Test: Kemi i læbestift

22. nov 2019

Læbestifter har ofte ingredienser, som kan give allergi eller er mistænkt for at være hormonforstyrrede. Find en god læbestift uden uønsket kemi i testen.

test_kemien_i_laebestift.jpg

Test: Kemien i læbestift
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Læbestift: Du ’spiser’ en del af produktet

Læbestift er et af de kosmetiske produkter, som du uundgåeligt vil indtage noget af gennem munden, mens det sidder på dine læber.

Uønsket kemi i læbestift er derfor en god ide at være opmærksom på - særligt hvis du bruger det ofte. En læbestifts ingrediensliste kan dog være svær at finde. Den står ikke altid på produktet. Og måske er ingredienserne gemt med små skrifttyper bagpå et mærkat.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har derfor tjekket ingredienslisten på læbestifter for indhold af uønsket kemi.

Testen giver 4 gode kemivalg, som er fri for både parfume og en række uønskede stoffer. Se vurderingen af produkterne nederst på denne side.

Er din læbestift ikke med i testen? Så find flere læbestifter i appen Kemiluppen

Mineralske olier og parfume findes i mange læbestifter

Testen viser, at de fleste læbestifter indeholder enten parfume eller æteriske olier, der kan give allergi. Flere af læbestifterne indeholder også ingredienser baseret på mineralske olier (for eksempel paraffin og ozokerite).

Mineralske olier kan i nogle tilfælde være kræftfremkaldende, mens andre kan ophobe sig i kroppens organer. Forskere, myndigheder og industri diskuterer løbende, om mineralske olier i læbeprodukter udgør et problem. Læs mere i fanen ’Bag om testen’.

Læbestifter med parfume eller mineralske olier får en middel bedømmelse (B-kolbe).

Det betyder kolberne A, B og C

Uønsket kemi: Vær opmærksom på dette stof i læbestift

Læbestifterne i testen har i flere tilfælde indhold af ingredienser, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det gælder for eksempel antioxidanten BHT.

En læbestift udgør ikke i sig selv en sundhedsrisiko, fordi den indeholder uønsket kemi. Men forskere anbefaler, at du minimerer den cocktail af problematisk kemi, som du kan blive udsat for fra mange kilder i din hverdag.

Vælg derfor helst en læbestift uden ingredienser, der for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Bag om testen

Testen af læbestift er en deklarationstest. Forbrugerrådet Tænk Kemi har indkøbt et stort udvalg af læbestifter både i butikker og på nettet.

Læbestifternes ingredienslister er tjekket for indhold af problematiske stoffer. Det gælder for eksempel ingredienser, som er mistænkt hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller miljøproblematiske.

Læbestifterne er ikke sendt til kemisk analyse på et laboratorie. De er heller ikke testet for, hvor gode de er i brug.

De testede læbestifter står angivet med produktseriens navn og derefter i parentes farven på den læbestift, der specifikt er undersøgt.

Typisk vil de oplyste ingredienser være ens for andre nuancer af den pågældende læbestift. Men der kan også være forskelle i indholdsstoffer mellem de forskellige farver.

I appen Kemiluppen finder du vurderinger af flere læbestifter end dem, der er taget med her. Bedømmelserne af læbestifterne i denne test er identiske med bedømmelserne i Kemiluppen.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

OBS, testen er opdateret i juni 2020, så den tager højde for ændrede vurderinger for nye stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Kemiluppen opdateres med nye hormonforstyrrende stoffer

Det har vi fundet


I alt er der undersøgt 50 læbestifter:

 • 4 får den bedste kemibedømmelse, A-kolbe
 • 29 får en middel kemibedømmelse, B-kolbe
 • 17 får en lav kemibedømmelse, C-kolbe

De problematiske stoffer, som er fundet i testen, er alle lovlige. Det enkelte produkt udgør heller ikke i sig selv en risiko at bruge.

Men de problematiske stoffer har uønskede egenskaber. De er eksempelvis mistænkt for at kunne påvirke hormonsystemet eller kunne give allergi. Derfor er det en god ide at mindske din samlede udsættelse for stofferne for at nedsætte bidraget til den såkaldte cocktaileffekt.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Mistænkt hormonforstyrrende

I alt indeholder 13 læbestifter stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Testen viser fund af følgende mistænkt hormonforstyrrende stoffer:

 • BHT – fundet i 12 læbestifter
 • Propylparaben – fundet i 1 læbestift
 • Ethylhexyl methoxycinnamate - fundet i 1 læbestift
 • Cyclopentasiloxane - fundet i 1 læbestift
 • Salicylic acid - fundet i 1 læbestift
 • Benzyl salicylate - fundet i 1 læbestift.

Salicylsyre er udover at være mistænkt hormonforstyrrende også mistænkt for at kunne skade evnen til at få børn. Cyclopentasiloxane er også skadeligt for miljøet.

Hormonforstyrrende stoffer: Derfor er de problematiske

Allergifremkaldende stoffer

Af særligt allergifremkaldende stoffer blev der fundet 2:

 • Colophonium - fundet i 4 læbestifter
 • Propyl gallate - fundet i 2 læbestifter

I alt indeholder 5 læbestifter stoffer, der er særligt allergifremkaldende.

Parfume, parfumestoffer og planteekstrakter, der kan give allergi

Langt de fleste læbestifter indeholder parfume, parfumestoffer eller planteekstrakter, der kan give allergi.

Kun 13 ud af de i alt 50 læbestifter er uden parfume.

I en del tilfælde er det angivet på læbestiften som ’aroma’ i stedet for parfume.

Nogle af parfumestofferne kan også være problematiske for miljøet. Det gælder blandt andet limonene og benzyl benzoate.

Parfume: Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi

Mineralske olier

35 af læbestifterne indeholder ingredienser baseret på mineralske olier og/eller tilsvarende syntetiske stoffer.

Ingredienser baseret på mineralolie i læbestifterne er for eksempel paraffin, cera microcristallina/microcrystalline wax, ceresin, ozokerite og synthetic wax.

De tilsvarende syntetiske ingredienser er for eksempel polyisobutene og polyrthylene.

Ingredienser baseret på mineralske olier eller tilsvarende syntetiske stoffer udløser en middel kemibedømmelse (B-kolbe), når de findes i læbeprodukter som læbestifter, læbepomader og lignende.

Læs mere: Sådan spotter du mineralske olier i læbepomade

Tidligere undersøgelser af læbepomader har vist, at produkter med indhold af disse ingredienser indeholder de mineralske olier MOSH og MOAH.

MOAH er en stofgruppe, som mistænkes for at kunne være kræftfremkaldende. MOSH er også en stofgruppe, men her er bekymringen, at den ophober sig i kroppens organer blandt andet i lever, milt, lymfer og fedtvæv.

EU’s videnskabelige komité for fødevaresikker­hed, EFSA, har tidligere slået fast, at forbrugernes indtag af tilsvarende mineralske olier fra fødevarer er sundheds­mæssigt bekymrende.

I plejeprodukter til hud og hår er der udbredt enighed om, at stofferne ikke udgør et problem. Optaget af mine­ralske olier gennem huden er meget begrænset.

I læbeprodukter, som vi spise en del af ved brug, er der derimod diskussion af, hvorvidt indtaget af mineralske olier kan udgøre et problem.

Forskere har vist, at regelmæssig brug af læbeprodukter med mineralske olier kan bidrage væsentligt til det samlede indtag af MOSH. Ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt opfordrer de til, at indholdet af MOSH i læbeprodukter skal begrænses i langt de fleste læbeprodukter.

Kosmetikindustrien har selv udarbejdet retningslinjer for indholdet af mineralske olier i læbeprodukter.

Det tyske institut for risikovurdering, BfR, anbefaler, at indholdet af MOAH begræn­ses, og at produkterne i øvrigt bør leve op til kosmetikindustriens egne retningslinjer. Dette er dog langtfra altid tilfældet, viser under­søgelser fra både Tyskland og Schweiz samt For­brugerrådet Tænk.

Der findes fortsat ingen sikkerhedsvurdering af de mineralske olier i læbeprodukter fra EU's side.

Læbepomader til børn indeholder uønskede olier (link til tidligere undersøgelse)

Det siger virksomhederne

Kosmetik- og hygiejne­branchen vedrørende mineralske olier i læbeprodukter:

“Den europæiske brancheforening, ­Cosmetics Europe, har i 2018 opdateret deres anbefalinger for mineralske olier i kosmetik. Vi anbefaler vores medlemmer at følge denne anbefaling, da den baserer sig på videnskabelige studier, herunder anbefalinger fra de tyske miljømyndigheder. Den sikrer, at der ikke er en sundhedsmæssig risiko forbundet med at bruge mineralske olier i kosmetik, hvad angår de kvaliteter, der lever op til kravene for fødevarekvalitet og farmaceutiske produkter.”

Helle Fabiansen, adm. direktør .

L'Oreal, der er ansvarlig for L'Oreal, Maybelline samt flere andre læbestifter:

"De mineralske olier, vi bruger i vores produkter, er meget rene og af lægemiddel- og fødevarekvalitet. Vi bruger dem på grund af deres udmærkede plejende, beskyttende, rensende og fugtgivende egenskaber. Vores forbrugeres sikkerhed er L’Oréals vigtigste prioritet. Med den høje kvalitet mineralske olier vi bruger, er vores produkter absolut sikre for vores forbrugere."

Alba Beauty Nordic ApS , der er ansvarlig for The makeup library:

"Alle ingredienser i produkterne er ingredienser, der er vurderet sikre til brug i kosmetiske produkter. Alle produkter er sikkerhedsvurderede, og der er taget hensyn til koncentration af råvarerne og eksponering af produkterne. Vurderingen er ikke foretaget som en farevurdering udelukkende baseret på indholdet af en specifik ingrediens for eksempel parfume, mineralsk olie eller BHT, der alle er ingredienser, der kan anvendes sikkert i kosmetiske produkter.

Mineralske olier er en ofte anvendte ingredienser til at holde på hudens egen fugt. Diskussionen omkring kræftfremkaldende fraktioner af MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) og MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) i mineralske olier er ikke relevant, idet mineralske olier, der anvendes i plejeprodukter, skal være i en oprenset kvalitet (FDA / Ph. Eur), og der skal tages højde for et eventuelt oralt indtag i sikkerhedsvurderingen. Den europæiske brancheforening Cosmetics Europe har anbefalet alle producenter af læbeplejeprodukter udelukkende at anvende mineralsk olie i fødevarekvalitet med en identificeret ADI-værdi (acceptabelt dagligt indtag), således at der ikke er grund til bekymring om produktet eventuelt bliver indtaget eller ej.

BHT (Butylated hydroxytoluene) er en antioxidant, der kan anvendes sikkert i kosmetiske produkter ved de koncentrationer, der i dag typisk ligger nede på 0,01 procent. BHT udgør ikke en risiko i hudpleje, da det ikke kan penetrere huden. Samtidig kan meddeles at produktet er udgået af sortimentet for efteråret 2019."

Letsfaceit, der er anvsarlig for Idun:

"De mineralolier der bruges i vores kosmetik følger alle strenge standarder med hensyn til renhed og kvalitet og er sikre at bruge. Dertil kommer, at vi har en sikkerhedschef, der gennemgår alle ingredienser og slutprodukter for at sikre, at de er sikre at bruge."

Estée Lauder Cosmetics A/S, der er ansvarlig for læbestifterne Too Faced, Bobbi Brown, MAC, Tom Ford, Estée Lauder:

”Alle produkter og ingredienser gennemgår en omfattende sikkerhedsgennemgang og evaluering. Derudover overholder alle produkter de sikkerheds- og miljøstandardforskrifter, der er gældende alle de steder, vi forhandler vores produkter.”

Chanel:
”Den Synthetic wax, der bruges i Chanel-læbestiften, indeholder ikke mineralske olier. Denne ingrediens er af syntetisk oprindelse og har ingen af de problematiske egenskaber, der er omtalt her, da den ikke indeholder hverken MOSH eller MOAH.
Hvor ingredienser fra mineralske olier findes i andre af Chanel produkter, er de i høj grad raffinerede. Kvaliteten af de mineralske råvarer sammen med en streng og systematisk kontrol gør det muligt for os at garantere, at vores formler er fri for uønskede indholdsstoffer."

Du har ret til at se ingredienslisten i butikken

De fleste læbestifter har en ingrediensliste

Læbestifter er typisk ret små.

Testen viser dog, at langt de fleste producenter alligevel formår at lave en læsbar indholdsdeklaration.

Ingredienslisten finder du enten på selve læbestiften eller alternativt på læbestiftens ekstra indpakning.

Nogle ingredienslister er umulige at læse

Ingredienslister på produktet kan i nogle tilfælde være vanskellige at finde og stort set umulige at læse.

Det gælder for eksempel, når de sidder på bagsiden af stregkode-mærkaten.

Ingredienslisten kan være i en lille bog i butikken

Flere læbestifter angiver også, at information om ingredienser kan findes i den butik, der forhandler produktet, istedet for på selve produktet.

Det kan for eksempel være på hylden eller i en lille bog hængt op i nærheden af produkterne.

Butikken har pligt til at oplyse dig ingredienserne i læbestiften

For disse produkter har butikkerne pligt til at have oplysningerne fremme, i nærheden af produktet.

Så spørg efter dem, hvis du ikke kan finde dem.

Testede produkter

Vis kun:

 
 

Relaterede artikler

Test: Kemien i solcreme 2020

Test: Kemi i solcreme

Test af kemien i shampoo

Test: Kemi i shampoo

Test: Kemien i smykker

Test: Kemi i smykker