Test: Kemi i skaljakker

24. maj 2019

Skaljakker kan indeholde problematiske fluorstoffer. Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 11 populære jakker. 3 skaljakker er fri for fluorstoffer.

test_kemi_i_skaljakker.png

Test af kemi i skaljakker
Foto: Benjamin Media

Fluorstoffer gør jakken vandtæt, men er problematiske

Skaljakker er tynde, åndbare og ikke mindst vandtætte udendørsjakker. Derfor bruger flere producenter fluorstoffer, når de fremstiller jakkerne, fordi stofferne har vandafvisende egenskaber.

Fluorstoffer kan skade miljøet og være problematiske for din sundhed.

Forskere anslår, at omkring 1.000 borgere i Norden dør hvert år som følge af udsættelse for fluorstoffer. Fluorstoffer finder du blandt andet i udendørstøj, mademballage, kosmetik og mange andre produkter. Det er derfor en god idé at undgå de problematiske stoffer, hvor du kan.

Se de testede produkter nederst på siden.

Derfor er fluorstoffer problematiske

Gå efter mærkninger som "PFC-fri" eller ”uden fluorstoffer”

Testen viser, at du godt kan finde skaljakker uden fluorstoffer.

3 ud af 11 skaljakker var helt fri for fluorstoffer – både i jakkens imprægnering og i membranen.

Mærkninger som ”PFC-fri", "Uden fluorstoffer" og "Fluorcarbon fri" indikerer, at jakken er uden fluorstoffer.

Testen viser, at der er god overensstemmelse mellem jakkernes mærkning og testresultatet. Det vil sige, at de jakker, der markedsfører sig med at være uden fluorstoffer, også er det.

Få flere tips til at undgå fluorstoffer i udendørstøj

Tjek både imprægneringen og membranen for fluorstoffer

Imprægneringen og membranen i skaljakker kan begge indeholder fluorstoffer. Derfor skal du altid tjekke begge dele. Det gør du ved at være opmærksom på følgende:

 • Imprægneringen, også kaldet DWR (Durable Water Repellent), er uden fluorstoffer, hvis jakken er mærket PFC-fri DWR. Mærkningen dækker kun over imprægneringen, og du skal derfor også tjekke membranen.
   
 • Membraner af Gore-tex indeholder fluorstoffet PTFE. Undgå derfor jakker med Gore-tex, hvis du vil have udendørstøj uden fluorstoffer.

Det er ikke den enkelte jakke i sig selv der udgør problemet, men den er et bidrag til din samlede udsættelse for fluorstoffer, og det der kaldes cocktaileffekten.

Forbrugerrådet Tænk har også testet skaljakkerne for, om de er holdbare, vandtætte og åndbare (log ind eller bliv medlem)

 

Bag om testen

Sådan har vi testet

11 vandtætte skaljakker er blevet udvalgt blandt forskellige mærker. De testede modeller findes både findes til damer og herrer. Testen er lavet som en del af et internationalt samarbejde, hvor jakkernes vandtæthed og funktion også er testet.

Jakkernes yderstof er på forskellig vis testet for om de indeholder fluorstoffer.

Der er testet for:

 • Total organisk fluor. Denne test viser den totale mængde af organiske fluorstoffer, både fra imprægnering og membran.
 • Fluoratomer på jakkens inder- og yderside via en XRF overfladescreening.
 • Flygtige organiske fluorstoffer. Denne test viser, om materialet frigiver organiske fluorstoffer ved opvarmning.

Kombinationen af de forskellige test kan vise, om der er brugt fluorstoffer, og om de er stabilt bundet i materialet. Resultaterne kan også bruges til at skelne mellem, om fluorstofferne er brugt i henholdsvis imprægnering og membran.

PTFE (som bruges i Gore-tex membranen) giver udslag i de to første test, men ikke i den sidste, da PTFE er stabilt og ikke vil fordampe.

Imprægnering med fluorstoffer giver udslag i alle tre test. En imprægneret jakke uden PTFE ligger lavere i Total Organisk Fluor end jakker med PTFE, da der er meget organisk fluor i PTFE.

Det har vi fundet

Skaljakkerne fordelte sig således i testen:

 • 3 jakker er uden fluorstoffer
 • 8 jakke er med fluorstoffer

Jakker uden fluorstoffer:

 • Asivik
 • Fjälräven
 • Lundhags

Jakker med fluorstoffer i membranen

 • Häglöffs

Jakker med fluorstoffer i imprægneringen

 • Bergans
 • Sherpa

Jakker med fluorstoffer i både imprægnering og membran

 • Arcteryx
 • Norrøna
 • Patagonia
 • The North Face
 • Tierra

Fluorstoffer i imprægnering er mere problematisk end membran

Fluorstofferne kan bruges både i imprægnering og i membranen.

Membraner af PTFE vil være stabile, og  vil primært være problematisk for miljøet på grund af produktionen af stofferne, der kan forurene miljøet. Dog kan membranen af PTFE også godt indeholde urenheder af andre fluorstoffer.

Imprægneringen, også kaldet DWR "Durable Water Repellent", kan indeholde fluorstoffer, der ikke på samme måde er stabile, men kan være flygtige og kan nedbrydes. Du er derfor mere udsat for fluorstoffer i imprægneringen end i membranen.

Fluorstoffer ender i miljøet uanset om de bliver udledt fra produktionen eller gennem brug. Herfra spredes de over hele kloden og bliver kun nedbrudt meget langsomt. Alle mennesker har derfor fluorstoffer i blodet.

Miljøstyrelsen opfordrer forbrugerne til at undgå fluorstoffer i udendørstøj

Se miljøstyrelsen kampagne "Kan du regne med jakken?"

Det siger virksomhederne

Skaljakker med PTFE-membran (Gore-Tex), men uden fluorstof-imprægnering

Haglöfs Astral:

Hagløfs oplyser, at jakken er produceret med en ny imprægnering, der er uden fluorstoffer. Fluorstofferne fundet i testen kommer fra PTFE-membranen. Haglöfs henviser til, at Gore (der leverer Gore-Tex-materialet) arbejder på at kunne producere PTFE uden at udlede fluorstoffer.

Skaljakker med fluorstof-imprægnering

Bergans Eidfjord:

“Denne jakke er i en kategori, hvor vi har valgt at bruge denne type imprægnering (kortkædede fluorstoffer, C6) for at kunne garanterer en langvarig vandtæthed – også efter længere tids brug. Bergans forholder sig til norske lovkrav (som er strengere end EU-reglerne).”

Sherpa Lithang Jacket:

“Vi bruger nu C6 (kortkædede fluorstoffer) i vores skaljakker. Vi arbejder på at fjerne alle fluorstoffer i vores imprægnering så hurtigt som muligt, når vi samtidig er sikre på, at imprægneringen virker. Det håber vi på at nå i 2020.”

Skaljakker med både fluorstof-imprægnering og PTFE-membran (Gore-Tex)

Arcteryx Beta SL Hybrid:

“Vi har skiftet fra langkædede fluorstoffer til kortkædede, men er klar over, at det ikke er en ideel løsning. Desværre findes der endnu ikke nogen teknisk anvendelig, grundigt undersøgt erstatning for fluorstoffer. Alle materialer, vi hidtil har testet, mister effekten efter kort og jævnlig brug.

Vi vil fortsætte vores aktive indsats for at finde en ny løsning, som tilfredsstiller både ønsket om at stoppe brugen af fluorstoffer og produkter med høj ydelse og holdbarhed.”

Norrøna Falketind:

“Norrøna har i mange år arbejdet på at fjerne fluor fra vores produkter. I 2020 har vi som mål at have fjernet alt fluor fra vores beklædning. I 2018 havde vi nået 69 %.”

Patagonia Triolet jacket:

“I efteråret 2021 sigter vi efter at nå 85% uden PFC baseret imprægnering (DWR)"

Patagonia svarer ikke på, hvad der sker med Gore-Tex-membranen med fluorstoffer.

The North Face Apex Flex GTX 2.0:

“Vi har sat et mål om at gå over til fluorstoffri imprægnering i 2020.”

The North Face svarer ikke på, hvad der sker med Gore-Tex-membranen med fluorstoffer.

Tierra Nevado Jacket Gen 2:

“Vores mål er helt at udfase brug af fluorstoffer i imprægneringen – i dag er 8 ud af 170 produkter med PFC imprægnering, resten er fri for PFC. Vi arbejder på at udvilke PFC-fri produkter til brug under ekstreme forhold indenfor de kommende år.Vi tester materialerne ude i virkeligheden under ekstreme forhold i 3 år for at være sikre på kvaliteten. Den proces er vi halvvejs i.”

Tierra svarer ikke på, hvad der sker med Gore-Tex-membranen med fluorstoffer.

 

Sådan undgår du fluorstoffer i udendørstøjet

1. Gå efter ”uden fluorstoffer” eller ”PFC fri”

2. Tjek både membran og imprægnering for fluorstoffer

3. Vedligehold vandtætheden med imprægnering uden fluorstoffer

Vær opmærksom på at ”PFOA fri” og "OEKO-TEX  - Tiltro til tekstiler" kan du ikke gå efter.

Læs mere om rådene her:

Udendørstøj: Undgå fluorstoffer med disse 4 tips