Test: Kemi i bodylotion

17. mar 2021

Bodylotion er måske et af de produkter, du smører mest af på din hud. Se i testen om din bodylotion er uden parfume og mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

test_kemien_i_bodylotion_2021.jpg

Test: Kemien i bodylotion 2021
Foto: Anne Beck Christensen

Test: Mange bodylotions er gode kemivalg

Testen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at du sagtens kan finde bodylotions på det danske marked, som er uden uønsket kemi.

I alt 24 bodylotions får den bedste bedømmelse i testen. De er blandt andet fri for parfume, allergifremkaldende konserveringsmidler og stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

En del svanemærkede produkter er at finde blandt produkterne, der får den bedste bedømmelse. Se alle de testede bodylotions nederst på denne side.

Er din bodylotion ikke med i testen? Find den i vores app Kemiluppen

Uønsket kemi: Bodylotion bliver længe på din hud

Din hud er i langvarig kontakt med ingredienserne, når du smører bodylotion på din krop. Samtidig bruger du måske bodylotion hver dag og i ret store mængder.

Risikoen for, at du optager uønsket kemi gennem huden, er derfor forholdsvis stor ved bodylotions.

Ved andre produkter som shampoo og balsam udsætter du dig for eksempel i mindre grad for ingredienserne, fordi du vasker dem hurtigt af.

Derfor skal du kende forskellen på leave on- og rinse off-produkter

Cocktaileffekten: Din samlede udsættelse kan være problematisk

I testen indeholdt flere bodylotions stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det var ingredienser som parabener, BHT, benzyl salicylate og cyclopentasiloxane.

Hormonforstyrrende stoffer er blandt andet mistænkt for at bidrage til nedsat sædkvalitet og tidlig pubertet.

Sundhedsrisikoen knytter sig ikke til den enkelte bodylotion. Men dine produkter kan bidrage til din samlede udsættelse for uønsket kemi. Dette kendes som cocktaileffekten.

Selvom det enkelte produkt i sig selv er sikkert, kan det sammen med kemikalier fra indeklima, fødevarer, etc. give en samlet udsættelse, der kan være problematisk. Det er derfor en god ide at undgå disse stoffer, når du kan - for eksempel i din bodylotion.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Parfumeallergi: Begræns gerne brugen af parfume

Parfume kan udløse hudallergi. Det er en livsvarig allergi, som giver udslæt og eksem, hvis du er i kontakt med et stof, du er blevet allergisk for.

Parfumeindhold udløser derfor en middel bedømmelse, B-kolben, i test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Du kan minimere din risiko for at få hudallergi ved at begrænse, hvor meget parfume du er i kontakt med.

Det betyder kolberne A, B og C

Bag om testen

Sådan har vi testet


Forbrugerrådet Tænk Kemi har undersøgt markedet for bodylotion bredt. Det er sket ved blandt andet at besøge butikker og hjemmesider. Vi har også undersøgt, hvilke produkter der er populære i appen Kemiluppen.

Ud fra denne research har vi købt 49 bodylotions. Alle produkter i testen er købt hos danske forhandlere.

Testen er en deklarationstest. Det vil sige, at ingredienslisterne på bodylotions er gennemgået for, om produkterne deklarerer indhold af problematiske stoffer. Det kan være mistænkt hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende konserveringsmidler, parfume eller miljøbelastende stoffer.

Vi har ikke analyseret produkternes indhold, og testen tager heller ikke højde for, i hvilken mængde stofferne indgår.

Vi har kontaktet de ansvarlige bag produkterne for at sikre, at produkterne er aktuelle, og at ingredienslisterne er korrekte.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Det har vi fundet


Produkterne i testen fordeler sig således:

  • Bedste bedømmelse: 24 produkter er fri for en række problematiske stoffer.
  • Middel bedømmelse: 18 produkter indeholder parfume, allergifremkaldende planteekstrakter og/eller stoffer, der kan være miljøbelastende.
  • Laveste bedømmelse: 7 produkter indeholder mistænkte hormonforstyrrende stoffer og/eller allergifremkaldende konservering.

Testen viser fund af disse uønskede kemikalier:

Benzyl salicylate, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, er fundet i 3 bodylotions.

Parabener, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, er fundet i 3 bodylotions. 3 med methylparaben, 2 med propylparaben og 1 med ethylparaben.

Cyclopentasiloxane, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og er problematisk for miljøet, er fundet i 2 bodylotions.

Cyclohexasiloxane er problematisk for miljøet. Det er fundet i 1 bodylotion.

BHT, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, er fundet i 1 bodylotion.

DMDM hydantoin, der er et allergifremkaldende konserveringsmiddel, er fundet i 2 bodylotions, der får laveste bedømmelse.

Hormonforstyrrende stoffer: Derfor er de problematiske

Det siger virksomhederne

L'Oréal (La Roche-Posay, Biotherm, Garnier, Lancôme, Kiehl´s)

”Vi er ikke enige i den måde, Kemiluppen arbejder på, da det blot drejer sig om en gennemgang af ingredienslisten, hvor der ikke tages hensyn til koncentration, brug etc.

Ingredienslisten fortæller, hvilke ingredienser der er i produktet. Det er nyttigt, hvis en forbruger ikke kan tåle en bestemt ingrediens, og derfor skal undgå den. Af ingredienslisten fremgår det også om produktet indeholder parfume. Dermed kan en forbruger, som er allergisk overfor parfume, undgå det han eller hun er allergisk overfor, mens ikke-allergiske forbrugeres brug af parfumerede produkter vanligvis er uproblematisk.

Sikkerhedsvurdering af kosmetik tager på en konservativ måde højde for eksponering overfor ingrediensen fra andre kosmetikprodukter og udføres i øvrigt med stor sikkerhedsmargen, således at det er sikkert at anvende produkterne selvom der sker eksponering fra andre kilder.”

Relaterede artikler

Test af kemien i læbepomader 2021

Test: Kemi i læbepomader

Test: Kemi i deodoranter 2020

Test: Kemi i deodoranter

Test: Kemien i tandpasta

Test: Kemi i tandpasta

Test: Kemien i solcreme 2020

Test: Kemi i solcreme

Test: Kemien i mascara

Test: Kemi i mascara

Test: Kemien i håndcreme

Test: Kemi i håndcreme