Test: Kemi i flydende håndsæbe

25. jun 2019

Håndsæber kan indeholde mistænkt hormonforstyrrende stoffer og allergifremkaldende konserveringsmidler. Testen af flydende håndsæber giver dig 21 gode kemivalg.

test_kemi_i_haandsaeber.jpg

Test af kemien i håndsæber
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

 

Opdateret marts 2020: Følg altid Sundhedsstyrelsens vejledning. Vask dine hænder tit og grundigt. Brug håndsprit, hvis du ikke er i nærheden af vand og sæbe.

 

Test af håndsæber giver mange gode kemivalg

Håndsæbe uden problematisk kemi er ikke svær at finde på hylderne.

Hver fjerde håndsæbe i testen er uden problematiske stoffer eller parfume.

Parfume kan give allergi. Det kan derfor være en god ide at overveje, hvor meget parfume du samlet set udsætter dig for. Derfor er det også bedst ikke at bruge plejeprodukter med parfume til børn.

Savner du din håndsæbe i testen, kan du scanne den for uønsket kemi med appen Kemiluppen. Se de testede produkter nederst på siden.

Kemiluppen: Tjek din personlige pleje for uønsket kemi

Mistænkt hormonforstyrrende stoffer i 17 sæber

17 ud af 77 sæber i testen indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det betyder, at stofferne kan være med til at påvirke de hormonbalancer, der findes i kroppen.

4 sæber indeholder allergifremkaldende konserveringsmidler.

Din håndsæbe udgør ikke et problem i sig selv. Men den kan bidrage til din samlede udsættelse for hormonforstyrrende eller allergifremkaldende stoffer.

Den samlede mængde uønsket kemi, du bliver udsat for i din hverdag, kan have negative effekter på din sundhed. Dette kaldes også cocktaileffekten.

Forstå, hvad cocktaileffekten går ud på

Svanemærket og allergimærker hjælper dig

Håndsæbe er du i kontakt med flere gange dagligt. Selvom du skyller sæben af med det samme, er det alligevel en god idé at begrænse den uønskede kemi.

Miljø- og allergimærkede sæber er gode valg, hvis du vil undgå allergifremkaldende eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

Få styr på Svanen, Blomsten og alle de andre miljømærker

Bag om testen

OBS, testen er opdateret i juni 2020, så den tager højde for ændrede vurderinger for nye stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Kemiluppen opdateres med nye hormonforstyrrende stoffer

Sådan har vi testet

Forbrugerrådet Tænk Kemi har gennemgået kemien i et stort udsnit af flydende håndsæber på det danske marked.

77 håndsæber er gennemgået for, om de indeholder problematiske kemikalier, der for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller er allergifremkaldende. Sæberne er købt i dansk detailhandel, heriblandt fra onlinebutikker i maj/juni 2019.

Testen er lavet som en deklarationstest. Det vise sige, at ingredienslisten er gennemgået, og det er undersøgt, om nogle af stofferne indgår på forskellige lister over problematiske kemikalier.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Det har vi fundet

Håndsæberne i testen fordeler sig således:

 • 21 håndsæber får bedste kemivurdering – ”A-kolben”. De er uden en række problematiske kemikalier.
 • 34 håndsæber får middel kemibedømmelse – ”B-kolben”. De indeholder alle parfume.
 • 22 håndsæber får laveste kemibedømmelse – ”C-kolben”. De indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller allergifremkaldende konserveringsmidler.

Det betyder kolberne A, B og C

Blandt håndsæberne med laveste kemibedømmelse har vi fundet disse uønskede kemikalier:

 • Methylisothiazolinone / Methylchlorisothiazolinone. Stofferne er allergifremkaldende konserveringsmidler, der er fundet i 4 håndsæber.
 • Benzyl salicylate er et parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er fundet i 10 håndsæber.
 • Butylphenyl Methylpropional er et parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er fundet i 4 håndsæber.
 • Salicylic acid er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at skade forplantningsevnen. Stoffet er fundet i 3 håndsæber.
 • Sodium salicylate er mistænk for at skade forplantningsevnen. Stoffet er fundet i 2 håndsæber
 • Benzophenone-4 er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er fundet i 2 håndsæber.
 • Benzophenone-3 er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er fundet i 1 håndsæbe.
 • Ethylhexyl Methoxycinnamate er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er fundet i 1 håndsæbe.
 • BHT er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er fundet i 1 håndsæbe.

1 håndsæbe fra Dettol indeholder både allergifremkaldende konserveringsmidler og mistænkte hormonforstyrrende stoffer.

Færre allergifremkaldende konserveringsmidler i sæbe end før

I 2015 lavede Forbrugerrådet Tænk Kemi en tilsvarende test af håndsæber.

Resultaterne dengang viste en langt større andel af sæber med problematisk kemi.

25 ud af 76 fik laveste kemibedømmelse på grund af allergifremkaldende konserveringsmidler eller det problematiske stof Triclosan, der sidenhen er blevet forbudt i håndsæber.

Læs om allergifremkaldende stoffer i test af håndsæber fra 2015

I 2015 var der ingen af sæberne der indeholdt problematiske UV-filtre, som er fundet i 2 sæber i denne test. UV-filtrene burde ikke være nødvendige i en håndsæbe.

Det siger virksomhederne

Salling Group (Blot håndsæbe):

"For varianten BLOT Håndsæbe kan vi oplyse, at Salicylic acid er tilsat i en mængde, der er vurderet sikkert af Scientific Committee on Consumer Safety.

For god ordens skyld vil vi pointere, at vi har stor fokus på området. Derfor har vi også valgt at have varianter både med og uden parfume, så vores kunder har mulighed for vælge en parfumefri variant, hvis de ønsker det."

Urtekram:

"Vi savner en reel vurdering, hvor man også tager højde for koncentration af de indgående komponenter."

Testede produkter

Vis kun: