Test: Kemi i håndcreme

22. okt 2019

Håndcreme kan være din vigtige følgesvend i kampen mod tørre hænder. Testen af håndcremer viser, at der er mange gode valg uden uønsket kemi.

test_kemien_i_haandcreme.jpg

Test: Kemien i håndcreme
Foto: Niels Søndergaard

Test: Vær opmærksom på din håndcreme

Koldt vejr, hyppig håndvask og kontakt med rengøringsmidler er nogle af de ting, der kan være med til at udtørre huden på dine hænder.

Håndcremer kan derfor være nødvendige for at forebygge eller få bugt med tør hud på hænderne.

Udover fugt og pleje kan du dog også risikere at få uønsket kemi med i købet. Test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 17 håndcremer indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Uønsket kemi i den enkelte håndcreme udgør ikke i sig selv en risiko. Men det er generelt en god ide at begrænse den samlede "cocktail" af eksempelvis hormonforstyrrende stoffer, som du udsættes for. Se håndcremernes kemivurdering nederst på denne side.

Det betyder kolberne A, B og C

Håndsæbe og håndsprit: Få hjælp til at vælge

Allergi: Find håndcremer uden parfume

Testen undersøger også håndcremerne for ingredienser, der kan give allergi. Det gælder blandt andet parfume og parfumestoffer.

20 håndcremer får testens bedste vurdering (A-kolben). De er uden en række problematiske ingredienser og parfume, og mange af disse bærer miljømærket Svanen og et allergimærke.

Vælg én af de håndcremer, hvis du vil begrænse din samlede udsættelse for blandt andet parfume og mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

Er din håndcreme ikke med i testen? Så find den i appen Kemiluppen

Se også test af håndcremers evne til at fugte og pleje hænderne på taenk.dk (log ind eller bliv medlem)

Bag om testen

Forbrugerrådet Tænk Kemis test af håndcremer er en deklarationstest.

Testteamet har købt et stort udvalg af håndcremer i butikker og på nettet.

Håndcremernes ingredienslister er derefter gennemgået for indhold af problematiske stoffer. Produkterne er ikke sendt til kemisk analyse på et laboratorie og er heller ikke testet for, hvor gode de er i brug.

Håndcremernes ingredienser er vurderet efter, om de for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet.

I appen Kemiluppen finder du vurderinger af mange flere håndcremer end dem, der er medtaget her. Bedømmelsen af håndcremerne i denne test er identisk med bedømmelserne i Kemiluppen.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

OBS, testen er opdateret i juni 2020, så den tager højde for ændrede vurderinger for nye stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Kemiluppen opdateres med nye hormonforstyrrende stoffer

Det har vi fundet

I alt er der testet 61 håndcremer:

 • 20 får den bedste kemibedømmelse, A-kolbe
 • 24 får en middel kemibedømmelse, B-kolbe
 • 17 får en lav kemibedømmelse, C-kolbe

De problematiske stoffer, som er fundet i testen, er alle lovlige, og det enkelte produkt udgør ikke i sig selv en risiko ved brug.

Men de problematiske stoffer har uønskede egenskaber. De er eksempelvis mistænkt for at kunne påvirke hormonsystemet eller kunne give allergi. Derfor er det en god ide at mindske din samlede udsættelse for stofferne for at nedsætte bidraget til den såkaldte cocktaileffekt.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Testen viser fund af følgende stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende:

 • BHT – fundet i 4 håndcremer
 • Parabener (Methyl-, ethyl-, butyl- og/eller propylparaben) – fundet i 6 håndcremer
 • Butylphenyl methylpropional – fundet i 4 håndcremer
 • Benzyl salicylate - fundet i 9 håndcremer
 • Ethylhexyl methoxycinnamate - fundet i 1 håndcreme
 • Octocrylene - fundet i 2 håndcremer
 • ethylhexyl salicylate - fundet i 1 håndcreme
 • Cyclopentasiloxane - fundet i 3 håndcremer

I alt indeholdt 17 håndcremer stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende

Kun en enkelt håndcreme indeholdt et allergifremkaldende konserveringsmidler i form af Imidazolidinyl urea. Det er et af de konserveringsmidler, der virker ved at fraspalte formaldehyd, der er allergifremkaldende.

40 håndcremer indeholdt parfume, parfumestoffer eller planteekstrakter, der kan give allergi. Nogen af parfumestofferne blandt andet limonene og benzyl benzoate kan også være problematiske for miljøet.

Vi fandt også andre stoffer, såkaldte EDTA-forbindelser, der ligeledes kan være problematisk for miljøet.

Det siger virksomhederne

Saether, der er ansvarlig for blandt andet Clarins

"EU’s videnskabelige Komité har vurderet, at BHT, der også er kendt fra fødevare som E321 eller E320, er sikkert at anvende i kosmetiske produkter i koncentrationen 0,0002 procent til 0,5 procent. I det testede produkt ligger koncentrationen inden for denne ramme, endda i den lave ende. BHT optages i øvrigt kun i ringe grad i huden, og slet ikke i blodet.  De tests som indikerer, at BHT kan virke hormonforstyrrende er foretaget på fødevarer, som jo optages i kroppen, og her kan en negativ effekt end ikke påvises. Der findes endnu ingen offentliggjorte undersøgelser, som afdækker en hormonforstyrrende påvirkning af BHT fra hudplejeprodukter."

"Parfumestofferne i produktet er alle af naturlig oprindelse, hvilket er vigtig information for forbrugeren, så denne kan træffe et oplyst valg."

Forbrugerrådet Tænk Kemi-kommentar:

BHT har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg, og Miljøstyrelsen vurderer stoffet som muligt hormonforstyrrende blandt andet i deres kortlægning af børns samlede udsættelse for hormonforstyrrende stoffer.

Ifølge Videncenter For Allergi er parfumestoffer allergifremkaldende, uagtet om de er af naturlig oprindelse.

Estée Lauder Cosmetics A/S, der er ansvalig for Clinique og Origins

"Clinique er stolt over at kunne tilbyde sine kunder sikre og effektive produkter. Alle produkter og emballager opfylder og/eller overgår de miljøstandarder, der er gældende på de markeder, hvor Clinique er repræsenteret."

"Alle Origins’ produkter og ingredienser gennemgår en omfattende sikkerhedsgennemgang og evaluering. Vi identificerer de allergener, der findes i vores produkter, for forbrugere, der har behov for denne information, som det er påkrævet af EU. Derudover opfylder og/eller overgår alle Origins produkter og emballager de miljøstandarder, der er gældende på de markeder, hvor produkterne er repræsenteret."

Mavala

"Som alle andre produkter fra MAVALA er håndcremen blevet evalueret nøje af en uafhængig toksikolog inden markedsføringen for at sikre dens sikkerhed for menneskers sundhed under normalt og forventet brug. Denne vurdering dækker alle potentielle risici, inklusive en potentiel hormonforstyrrende effekt, og vurderingen er designet til at forhindre, at stoffer med sådanne effekter findes i koncentrationer, der kan forårsage uønskede virkninger. Det er i øvrigt ikke i offentlighedens interesse at anvende udtrykket ”hormonforstyrrende” for en lang række forskellige ingredienser uanset deres anvendelse."
 
"Hvad angår duften og parfumestofferne i produktet, så er det naturligvis vigtigt for folk, der har allergi over for disse specifikke stoffer, at undgå dem. Vi er dog af den opfattelse, at det ikke er rimeligt at begrænse anvendelsen af parfumestofferne for hele befolkningen, når det kun er få procentdel af personer, der ikke tåler dem."

Testede produkter

Vis kun:

 
 

Relaterede artikler