Test: Kemi i babysalver og zinksalver

15. maj 2020

Er der allergifremkaldende parfume i den babysalve, du bruger ved pusletid? Forbrugerrådet Tænk Kemi har haft 41 babysalver og zinksalver under luppen.

test-kemien-i-babysalve-og-zinksalve.gif

Test: Kemien i babysalve og zinksalve
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Mange babysalver og zinksalver får topkarakter

I testen af babysalver og zinksalver får 29 produkter den bedste kemibedømmelse. Disse salver er uden en række problematiske stoffer.

Babysalve og zinksalve med A-kolben er gode valg uden unødig kemi. Dem kan du gå efter, hvis du har brug for salve til at forebygge eller pleje røde numser ved bleskift.

Se de testede produkter med bedømmelse nederst på denne side.

Kemiluppen: Tjek personlige plejeprodukter for uønsket kemi med smart app

Babysalver med parfume er unødigt bidrag til allergirisiko

Kun én babysalve indeholder et stof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Alle andre salver er fri for denne gruppe af stoffer.

Flere babysalver indeholder parfume eller planteekstrakter, der kan fremkalde allergi.

Børn kan udvikle kontaktallergi over for parfume. Hvis det først sker, har de parfumeallergien resten af livet. Risikoen for at få allergi stiger, jo mere barnet udsættes for parfume.

Undgå derfor parfume i produkter til børn og babyer. I testen indeholder 8 salver parfume og får derfor den laveste kemibedømmelse, C-kolben.

Det betyder kolberne A, B og C

Zink er en nødvendig ingrediens

Testens zinksalver indeholder stoffet zink oxid, som er problematisk for miljøet. Dette stof ville normalt udløse en middelbedømmelse i test og i appen Kemiluppen.

Forbrugerrådet Tænk Kemi gør dog en undtagelse for zinksalver. Det skyldes, at zink oxid er det stof, som giver zinksalverne den ønskede udtørrende effekt på rød og irriteret hud. Stoffet er derfor nødvendigt i zinksalverne.

Brug dog zinksalver med omtanke, og kun når det er nødvendigt til pleje af rød og irriteret hud.

Franske myndigheder advarer mod dette stof

Phenoxyethanol er et hyppigt anvendt konserveringsmiddel i plejeprodukter.

Men phenoxyethanol bør ifølge de franske myndigheder ikke anvendes i produkter beregnet til bleområdet, hvor du kan forvente et større optag af stoffet på grund af den sårbare hud.

EU’s videnskabelige komité (SCCS) deler ikke franskmændenes bekymring. Den vurderer, at stoffet er sikkert at bruge.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har af forsigtighedshensyn valgt at give babysalver med indhold af phenoxyethanol en middel kemibedømmelse. Kun 3 babysalver indeholder phenoxyethanol.

Det betyder kolberne A, B og C

Bag om testen

Sådan har vi testet


Forbrugerrådet Tænk Kemi har i april 2020 støvsuget det danske marked for baby- og zinksalver. Testen inkluderer 41 forskellige produkter fra danske butikker og webbutikker.

Testen er en såkaldt deklarationstest. Testteamet har gennemgået salvernes ingredienslister for indhold af problematiske kemikalier. Det er for eksempel stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, eller som kan give allergi.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

OBS, testen er opdateret i juni 2020, så den tager højde for ændrede vurderinger for nye stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/kemiluppen-opdateres-med-nye-hormonforstyrrende-stoffer

Det har vi fundet


I testen får de 41 babysalver følgende bedømmelser:

  • 29 produkter får den bedste bedømmelse, A-kolbe. De er fri for en række problematiske indholdsstoffer. Zinksalverne indeholder dog zink oxid, der kan være problematisk for miljøet. Men da zink oxid er nødvendig for salvernes udtørrende funktion, er stoffet ikke medtaget i bedømmelsen af zinksalver.
  • 4 produkter får en middelbedømmelse, B-kolbe, blandt andet på grund af indhold af stoffet phenoxyethanol.
  • 8 produkter får den laveste kemibedømmelse, C-kolbe. De indeholder parfume, der kan give allergi. En enkelt creme indeholder også et stof, der er mistænkt forat være hormonforstyrrende.

De gode valg i testen har i mange tilfælde miljø- og allergimærker.

Det betyder kolberne A, B og C


Produkter med C-bedømmelse indeholder følgende stoffer:

  • Parfumestoffet benzyl salicylate, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Se artikel om nye hormonforstyrrende stoffer
  • Parfume. Mange parfumestoffer kan give allergi. Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler generelt at undgå parfume i baby- og børneprodukter. Dette er på linje med Miljøstyrelsens anbefalinger.
  • Planteekstrakter. En række planteekstrakter som for eksempel lavendel er blevet vurderet som allergifremkaldende af EU’s videnskabelige komité for forbrugerbeskyttelse (SCCS). Forbrugerrådet Tænk Kemi kan ikke anbefale brug af disse planteekstrakter i baby- og børneprodukter.


Produkter med B-bedømmelse indeholder følgende stoffer:

  • Phenoxyethanol. Det er et konserveringsmiddel, som de franske sundhedsmyndigheder vurderer, ikke bør anvendes i produkter, der beregnet til bleområdet hos børn. Børn er generelt mere udsatte. Den til tider irriterede hud i bleområdet vil i højere grad kunne optage stoffet. På den måde kan børn risikere at blive udsat for mere af stoffet, end hvad de vurderer til at være sikkert. EU’s videnskabelige komité (SCCS) er ikke enig i den franske risikovurdering af phenoxyethanol. SCCS vurderer, at stoffet er sikkert i brug også i bleområdet. Af forsigtighedshensyn bedømmer Forbrugerrådet Tænk Kemi phenoxyethanol til en B-kolbe, når det er i babysalver og vådservietter beregnet til brug ved bleskift.
     
  • Kamille- eller morgenfrueekstrakt. Kurveblomster som kamille og morgenfrue kan give allergi. Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler af forsigtighedshensyn babyprodukter uden kamille-ekstrakter. Risikoen ved kurveblomstekstrakt i babyplejeprodukter er dog ikke kendt.
Det siger virksomhederne

Dagrofa, der er ansvarlig for Grøn Balance Baby & kids zinksalve, oplyser til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at phenoxyethanol vil blive erstattet med et andet konserveringsmiddel i løbet af 2021.

 

Relaterede artikler