Test: Kemi i glidecreme

28. apr 2020

Er der uønsket kemi eller parfume, som kan give allergi, i glidecreme? Forbrugerrådet Tænk Kemi har tjekket ingredienser i 31 glidecremer. Se testen her.

test-kemien-i-glidecreme.gif

Test: Kemien i glidecreme
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Glidecremer: Mange har god kemi

I testen af glidecreme har Forbrugerrådet Tænk Kemi undersøgt ingredienser i 31 glidecremer, intimgel og lignende.

21 glidecremer i testen får den bedste kemibedømmelse. De er for eksempel fri for parfume, allergifremkaldende ingredienser og stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Se de testede glidecremer nederst på denne side.

Er din glidecreme ikke med i testen? Tjek den med appen Kemiluppen

Mistænkt hormonforstyrrende stoffer: Test viser uønsket kemi i 4 glidecremer

Et uønsket silikonestof (cyclopentasiloxane) er hovedingrediens i 2 af glidecremerne i testen.

Silikonestoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og det er skadeligt for miljøet. EU arbejder på at gøre stoffet forbudt af miljøhensyn.

Parabener er også mistænkt for at være hormonforstyrrende. Testen viser indhold af parabener (methylparaben og sodium methylparaben) i 2 andre glidecremer i testen.

Derfor er hormonforstyrrende stoffer problematiske

Cocktaileffekten: Samlet udsættelse for uønsket kemi kan være problematisk

En glidecreme med uønsket kemi udgør sandsynligvis ikke en risiko i sig selv, selvom optaget gennem slimhinden kan være anderledes end gennem huden.

Men glidecremer kan bidrage til din samlede udsættelse for uønskede kemikalier - den såkaldte cocktaileffekt. Den samlede mængde af uønsket kemi kan være problematisk, hvis du udsættes for det fra mange forskellige produkter. Det kan for eksempel være problematisk i forhold til hormonforstyrrende effekter.

Koncentrationen af det uønskede silikonestof (cyclopentasiloxane) kan være høj i de 2 glidecremer med stoffet. Silikonestoffet står som første ingrediens på deklarationen og er dermed hovedingrediens.

Cocktaileffekten: Derfor er den problematisk

Parfume: Allergien følger dig resten af livet

Parfumeallergi varer resten af livet, hvis du først har fået det. En glidecreme med parfume er i kontakt med følsomme dele af din krop.

Tænk derfor over, om det er nødvendigt med parfume eller allergifremkaldende planteekstrakter i din glidecreme. I testen indeholder 4 glidecremer disse ingredienser, som kan give allergi.

Parfume er generelt en god ide at begrænse, hvis du vil nedsætte din risiko for parfumeallergi.

Parfume: Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi

MI: Uønsket allergifremkaldende stof i 2 glidecremer

Glidecremer kan høre under forskellige lovgivninger, alt efter hvordan de markedsfører sig.

2 glidecremer af mærket Pjur indeholder de meget allergifremkaldende konserveringsmidler MI og MCI (methylisothiazolinone og methylchloroisothiazolinone).

Under kosmetiklovgivningen ville de have været ulovlige. Her må produkter som cremer og deodoranter, der bliver på huden, ikke indeholde hverken MI eller MCI.

Glidecremerne er dog CE-mærket som medicinsk udstyr. Det betyder, at det er lovligt at bruge stofferne i disse glidecremer. Testen er 3. juli 2020 opdateret med bedømmelse af disse 2 produkter fra Pjur.

MI: Sådan undgår du det allergifremkaldende stof

Kondomer og sexlegetøj: Nogle glidecremer kan skade produkter

Glidecremer fås vandbaseret, oliebaseret og silikonebaseret. Vandbaseret glidecreme kan du generelt godt bruge til kondomer og sexlegetøj.

Visse olie- og silikonestoffer kan dog skade kondomer og sexlegetøj.  

Tjek vejledningen på de forskellige produkter. Så undgår du at bruge en glidecreme, der kan skade andre produkter.

Test: Det betyder kolberne A, B og C

Se også: Test af kemien i vibratorer af silikone

Bag om testen

Sådan har vi testet


Testteamet hos Forbrugerrådet Tænk Kemi har købt en lang række glidecremer i danske butikker og webshops.

Herefter har vi lavet en såkaldt deklarationstest af produkterne. Det vil sige, at vi har undersøgt ingredienslisterne på produkterne. Det deklarerede indhold er sammenholdt med en lang række lister over problematiske stoffer, som kan have varige uønskede effekter.

Disse effekter kan for eksempel være allergi eller hormonforstyrrende effekter.

Testen er foretaget på samme måde som Forbrugerrådet Tænk Kemi vurderer kosmetik og plejeprodukter i appen Kemiluppen.

Testen tager ikke højde for, hvilke koncentrationer stofferne findes i.  Den tager heller ikke højde for stoffer, der kan give irritation, produkternes pH-værdi eller lignende.

Testen er i juli 2020 suppleret med yderligere 2 glidecremer af mærket Pjur med indhold af det allergifremkaldende stof MI. Forbrugerrådet Tænk Kemi blev gjort opmærksomme på produkterne via appen Kemiluppen.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

 

Det har vi fundet


Produkterne får disse vurderinger i testen:

  • 21 produkter er uden en række problematiske kemikalier og får bedste kemibedømmelse (A)
  • 4 produkter indeholder parfume/planteekstrakter og får middel kemibedømmelse (B)
  • 6 produkter indeholder stoffer, der blandt andet er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende, og får laveste kemibedømmelse (C)

Mistænkte hormonforstyrrende stoffer

Stoffet cyclopentasiloxane er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Det er også miljøbelastende, og stoffet kan ophobes i naturen. På grund af miljøbelastningen arbejder EU på at nedsætte den tilladte brug i en række produkter til 0,1 procent. Det gælder blandt mange andre produkter også for glidecreme.

Derfor skal du være opmærksom på cyclopentasiloxane og andre siloxaner i plejeprodukter

Parabener i form af methylparaben og sodium methylparaben indgår i 2 produkter. Stofferne er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Det må formodes, at der ikke er en risiko ved at anvende de konkrete produkter i sig selv. Men koncentrationen af cyclopentasiloxane kan være høj i produkterne, og det er muligt, at der er et større optag af stoffet gennem slimhinderne end gennem huden.

Parabener: Derfor er de problematiske

Lovgivning

Glidecremer kan høre under forskellige lovgivninger, alt efter hvordan de markedsfører sig.

Hvis de er betegnet som medicinsk udstyr, vil de være mærket med CE-mærkning. Glidecremer kan også være betegnet som kosmetik eller være under betegnelsen kemiske produkter.

Men glidecremer er et gråzoneområde, og det ikke er entydigt, hvilken lovgivning produkterne tilhører.

I testen er der 2 CE-mærkede produkter (medicinsk udstyr), som indeholder de meget allergifremkaldende konserveringsmidler methylisothiazolinone (MI) og methylchlorisothiazolinone (MCI). Disse stoffer er ikke tilladt i kosmetik, der bliver på huden.

Testen viser derudover ikke nogen markant forskel på indholdsstofferne i forhold til, om de er CE-mærkede eller ej.

EU's videnskabelige komité på kosmetik har konkluderet, at der ikke er fundet en sikker koncentration af MI/MCI for kosmetikprodukter, der bliver på huden.

For leave-on cosmetic products (including ‘wet wipes’), no safe concentrations of MI for induction of contact allergy or elicitation have been adequately demonstrated.”

Forbrugerrådet Tænk Kemi mener, at det vil stille forbrugerne bedst, hvis lovgivningen beskytter på tværs af områder og ikke tillader MI/MCI i glidecreme, der er medicinsk udstyr.

Det siger virksomhederne

Pjur:

Om MI-indhold: “Selvom vi ikke er forpligtede til det, fordi vores produkt er et medicinsk produkt, har vi ændret formuleringen og har allerede introduceret nye produkter uden disse konserveringsmidler på markedet”.

Om cyclopentasiloxane-indhold: “EU-kommissionen undersøger og overvejer restriktioner mod cyclopentasiloxane, men har stadig ikke truffet en beslutning. Vi søger dog efter et alternativt råmateriale.”