Test: Kemi i dukker

10. dec 2019

Dukker er søde og sjove at lege med, og de er populære gaver til piger og drenge. Få hjælp til at undgå uønsket kemi med testen af 20 dukker til børn.

test_kemien_i_dukker_1.jpg

Test af kemien i dukker
Testen viser, at enkelte dukker indeholder uønsket kemi. Foto: Anne Beck Christensen

Dukker: Find én uden uønsket kemi

Dukker og babydukker er populære gaver til børn. Dit barn krammer sikkert sin dukke, kysser den og bider måske også lidt i den.

Børn er med andre ord i tæt hudkontakt med kemien i dukker og lignende legetøj. Derfor er det vigtigt, at der ikke er indhold af problematiske kemikalier, der for eksempel kan være hormonforstyrrende eller give allergi.

I testen får hovedparten af dukkerne den bedste kemibedømmelse (A-kolben). Der er derfor mange gode valg, hvis du for eksempel vil give dit barn en sød dukke til fødselsdag eller jul.

Se de testede dukker nederst på denne side.

App: Tjek legetøj for skadelig kemi med appen Tjek Kemien

Uønsket kemi: Testen viser enkelte fund af hormonforstyrrende stoffer

Testen viser, at 3 dukker indeholder såkaldte ftalater. Indholdet af de uønskede kemikalier er i mængder, der ikke er tilladt.

Ftalater er stoffer, som bliver brugt til at blødgøre plastik. Flere af disse stoffer er hormonforstyrrende og forbudte i legetøj. Dukkerne med ftalater blev blandt andet købt i små butikker i Danmark.

Hormonforstyrrende ftalater kan dit barn blive udsat for, når det er i direkte hudkontakt med dukken. Men stofferne kan også afdampe fra dukken til indeklimaet på børneværelset. Undersøgelser har vist, at børneværelser kan have højt indhold af ftalater, som for eksempel sætter sig i støvet.

Derfor er hormonforstyrrende stoffer problematiske

Cocktaileffekten: Smid dukker med problematiske ftalater ud

Dukker med ftalater vil sandsynligvis ikke i sig selv udgøre en direkte sundhedsrisiko for dit barn. Men de bidrager til den såkaldte cocktaileffekt af uønsket kemi, som barnet kan blive udsat for i sin hverdag.

Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler, at du smider dukken ud, hvis du har købt én med hormonforstyrrende ftalater. Følg din kommunes anbefaling for PVC-affald, hvis du skal smide en dukke med ftalater ud.

Gamle dukker i blød plast fra før 2007 vil sandsynligvis også indeholde hormonforstyrrende ftalater og bør også smides ud.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Parfume: Undgå parfumeindhold i dukker

I testen var 3 dukker tydeligt parfumerede. De kan ikke anbefales.

Parfume kan give parfumeallergi, som varer resten af livet, hvis dit barn først har fået det.

Parfumeret legetøj kan bidrage til risikoen for at udvikle parfumeallergi. Derfor anbefaler Miljøstyrelsen, at du vælger legetøj uden parfume.

Det betyder kolberne A, B og C

Bag om testen

Sådan har vi testet

I efteråret 2019 har Forbrugerrådet Tænk Kemi indkøbt 20 forskellige dukker fra den danske detailhandel og fra online markedspladser som Wish, Light in the Box og Amazon.

Dukkerne er sendt til et eksternt laboratorie for at blive testet for indhold af en række forskellige ftalater.

Derudover er det vurderet, om dukkerne har en tydelig parfumeret duft, og om duft eventuelt indgår i markedsføringen.

Det har vi fundet

Testresultaterne fordeler sig således:

  • 14 dukker får bedste kemibedømmelse (A-kolben). I disse blev der ikke fundet ftalater eller kun fundet spor af ftalater.
  • 6 dukker får den dårligste kemibedømmelse (C-kolben). I 3 produkter blev der fundet ftalater, der ikke er tilladt, heriblandt ftalaten DEHP. 3 andre dukker var tydeligt parfumeret

Det betyder kolberne A, B og C

Ftalater

Der blev målt op til 11,4 procent af ftalaten DEHP og 1,8 procent DINP. Derudover blev der fundet mindre mængder DBP og DIDP. Der var ftalater i 2 dukker købt i Danmark og i en enkelt fra Wish. Der blev ikke fundet ftalater i produkter fra de etablerede legetøjskæder i Danmark.

I EU er det forbudt at sælge legetøj med en række ftalater i mængder over 0,1 procent. Det gælder for blandt andet DEHP og DBP. Det samme gælder for DINP og DIDP, hvis produkterne kan puttes i munden (det vil sige, at produktet har et mål på under 5 centimer). 

Se mere om ftalatforbuddet i legetøj hos Miljøstyrelsen (eksternt link)

Parfume

3 af dukkerne i testen var tydeligt parfumeret. Den ene parfumerede dukke blev købt i Danmark, og på emballagen fremgår det, at produktet har en duft af vanilje (dog ikke på dansk). De 2 andre parfumerede dukker har ikke omtalt parfumen (produkter fra Wish og Amazon).

Parfume kan give allergi. Miljøstyrelsen anbefaler, at du ikke køber parfumeret legetøj til dine børn.

4 gode råd til køb af dukker

  • Køb dukker og legetøj ved en forhandler, du har tillid til. For eksempel en veletableret dansk forhandler, der tager eventuelle klager seriøst.
  • Køb ikke fra online markedspladser uden for EU.
  • Brug næsen. Undgå parfumeret og kraftigt lugtende dukker og legetøj.
  • Spørg forhandleren, om hvordan de sikrer, at deres legetøj lever op til reglerne.

Legetøj: 10 tips til at undgå uønsket kemi

Apps: Sådan bruger du Tjek Kemien og Kemiluppen

Forbrugerrådet Tænk vil have ingredienslister på legetøj

Det er ikke nemt at gennemskue, hvilke kemikalier legetøj indeholder, når du står i butikken eller shopper på nettet.

Flere sager har vist, at forhandlerne heller ikke altid ved det. De seneste år har flere test vist ulovligt kemikalieindhold i legetøj som for eksempel squishies, slim, balloner og fidget spinners.

Forbrugerrådet Tænk arbejder for, at der skal ingrediensliste på legetøj på samme måde, som det kendes fra for eksempel kosmetik og personlig pleje.

Hvis legetøj har en indholdsdeklaration, er det langt enklere for forhandlere og forbrugere at undgå for eksempel ftalater og parfume.

Også miljøminister Lea Wermelin har oplyst i en pressemeddelelse, at hun arbejder for indholdsdeklaration af legetøj på EU-niveau.

”Som forælder skal man sikkert kunne købe legetøj til sine børn. Derfor arbejder jeg på at få en varedeklaration for legetøj i EU, så forældrene kan se, hvilke kemikalier der er i det legetøj, de køber til deres børn, og så importører kan stille krav til legetøjsproducenter,” udtalte ministeren blandt andet i august 2019.

Miljøministeren: Farligt slim skal væk fra legetøjshylderne (link til Miljø- og Fødevareministeriets pressemeddelelse)