Test: Kemi i flyverdragter

16. okt 2018

Test af kemien i 11 flyverdragter viser, at de fleste er fri for uønskede fluorstoffer, som er problematiske for miljø og sundhed.

test-kemi-i-flyverdragter.jpg

Test: Kemi i flyverdragter
Foto: ICRT

Flyverdragter: Mange i testen er gode valg

I flyverdragter og andet udendørstøj kan producenter bruge såkaldte fluorstoffer. Stofferne bruges til at gøre tøjet vandtæt, men de kan være problematiske for både miljø og sundhed.

Testen af flyverdragter viser godt nyt. I 9 af de 11 flyverdragter er fluorstoffer ikke anvendt til at gøre børnenes overtøj vandtæt.

Se de testede flyverdragter med kemivurderinger nederst på denne side.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Fluorstoffer: Undgå uønsket kemi i udendørstøj

Testen viser dog, at 2 flyverdragter indeholdt fluorstoffer i større mængder. Fluorstoffer kan ophobe sig i kroppen og i miljøet. Flere af stofferne er desuden mistænkt for at være kræftfremkaldende og påvirke immunsystemet.

Cocktaileffekten af uønsket kemi i din hverdag og den samlede brug af fluorstoffer er problematisk. Derfor giver det god mening at vælge flyverdragter uden fluorstoffer.

En enkelt flyverdragt med fluorstoffer er dog ikke i selv et problem for sundheden. Du behøver derfor ikke at smide flyvedragten ud, hvis du har købt én med fluorstof-indhold.

Forbrugerrådet Tænk tester også flyverdragter for, om de er vandtætte, åndbare, varme og holdbare (log ind eller bliv medlem)

Bag om testen

Sådan har vi testet

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet indholdet af fluorstoffer i 11 flyverdragter. Testens formål er at afgøre, om producenten tilsigtet har brugt fluorstoffer til at gøre flyverdragten vandtæt.

De testede flyverdragter er udvalgt på baggrund af en afstemning blandt medlemmer af Forbrugerrådet Tænk. De mærker, der fik flest stemmer, kom med i testen.

Flyverdragterne er testet ved at måle indholdet af totalt organisk fluor efter afbrænding af yderstoffet. Afbrændingen gør, at al organisk fluor omdannes til såkaldt hydrogen fluorid, som derefter kan måles.

Høje niveauer af totalt organisk fluor gør det sandsynligt, at producenten tilsigtet har anvendt fluorstoffer i tekstilet.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Det har vi fundet

 • 9 flyverdragter har et lavt indhold af totalt organisk fluor. I disse dragter er der ikke anvendt fluorstoffer til at gøre dem vandtætte.
 • 2 flyverdragter har et væsentlig højere indhold af totalt organisk fluor, hvilket betyder, at der er anvendt fluorstoffer til at gøre disse flyverdragter vandtætte.

Det er en test af total organisk fluor. Det vil sige, at der ikke kan siges noget præcist om, hvilke specifikke organiske fluorstoffer der er tale om.

I 3 flyverdragter var indholdet af total organisk fluor under målegrænsen.

I 6 flyverdragter var indholdet mellem 2,7 og 21 milligram per kilo.

I 2 flyverdragter, hvor der tilsigtet er anvendt fluorstoffer, var koncentrationen af total organisk fluor henholdsvis 160 og 820 milligram per kilo.

Mærkninger

Flyvedragter uden fluorstoffer kan have forskellige anprisninger:

 • PFC-free
 • FC-free
 • Fluorine free recipe
 • Fluorfri

Flere flyverdragter angiver desuden at være behandlet med "Bionic Finish", der er en fluorfri tekstilbehandling.

Flyverdragter i testen med indhold af fluorstoffer havde ikke en tilsvarende "fluorfri" anprisning.

Den ene dragt fra Wheat var dog mærket med Ökotex Tiltro til tekstiler. Tekstilmærket stiller krav til indhold af visse fluorstoffer i det færdige produkt. Men mærket har ikke et forbud mod anvendelsen af gruppen af fluorstoffer som helhed.

Miljøstyrelsen anbefaler at vælge overtøj uden fluorsotffer (eksternt link)

Fluorstoffer

Fluorstoffer er en gruppe stoffer, som bliver anvendt i produkter for at gøre dem vand- og fedtafvisende. Du kan blandt andet finde fluorstoffer i:

 • Emballage af pap og papir til fødevarer
 • Tøj og tekstil, herunder tæpper og møbler, der skyr vand og snavs
 • Imprægnering til tøj, møbler og sko
 • Personlige plejeprodukter

Fluorstoffer er en stor gruppe kemiske stoffer, der er problematiske for både sundheden og miljøet.

Stofferne er svært nedbrydelige i miljøet og ophobes i mennesker og dyr.

Fluorstoffer kan blandt andet overføres fra mor til barn via modermælken. Flere af stofferne mistænkes for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og for at kunne påvirke immunsystemet. Dansk forskning har også vist, at indhold af fluorstoffer i blodet hos gravide kan øge risikoen for spontant abort.

Mange fluorstoffer har forskerne kun begrænset viden om. Men samlet set er fluorstoffer uønskede. Flere af dem er dog fortsat lovlige at anvende i for eksempel flyverdragter.

Fra 2020 træder der en grænseværdi i kraft for en gruppe af de mest problematiske fluorstoffer. Det gælder PFOA og PFOA-lignende stoffer.

Fluorstoffer: 10 tips til at undgå dem

Det siger virksomhederne

Mikk-line:

"Den testede flyverdragt er fra 2017-kollektionen.

Alle vores varer testes i forhold til REACH standarderne, som er EU’s grundlæggende kemikalielovgivning, der har til henblik at forbedre beskyttelsen af menneskers sundhed og ikke mindst miljøet mod de risici, som kemikalier kan udgøre.

Vi garanterer, at alle vores produkter lever op til REACH-reglerne og fortager løbende test af vores produkter gennem SGS test bureau, som er et verdensomspændende firma.”

Wheat:

"Vores overtøj har som hos de fleste andre overtøjsmærker været imprægneret med en almindelig coating hidtil. Alle disse coatings kan indeholde nano mængder af fluorerede stoffer, så for at komme udfordringerne til livs, har alt vores overtøj været OEKO-TEX 100 certificeret siden 2016.

Med kollektionen spring/summer 19 ønsker vi at tage skridtet videre. Kollektionen udkommer i butikkerne fra januar 2019, hvor alt Wheat overtøj, herunder termo, teknisk overtøj, regntøj, softshell med mere vil være helt fri for fluorerede stoffer. Løsningen omfatter, at vi har fundet et imprægneringspræparat, der er biobaseret, gennemtestet og som samtidig giver vores produkter en lang holdbarhed. Dette vil på længere sigt have en positiv betydning for barnet, forældrenes økonomi og ikke mindst miljøet."

Det kan du gøre: Kig efter "PFC free"

De fleste flyvedragter uden fluorstoffer er markedsført med udtryk som:

 • Fri for fluorstoffer
 • PFC-free
 • FC-free
 • Fluorine free recipe

Disse anprisninger kan du kigge efter, hvis du vil undgå fluorstoffer i flyverdragter eller andet overtøj.

Du kan også spørge i butikken efter fluorfrit overtøj.

Tekstilmærket Ökotex Tiltro til tekstiler er til gengæld ikke tilstrækkeligt til at sikre dig fluorfrit overtøj.

Mærket stiller krav til udvalgte fluorstoffer, men ikke til gruppen af fluorstoffer som helhed.

Miljøstyrelsen: Gode råd om fluorstoffer i udendørstøjet (eksternt link)