Test: Kemi i flydende vaskemidler til kulørt vask

9. sep 2021

Vaskemidler kan indeholde problematiske stoffer, der kan være allergifremkaldende, eller som kan skade forplantningsevnen. Find et godt kemivalg i testen. 

Vaskemiddel_gruppebillede.jpg

Vaskemiddel_gruppebillede.jpg
Foto: Forbrugerrådet Tænk

Allergifremkaldende stoffer fundet i 4 vaskemidler

Forbrugerrådet Tænk har testet 17 flydende vaskemidler til kulørt vask for problematiske kemikalier. 4 ud af 17 produkter i testen indeholder problematiske kemikalier.

De indeholder alle allergifremkaldende konserveringsmidler. For eksempel det meget allergifremkaldende stof methylisothiazolinone, også kaldet MI.

De allergifremkaldende konserveringsmidler skal fremgå af etiketten. Se de testede produkter nederst på siden.

MI: Sådan undgår du det allergifremkaldende stof

2 vaskemidler indeholder stoffer, der kan skade forplantningsevnen

2 af produkterne i testen indeholder også borforbindelserne boric acid og sodium borate, der er mistænkt for at skade forplantningsevnen.

Disse stoffer skal ikke fremgå af ingredienslisten, men den fulde ingrediensliste skal kunne hentes på en hjemmeside.

Forbrugerrådet Tænk har også testet vaskemidler for, hvor godt de fjerne pletter, dosering og meget mere. Se testen på (taenk.dk - log ind eller bliv medlem)

Cocktaileffekten: Den samlede udsættelse er problematisk

Det er formentlig ikke det enkelte vaskemiddel, der er skadeligt i sig selv.

Men et vaskemiddel kan bidrage til din samlede udsættelse for problematisk kemi.

Derfor er det en god ide at vælge et vaskemiddel fri for uønskede kemikalier.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Vælg svanemærket og allergimærket

Når du køber vaskemidler, så gå gerne efter miljømærket Svanemærket. Det stiller en række miljø- og sundhedskrav til, hvilke ingredienser der må bruges.

Miljømærkede produkter må dog gerne være parfumeret.

Gå derfor gerne efter produkter, der også er mærket med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified. Så er produktet blandt andet uden parfume.

Bag om testen

Sådan har vi testet

17 flydende vaskemidler indgår i testen. For disse er de fulde ingredienslister indhentet online og bekræftet ved kontakt med virksomheden.

Ingredienslisterne er gennemgået for, om produkterne indeholder stoffer med problematiske egenskaber. Testen er en deklarationstest. Der er derfor ikke foretaget kemiske analyser, og testen tager ikke højde for koncentrationer.

Testen er en del af Forbrugerrådet Tænks samarbejde "Nordqual" sammen med Sverige og Finland, hvor der både er set på vaskemidlernes effektivitet og indhold af problematisk kemi. Projektet er finansieret af EUs forbrugerprogram.

Test: Vaskemidler til kulørt vask (på tænk.dk)

Det har vi fundet

Sådan fordeler produkterne sig i testen:

  • A-kolbe: 12 produkter, som er uden en række problematiske kemikalier.
  • B-kolbe: 1 produkt, som indeholder parfume.
  • C-kolbe: 4 produkter, som indeholder problematisk kemi, som blandt andet er allergifremkaldende konservering.

Disse problematiske stoffer har vi fundet:

  • Isothiazolinoner, allergifremkaldende, er fundet i 4 produkter - (methylisothiazolinone, octylisothiazolinone, benzisothiazolinone).
  • Borater, der kan skade forplantningsevnen og er på EU's liste over særligt problematiske stoffer, er fundet i 2 produkter (Boric acid, Sodium borate)
  • Butylphenyl Methylpropional, et parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, for at skade forplantningsevnen og kan også give allergi, er fundet i 1 produkt.
  • LAS, der kan være problematisk for miljøet, er fundet i 4 produkter -  (Sodium Dodecylbenzenesulfonate, TEA-Dodecylbenzenesulfonate, Sodium C10-13 alkyl benzenesulfonate) 
Det siger virksomhederne

 Salling Group, der står bag Netto og Savin:

"I Salling Group er vi meget opmærksomme på og arbejder intensivt med at udfase stoffer, der kan være tvivl om, i vores Private Label-produkter. Det gælder også Savin, hvor vi arbejder på, at det fremover vil blive produceret uden eksempelvis benzisothiazolinone og butylphenyl methylpropional."

 Lidl, der står bag Formil Color:

"Hos Lidl arbejder vi hele tiden på at udvide vores produktsortiment i en mere bæredygtig retning. Det gælder også vaskemidler som Formil, hvor vi blandt andet allerede tilbyder et svanemærket produkt i serien. Vi holder os løbende orienteret om eventuelt problematiske stoffer og følger den verserende debat tæt - og vil selvfølgelig altid overholde den gældende lovgivning."