Test: Kemi i læbepomader

11. feb 2021

Læbepomade kan du let komme til at ’spise’ og dermed optage i kroppen. Vælg derfor én af de læbepomader i testen, der er uden uønsket kemi.

test_kemien_i_laebepomader_2021.jpg

Test af kemien i læbepomader 2021
Foto: Anne Beck Christensen

Du 'spiser' en del af din læbepomade under brug

Læbepomade smører du måske på dine læber flere gange dagligt, og under brug vil du uundgåeligt indtage noget af det gennem munden.

Uønsket kemi, som for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende, er derfor bedst at undgå i din læbepomade.

Testen af læbepomader giver heldigvis flere gode valg. Se de testede læbepomader nederst på denne side.

Er din læbepomade ikke med i testen? Så tjek med appen Kemiluppen

Læbepomade med A-kolbe er fri for uønsket kemi

Læbepomader uden uønsket kemi kan du finde ved at vælge én af de 19 læbepomader, der får den bedste bedømmelse i testen.

Læbepomader med vurderingen A-kolbe i testen er:

 • Fri for stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende
 • Fri for parfume, der kan give allergi
 • Fri for mineralske olier, der kan have uønskede effekter, hvis du "spiser" dem

Det betyder kolberne A, B og C

Uønsket kemi kan være mistænkt hormonforstyrrende

I testen indeholder flere læbepomader uønsket kemi, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er for eksempel stofferne BHT, ethylhexyl methoxycinnamate eller benzyl salicylate.

Hormonforstyrrende stoffer i den enkelte læbepomade udgør ikke i sig selv en risiko. Men det kan bidrage til den såkaldte cocktaileffekt af uønsket kemi, som du udsættes for fra mange kilder i din hverdag.

Undgå derfor gerne disse stoffer, når du kan.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Undgå parfume i læbepomader til børn

Læbepomader markedsført til børn kan indeholde parfume, som kan give allergi.

Gå efter uparfumerede produkter til børn. Det gælder også for andre produkter end lige læbepomader.

Parfume hører ikke hjemme i produkter til børn.

Parfumeallergi: Sådan mindsker du risikoen

Mineralske olier kan være problematiske i læbepomader

Flere læbepomader i testen indeholder ingredienser, som er baseret på mineralske olier. Petrolatum og paraffinum er eksempler på disse ingredienser.

Mineralske olier er problematiske, når de findes i fødevarer. Det skyldes, at nogle af dem kan være kræftfremkaldende, og andre kan ophobe sig i kroppens organer for eksempel lever og milt.

Du spiser en del af læbepomaden, når du bruger dem. Læbepomader med mineralske olier får derfor en middel kemibedømmelse, da de bidrager til dit samlede indtag. Du kan i stedet vælge læbepomader baseret på naturlige ingredienser ud fra et forsigtighedsprincip.

Læbepomade: Sådan spotter du mineralske olier

Markedsføring af ’naturlige’ læbepomader kan være misvisende

Naturkosmetikmærker som for eksempel Ecocert er garanti for, at der er stillet krav om naturlig oprindelse af indholdsstofferne.

Men testen viser også, at nogle producenter selv anpriser indhold af naturlige og økologiske indholdsstoffer i deres læbepomade. Det er for eksempel tilfældet for læbepomader fra Labello og Dr. Organic.

Disse læbepomader indeholder olier udvundet fra planter. Men de indeholder også syntetiske stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Tjek derfor læbepomader med appen Kemiluppen, og gå efter læbepomader med vurderingen A-kolbe. Så får du både et produkt uden ingredienser baseret på mineralske olier og uden stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Kemiluppen: Tjek dine personlige plejeprodukter med smart app

Bag om testen

Sådan har vi gjort


Forbrugerrådet Tænk Kemi har i januar 2021 indkøbt 51 læbepomader i den danske detailhandel.

Vi kender ikke markedsandelene for de enkelte produkter. Vi har valgt et bredt udsnit af produkter fra forskellige mærker, forhandlere, prisklasser og produkttyper med mere.

Med i udvalget er også både læbepomader med og uden solbeskyttelse (SPF).

Ingredienslisterne er gennemgået for, om læbepomaderne indeholder stoffer, der for eksempel kan give allergi eller er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Produktnavne og ingredienslister er sendt til tjek hos producenterne for at sikre, at der ikke er fejl i, og at produkterne stadig er på markedet.

Der er tale om en deklarationstest, som undersøger de deklarerede indholdsstoffer. Testen tager ikke højde for koncentrationen i det enkelte produkt.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Det har vi fundet

 

 • 19 læbepomader får den bedste kemibedømmelse, A-kolben. De er gode valg uden indhold af en række problematiske stoffer. Produkterne er også fri for parfume og ingredienser baseret på mineralske eller syntetiske olier.
 • 19 læbepomader får en middel kemibedømmelse, B-kolben. De er fri for en række problematiske stoffer. Men de indeholder parfumestoffer og/eller planteekstrakter, der kan give allergi og/eller ingredienser baseret på de mineralske eller syntetiske olier. Det kan også være produkter, der indeholder miljøproblematiske stoffer.
 • 13 læbepomader får den laveste kemibedømmelse, C-kolben. De indeholder et eller flere stoffer, der er mistænkt hormonforstyrrende. I et enkelt tilfælde er der tale om et parfumeret børneprodukt.

15 af de 19 læbepomader med A-kolbe har miljømærket Svanen og/eller et allergimærke i form af Den Blå Krans eller AllergyCertified.

Det betyder kolberne A, B og C

Mistænkt hormonforstyrrende stoffer


I læbepomaderne fandt vi følgende stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende:

 • Solfilteret Benzophenone-3 – i 2 læbepomader
 • Solfilteret ethylhexyl methoxycinnamate – i 4 læbepomader
 • Solfilteret octocrylene – i 1 læbepomade
 • Antioxidanten BHT – i 6 læbepomader
 • Salicylic acid fandt – i 2 læbepomader
 • Parfumestoffet benzyl salicylate – i 2 læbepomader

Læbepomader med mistænkt hormonforstyrrende stoffer udgør ikke i sig selv en risiko. Men de kan bidrage til en samlet udsættelse for hormonforstyrrende stoffer – den såkaldte cocktaileffekt – der er mistænkt for at forårsage en række uønskede effekter.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Allergifremkaldende stoffer


I en læbepomade fandt vi – udover parfume og planteekstrakter – også indhold af et andet allergifremkaldende stof:

 • antioxidanten propyl gallate, der er klassificeret allergifremkaldende i EU

Parfume og planteekstrakter


23 af læbepomaderne indeholder parfume, aroma eller planteekstrakter, der kan give allergi.

I flere af produkterne er der indhold af en eller flere af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer.

2 af de parfumerede produkter er til børn. Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler ikke parfume til børn, og produkterne får den laveste kemibedømmelse, C-kolbe.

Mineralske olier i læbepomader


19 læbepomader indeholder ingredienser baseret på mineralske eller syntetiske olier. I 16 af de 19 produkter er det ingredienser baseret på mineralske olier.

Stoffer baseret på mineralske olier er blandt andet:

 • Petrolatum,
 • paraffinum liquidum,
 • paraffin,
 • cera microcristallina/microcrystalline wax,
 • ceresin og
 • ozokerite

Mineralske olier indeholder blandt andet stofgrupperne MOSH og MOAH.

De mineralske olier MOSH kan ophobe sig i kroppens organer – blandt andet i lever og milt. Stofgruppen MOAH kan være kræftfremkaldende.

Den europæiske fødevareautoritet EFSA vurderer, at indtaget af mineralske olier fra fødevarer er bekymrende for sundheden. Derfor er det en god ide at begrænse indtaget af mineralske olier, hvor du kan.

Læbepomader vil du uundgåeligt ’spise’ en del af, når du har smurt det på læberne. EU’s videnskabelige komité anslår, at du ved regelmæssig brug ’spiser’ op mod 4 læbepomader om året. Af forsigtighedshensyn kan du derfor vælge læbepomader uden mineralske olier.

Sådan spotter du mineralske olier i læbepomader

Syntetiske olier

3 af læbepomaderne har udelukkende indhold af syntetiske olier.

Polyisobutene og polyethylene er navnene på nogle af de syntetiske olier. De syntetiske olier kan på samme måde som de mineralske olier ophobe sig i kroppens organer.

Ingredienser baseret på enten mineralske eller syntetiske olier udløser en middel bedømmelse, B-kolbe, når de findes i læbepomader.

Læbepomader, der ikke baserer sig på fedtstoffer fra mineralske eller syntetiske olier, indeholder i stedet naturlige fedtstoffer og olier fra planter eller bivoks.

Mineralske olier – hvad er det?

Det siger virksomhederne

Pierre Fabre, der er ansvarlig for Avéne:

Pierre Fabre oplyser, at paraffinum liquidum er en ingrediens, de ikke længere bruger, når de formulerer produkter.

Avène Cold Cream Lip Balm er under omformulering og forventes relanceret uden paraffinum liquidum sidst i 2021.

H&M:

"Alle produkter fra H&M Group produceres under stort hensyn til kundernes sundhed og til miljøet.

Alle leverandører til H&M Group skal forpligte sig til at overholde H&M’s særlige kemikaliekrav. Disse krav er som minimum baseret på gældende love og regler i vores salgslande samt på andre bekymringer om både sundhed, miljø og arbejdsmiljø.

Alle kosmetiske produkter fra H&M Group skal overholde EU's kosmetiklovgivning, og gennemgår i den forbindelse en toksikologisk sikkerhedsvurdering for at garantere, at de er sikre at bruge for vores kunder.

For kosmetiske produkter til børn har H&M Group derudover blandt andet følgende yderligere krav:

- Ethvert potentielt allergifremkaldende parfumestof skal udgøre mindre end 0,001% af det endelige produkt.

- Ingredienser baseret på mineralske kulbrinter skal være af fødevarekvalitet. Desuden skal de overholde specifikationerne i Cosmetic Europes anbefaling, der blandt andet betyder at udelukkende mineralske kulbrinter, for hvilke der er defineret et acceptabel daglig indtag, skal anvendes.

-Produkterne skal gennemgå en ekstra toksikologisk vurdering, hvor en tredjeparts toksikolog evaluerer produktet ud fra andre eksponeringsscenarier end dem, der allerede er undersøgt i den toksikologiske sikkerhedsvurdering påkrævet i henhold til EU's kosmetikforordning.

H&M Disney Frozen Lip Balm er således vurderet og bedømt sikkert at bruge af børn."

Solbeskyttelse: Læbepomader indeholdt problematiske solfiltre

Nogle læbepomader indeholder UV-filtre og kan give en solbeskyttende effekt. Dette er typisk angivet med en solfaktor, den såkaldte SPF, som du kender det fra solcremer.

Flere UV-filtre er dog mistænkt for at være hormonforstyrrende. Derfor får nogle af de testede læbepomader med solbeskyttelse testens dårligste bedømmelse, C-kolbe.

Disse to læbepomader med solfilter får den bedste bedømmelse A-kolben:

 • Apotekets Anti-age læbepomade SPF 15
 • Matas Læbe balsam SPF 25

Kemiluppen: Tjek din personlige pleje for uønsket kemi

Relaterede artikler