider. Almindelig rengøring er generelt den bedste løsning, når du skal bekæmpe bakterier.”

Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Miljøstyrelsen: Forbrugerne har krav på viden om produkter med biocidbehandling

”Biocidbehandlede artikler skal selvfølgelig mærkes korrekt – forbrugerne har krav på at vide, hvad der er i produkterne, og hvilke hensyn der skal tages for at biociderne i artiklerne ikke for eksempel kan skade miljøet eller menneskers sundhed.”

Charlotta Amalia Wallensten, kontorchef, Miljøstyrelsen

Lidl, Ernesto (antibakterielt skærebræt)

Markedsføring: Bakteriehæmmende virkemiddel

Problematik: Lidl havde i markedsføringen angivet, at aktivstoffet i det antibakterielle skærebræt var sølv. Men det fremgik ikke, at det var i nanoform, hvilket først blev oplyst efter forespørgsel.

Kommentar fra Lidl: Lidl beklager den manglende information og oplyser, at produktet ikke forhandles mere.

Labfresh (antibakterielle sokker)

Markedsføring: Odour repellent. Antibacterial. Silver is a natural antimicrobial agent, that kills 99,9% of all bacterial, thereby keeping your feet fresh all day and beyond.

Problematik: Labfresh havde i markedsføringen angivet, at aktivstoffet i de antibakterielle strømper var sølv. Men det fremgik ikke at det var i nanoform, hvilket først blev oplyst efter forespørgsel.

Kommentar fra Labfresh: Labfresh oplyser, at de vil tilføje ”nano” i mærkningen til næste levering.

Hummel Classic Bee (sportstop)

Markedsføring: ANTI-BACTERIAL  This product features silver treatment to give you ultimate freshness and effective odourcontrol (when you need it most)

Problematik: Hummel havde i markedsføringen angivet, at aktivstoffet i den antibakterielle sportstop var sølv. Men det viste sig at være et andet aktivstof, som var benyttet (Dimethyloctadecyl[3-(trimethoxysilyl)propyl]ammonium chloride)

Kommentar fra Hummel: Den behandling vi bruger i vores produkt og markedsfører som antibakteriel behandling, er en antimikrobiel løsning uden sølv og metal under navnet BI-OME AM5 fra virksomheden Devan chemicals.

Devan chemicals er en miljøbevidst virksomhed og optræder på August 2020 ECHA Article 95 listen med godkendte biocider og godkendte biocid leverandører. Deres teknologi er desuden Oekotex klasse 1 certificeret.

Da miljø og bæredygtighed er vigtig for hummel, er det ved brug af biocider for en antibakteriel effekt også vigtigt, at det produceres på en så miljøvenlig måde som muligt.

I denne sammenhæng er vi dog blevet opmærksom på, at vi beklageligvis har mærket vores produkt forkert på hængemærket, idet aktiv stof ikke er sølv men godkendte biocider. Vi har tidligere brugt sølvioner, men det er vi holdt op med. 

Det er selvfølgelig meget beklageligt, at vi ikke har fået brugt korrekt hængemærke, og vi vil omgående sørge for korrekt mærkning af vores produkt.

Vaude Kids Aquid (børnesandaler)

Markedsføring: Vaude-hjemmeside: Anatomical and antibacterial EVA footbed. Eventyrsport: Antibakteriel fodseng

Problematik: Sandalerne markedsføres online med, at de har en antibakteriel fodseng. Det fremgik ikke af emballagen, hvilke aktivstoffer der er anvendt. Producenten har efter henvendelse oplyst, at de anvender ”agion”, der er baseret på kobber og sølvioner.

Kommentar fra Vaude: Det biocid, vi bruger, er Bluesign-godkendt. Bluesign er en meget streng standard for produktion af tekstiler. Agion er designet til automatisk at frigive sine antimikrobielle komponenter kun, når der er betingelser for bakterievækst.

ITSKINS antibakterielt cover Iphone 11 (mobilcover)

Markedsføring: Antibacterial  active 24/7 Impacthane high performance polymer.

Problematik: Det fremgik ikke af emballagen, hvilke aktivstoffer der er anvendt, selvom produktet meget tydeligt reklamerer med sine antibakterielle egenskaber. Efter henvendelse viste det sig, at produktet var behandlet med biociderne ”4,5-dichloro-2-octyl-2H-isothiazol-3-one” og ”2-n-butyl-benzo[d]isothiazol-3-one”.

Kommentar fra ITSKINS: Producenten har fremsendt ny emballage, hvor stofferne fremgår og har oplyst, at de fremover vil medtage det i mærkningen.

Harbinger antimicrobial durafoam fitness mat (fitnessmåtte)

Markedsføring: Antimicrobial. Behandlet mod mikrober for at dæmpe lugt og fjerne bakterier.

Problematik: Det fremgik ikke af emballagen, hvilke aktivstoffer der er anvendt, selvom produktet anprises med ”antimikrobiel”. Det er sidenhen oplyst, at der anvendes MICROPEL®5 DIDP, som er baseret på OBPA.

Stoffet kan ikke fremsøges på listen over biocider, der må anvendes.

Bauhaus, Logoclick Credenza eg (laminatgulv)

Markedsføring: "Gulvet er antibakterielt, allergivenligt..." (fra Bauhaus hjemmeside)

Problematik: Det fremgik ikke af emballagen, hvilke aktivstoffer der er anvendt, selvom den online markedsføring fremhæver antibakterielle egenskaber. Efter forespørgsel har gulvproducenten oplyst, at der ikke bruges antibakterielle midler. Det virker derfor til, at markedsføringen som antibakteriel er forkert og vildledende.

Kommentar: Bauhaus oplyser, at de omgående vil slette beskrivelsen som antibakteriel, hvor den fremgår.