Test: Kemi i babymadrasser

10. jun 2020

Babymadrasser skal ikke afgive problematiske kemikalier. Derfor har Forbrugerrådet Tænk Kemi testet 6 madrasser, som baby kan ligge på. Se testen her.

test_kemien_i_babymadrasser.jpg

Test: Kemien i babymadrasser
Foto: Getty Images

Babymadrasser testet for uønsket kemi

Babyudstyr er ikke dækket af de samme regler som legetøj, når det gælder kemikalier. Det er til trods for, at børn også er i hyppig og langvarig kontakt med for eksempel en babymadras.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har derfor testet indhold og afgivelse af en lang række uønskede stoffer. De 6 testede babymadrasser er udbredte på det danske marked og passer til en typisk tremmeseng.

Madrasserne er testet for en række problematiske kemikalier, som for eksempel kan være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller allergifremkaldende. Det er blandt andet såkaldte ftalater, flammehæmmere, formaldehyd og forskellige pesticider.

Se de testede babymadrasser nederst på denne side.

Appen Tjek Kemien: Få svar om skadelige kemikalier i børneudstyr

Kun 1 babymadras indeholder allergifremkaldende stof

I testen klarer babymadrasserne sig generelt godt. 5 ud af 6 madrasser er fri for de problematiske kemikalier, som testen undersøger for. De 5 madrasser er derfor gode kemivalg og får den bedste bedømmelse, A-kolben.

1 babymadras indeholder dog uønsket kemi i form af det allergifremkaldende stof MI (methylisothiazolinone).

Det betyder kolberne A, B og C

Babymadras udgør ikke en sundhedsrisiko – men MI er et uønsket stof

MI er mest almindeligt brugt som konserveringsmiddel i flydende produkter som maling og plejeprodukter som for eksempel shampoo og balsam. Det er en udbredt og almindelig kendt kilde til en livsvarig allergi. Derfor sætter loven en række begrænsninger for brugen af stoffet. Loven gælder dog ikke for babyudstyr.

Madrassen med uønsket kemi udgør næppe i sig selv en sundhedsrisiko, medmindre du allerede har udviklet allergi over for MI. Madrassen kan dog bidrage til en samlet udsættelse for det allergifremkaldende stof, som er uønsket.

Forbrugerrådet Tænk tester også, hvor sikker, behagelig og holdbar madrassen er (log ind eller bliv medlem)

Bag om testen

Sådan har vi gjort


Forbrugerrådet Tænk har testet 6 forskellige babymadrasser. Alle måler cirka 60 x 120 centimeter. De er beregnet til en typisk tremmeseng.

Testen har undersøgt madrasserne for indhold af følgende stoffer:

 • Flammehæmmere (mistænkt kræftfremkaldende og hormonforstyrrende)
 • Ftalater (mistænkt hormonforstyrrende)
 • Forskellige svampe- og bakteriedræbende stoffer, blandt andet isothiazolinoner (allergifremkaldende)
 • Udvalgte pesticider (mistænkt hormonforstyrrende)
 • Nonylphenol og nonylphenolethoxylater (mistænkt hormonforstyrrende og allergifremkaldende)
 • Formaldehyd (allergifremkaldende)

Testen har undersøgt indholdet i både skum og betræk fra madrassen.

Afgasning af flyg­tige forbindelser fra madrasserne blev også undersøgt 3 dage efter udpakning.

Derudover blev lugten fra madrasserne registreret umiddelbart efter udpakning samt efter 3 dage.

Det har vi fundet

 • 5 babymadrasser var fri for de testede kemikalier og afgav heller ikke flygtige forbindelser. De får alle den bedste kemibedømmelse, A-kolbe.
 • 1 babymadras indeholdt MI (methylisothiazolinone), der er allergifremkaldende. Produktet får den dårligste kemibedømmelse, C-kolbe.

Af alle de undersøgte stoffer var det udelukkende indhold af methylisothiazolinone, der blev fundet. Der blev heller ikke målt afgasning fra madrasserne.

Test: Det betyder kolberne A, B og C

Methylisothiazolinone

Methylisothiazolinone, også kendt som MI, er et konserveringsmiddel. Det anvendes typisk i flydende, vandholdige produkter som for eksempel visse kosmetiske produkter og maling. Stoffet tilsættes for at hæmme bakterievækst.

Methylisothiazolinone er stærkt allergifremkaldende. Loven sætter derfor grænser for anvendelsen af stoffet i for eksempel plejeprodukter, der bliver på huden, samt i visse former for legetøj.

Der findes dog ikke regler for indhold af methylisothiazolinone i produkter som madrasser og andet børneudstyr. Men børnene er i gentagen, langvarig kontakt med madrassen.

Udover den direkte kontakt er det også muligt, at stoffet kan afgasse fra produktet. Det kan MI, når det findes i maling. Derfor er det uønsket i baby- og børneprodukter som madrasser.

Det er uklart, hvorfor stoffet kan findes i madrasser og lignende produkter.

MI: Sådan undgår du det problematiske stof

Miljøstyrelsen undersøger babymadrasser

Miljøstyrelsen undersøger kemikalier i babymadrasser i 2020.

Styrelsen har i februar 2020 fundet høj afgasning af uønsket kemi fra 1 babymadras, som den advarede forbrugerne imod. Denne madras er ikke med i Forbrugerrådet Tænk Kemis test.

Miljøstyrelsen advarer: Høj afgasning af sundhedsskadelige kemikalier fra babymadras

Resultaterne fra Miljøstyrelsens test af andre babymadrasser er i juni 2020 ikke offentliggjort.

Det siger virksomhederne

Babydan har oplyst til Forbrugerrådet Tænk, at de lover at arbejde for at reducere indholdet af MI. Men virksomheden pointerer, at der ikke er krav til indhold af MI i den standard, der gælder for madrasser.

6 tips: Undgå uønskede kemikalier i barnets soveværelse
 1. Luft altid godt ud i barneværelset i løbet af dagen og særligt inden sengetid. Et par minutters gennemtræk mindsker indholdet af kemikalier i indeluften inden sovetid.
   
 2. Pak den nye madras ud, og lad den lufte et par dage før brug.
   
 3. Lugt til madrassen. Lugter den meget kemisk, kan du kontakte forhandleren og eventuelt returnere madrassen.
   
 4. Vask betrækket på den nye madras, inden du tager den i brug. Vask også altid nyt sengetøj inden brug.
   
 5. Vælg dynebetræk, lagner og anden tekstil til sengen, der er miljømærket, GOTS-mærket eller bærer sundhedsmærket Oeko-Tex.
   
 6. Spørg til uønsket kemi, når du køber madrassen. Brug for eksempel appen Tjek Kemien til at spørge om indhold af de såkaldte kandidatlistestoffer, eller spørg selv til indholdet i butikken.

Tjek Kemien: Sådan bruger du appen

Babyudstyr: Spørg forhandleren om disse uønskede kemikalier