Test: Kemi i øjenbryns- og vippefarver

30. jun 2021

Øjenbryns- og vippefarver kan indeholde stoffer, der er allergifremkaldende, og som ikke er tilladte til privat brug. I testen er vippefarve et bedre valg.

øjenbryntest.jpg

øjenbryntest.jpg
Foto: Anne Beck Christensen

Farvestoffer i øjenbryns- og vippefarve kan give allergi

Farvestofferne i øjenbryns- og vippefarve kan være meget allergifremkaldende ved kontakt med huden. Særligt allergi i øjenområdet kan være voldsomt, da slimhinderne i øjnene er følsomme.

Derfor må farve til øjenvipper ikke indeholde en række problematiske farvestoffer, som godt må bruges i hårfarve og øjenbrynsfarve eller i øjenvippefarve til professionel brug.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har undersøgt 23 slags øjenbryns- og øjenvippefarver for uønsket kemi. 13 produkter er både til bryn og vipper og 10 produkter er kun til farve af bryn.

Parfume: Sådan minimerer du din risiko for parfumeallergi

Vippefarve er ofte et bedre kemivalg

I testen er 10 vippefarver fri for en række uønskede stoffer. Produkterne har dog en aktiverende gel, der indeholder sølvnitrat.

Sølvnitrat kan påvirke miljøet, og man skal helst undgå at få dette stof i øjnene. Produkterne får derfor middel kemibedømmelse B-kolben.

De sidste 3 produkter til øjenvipper er kun til professionel brug og indeholder en række problematiske stoffer.

Farve til øjnebryn indeholder allergifremkaldende farvestoffer

Alle 10 produkter øjenbrynsfarver indeholder farvestoffer, der er allergifremkaldende.

3 af brynfarverne indeholder også stoffer, der mistænkt for at være hormonforstyrrende. Alle brynfarver i testen får den laveste kemibedømmelse C-kolben.

MI: Sådan undgår du det allergifremkaldende stof

Forbrugere kan let købe vippefarver kun til professionelle

I netbutikker og fysiske butikker er det let at købe øjenbryns- og vippefarver, som kun er til frisører og kosmetologer, der arbejder professionelt med at farve vipper og bryn.

5 ud af 23 produkter i testen indeholder kradse farvestoffer, der kun er tilladt i vippefarver til professionel brug. Det skyldes, at de professionelle er uddannet i at påføre farve uden at ramme huden. Risikoen for allergi er større, hvis forbrugerne selv bruger disse produkter. Desværre er mærkningen ofte ikke særlig tydelig.

Hårfarve: 8 tips til at undgå uønsket kemi

Bag om testen

Sådan har vi testet

Forbrugerrådet Tænk Kemi har undersøgt markedet bredt for øjenbryns- og vippefarver i butikker, på hjemmesider og i appen Kemiluppen.

I alt er 23 farver til bryn og vipper købt og testet. Produkter i testen er købt i danske forretninger og på danske eller europæiske hjemmesider.

Testen er en deklarationstest. Det vil sige, at ingredienslisterne på produkterne er gennemgået for, om produkterne deklarerer indhold af problematiske stoffer.

Det kan være stoffer, der er mistænkt hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende konserveringsmidler, parfume eller miljøbelastende stoffer.

Vi har ikke analyseret produkternes indhold, og testen tager heller ikke højde for mængden af stofferne.

Vi har kontaktet de ansvarlige bag produkterne for at sikre, at produkterne er aktuelle, og at ingredienslisterne er korrekte.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Det har vi fundet

 • Alle 23 produkter indeholder stoffer, som kan være problematiske. Derfor får ingen af de testede produkter den bedste bedømmelse A-kolben.
 • Middel bedømmelse B-kolben: 10 produkter får en middel bedømmelse, fordi de indeholder sølvnitrat, som kan være øjenskadende og problematiske for miljøet.
 • Laveste bedømmelse C-kolben: 13 produkter indeholder allergifremkaldende stoffer. 3 produkter indeholder også stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Testen finder en række allergifremkaldende hårfarvestoffer i produkterne:

 • 12 produkter indeholder PTD eller PTD sulphate
 • 11 produkter indeholder m-aminophenol
 • 6 produkter indeholder 2,4-diaminophenoxyethanol sulphate
 • 4 produkter indeholder 4-amino-2-hydroxytoluene
 • 4 produkter indeholder 2-methylresorcinol
 • 3 produkter indeholder resorcinol
 • 2 produkter indeholder PPD sulphate
 • 1 produkt indeholder 2,6-diaminopyridine
 • 1 produkt indeholder 6-methoxy-2-methylamino-3-aminopyridine HCl

Udover hårfarvestofferne, indeholder de testede produkter følgende problematiske kemikalier:

 • 2 produkter indeholder DMDM hydantoin, som er et allergifremkaldende konserveringsmiddel.
 • 2 produkter indeholder Iodopropynyl butylcarbamate, som er allergifremkaldende og kan være miljøforurenende.
 • 2 produkter indeholder citronellol, som er et parfumestof, der kan give allergi.
 • 10 produkter indeholder sølvnitrat (silver nitrate), som kan være skadeligt at få i øjnene og være miljøforurenende.
Det siger virksomhederne

Goldhair Engesvang, der er ansvarlig for RefectoCil:

”RefectoCil er til professionel brug og markedsføres eller sælges derfor ikke i detailbutikker som Matas, Normal, Coop eller Dansk Supermarked osv. Det står også i brugsanvisningen, der følger med hvert produkt. RefectoCil er godkendt til brug i EU, og overholder de regler der måtte være forbundet.”

Schwarzkopf:

Scwarzkopf oplyser, at produkterne i denne test er den engelske og spanske version. Der findes ikke en dansk eller skandinavisk version, og produkterne er ikke lanceret i Danmark af Henkel Denmark A/S eller Henkel Norden AB. Hvis produktet er solgt i Danmark i en netbutik, er det netbutikken, der har ansvaret for at sælge produktet. Produktet Schwarzkopf Brow Tint er målrettet detailhandel og speficikt til at farve øjenbryn. Instruktionerne står bag på, og produktet skal ikke bruges til at farve øjenvipper. Produktet overholder kosmetiklovgivningen. 

7 gode råd til at farve bryn og vipper
 • Overvej, om det er nødvendigt for dig at farve dine bryn og vipper. For at undgå allergifremkaldende stoffer, kan du i stedet bruge make-up, der ikke er permanent og uden uønsket kemi.
 • Brug aldrig øjenbrynsfarve til at farve til øjenvipper. Farve til bryn indeholder flere uønskede stoffer end vippefarve.
 • Køb helst produkter, der er til farve af både bryn og vipper. Disse produkter indeholder færre allergifremkaldende stoffer.
 • Køb kun produkter, som er til privat brug. Sådan undgår du at købe produkter, der indeholder flere uønskede stoffer, og som kun er beregnet til brug af professionelle.
 • Få gerne hjælp af en anden – såsom en professionel – til at farve bryn og vipper.
 • Undgå at få øjenbryns- og vippefarve på huden og i øjnene. Påfør for eksempel vaseline omkring området, som skal farves, for at minimere hudkontakten. Skyl med det samme, hvis uheldet er ude.
 • Brug appen Kemiluppen og scan dine produkter for uønsket kemi.

Kemiluppen: Tjek din personlige pleje for uønsket kemi

Relaterede artikler

web_solstift.jpg

Test: Kemi i solstift

test: kemi i solcreme

Test: Kemi i solcreme

Test: Kemien i selvbrunere 2021

Test: Kemi i selvbrunere

Test: Kemien i bodylotion 2021

Test: Kemi i bodylotion

Test: Kemien i mascara

Test: Kemi i mascara

Test: Kemi i deodoranter 2020

Test: Kemi i deodoranter

Test: Kemien i fedtcremer

Test: Kemi i fedtcremer