Test: Kemi i solcreme

20. maj 2021

Solcremer og solsprays er vigtig solbeskyttelse. Men nogle kan indeholde stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller miljøbelastende. 

test: kemi i solcreme

test: kemi i solcreme
Foto: Anne Beck Christensen

 Solcreme er vigtigt – vælg én med god kemi

Solcreme er et vigtigt supplement til skygge og tøj, når du skal beskytte dig mod solens stråler.

Testen af 36 udvalgte solcremer og solsprays med SPF 30 viser, at der findes mange gode valg på markedet uden uønsket kemi.

16 produkter i testen får den bedste kemibedømmelse (A-kolbe). Se solcremernes kemivurdering nederst på denne side.

Det betyder kolberne A, B og C

Nogle solfiltre er mistænkt for at være hormonforstyrrende

I testen får 15 solcremer den dårligste kemibedømmelse (C-kolben), fordi de indeholder solfiltre eller andre stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Det er blandt andet stoffer, der står på Miljøstyrelsens liste over hormonforstyrrende stoffer fra juni 2020.

1 solcreme får den dårligste bedømmelse i testen, fordi den indeholder et solfilter, der er miljøbelastende. 

Miljøvenlig solcreme: Hvad skal du kigge efter?

Cocktaileffekten er problematisk - ikke den enkelte solcreme

Stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, kan være problematiske i produkter på grund af den såkaldte cocktaileffekt.

Cocktaileffekten betyder, at du kan blive udsat for problematiske kemikalier fra mange kilder i din hverdag. Den samlede udsættelse kan udgøre en sundhedsrisiko.

Solcreme er i sig selv sikkert og vigtigt at bruge som solbeskyttelse. Men det er generelt en god ide at nedsætte din samlede udsættelse for mistænkt hormonforstyrrende stoffer, når du kan. For eksempel ved at vælge en solcreme uden de problematiske stoffer.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Solcremer med SPF 50, 20 og 15 finder du i appen Kemiluppen

Vil du have andre solcremer med SPF 30, end dem der er med i testen? Går du for eksempel efter solcremer med faktor 15 til den danske sommer eller faktor 50 til sart hud eller udsatte steder?

Disse solcremer kan du søge frem i appen Kemiluppen.

Indtast den ønskede faktor i søgefeltet under "Søg", og skriv for eksempel SPF 15. Så vil du finde mange andre gode valg med den ønskede faktor.

Kemiluppen: Find en solcreme uden uønsket kemi med smart app

Solcremernes beskyttelse er ikke testet

Forbrugerrådet Tænk Kemis test af solcremer er en såkaldt deklarationstest.

Testteamet har undersøgt solcremernes indholdsdeklaration for ingredienser, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet.

Solcremers evne til at beskytte mod UVA- og UVB-stråler bliver løbende laboratorietestet af Forbrugerrådet Tænk.

Se også Forbrugerrådet Tænks test af solcremers beskyttelse, pris og kvalitet på taenk.dk (log ind eller bliv medlem)

Bag om testen

Sådan har vi testet

Solcremer og solsprays i testen har alle faktor 30 og er købt i foråret 2021. Efter indkøbet er produktnavne og ingredienslister sendt til producenterne for at tjekke, at produkterne ikke var forældede, og at ingredienslisterne var korrekte.

Testen er en deklarationstest. Det vil sige, at det er en gennemgang af de ingredienser, der optræder på produkternes ingredienslister. Produkterne er altså ikke testet med kemisk analyse på et laboratorie eller testet for, hvor godt de beskytter mod solen.

Solcremernes ingredienser er vurderet i forhold til, om de for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet.

I appen Kemiluppen finder du vurderinger af mange flere solcremer - inklusive solcremer med anden solfaktor, solstifter, ansigtssolcremer med mere. Bedømmelsen af solcremerne i denne test er identisk med bedømmelsen af solplejeprodukter i Kemiluppen.

Testmetoder og kriterier: Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Det har vi fundet

36 solcremer indgår i testen. De fordeler sig således:

 • 16 solcremer får bedste kemibedømmelse, A-kolbe.
 • 4 solcremer får middel kemibedømmelse, B-kolbe. Det er på grund af indhold af parfume eller miljøproblematiske stoffer.
 • 16 solcremer får den laveste kemibedømmelse, C-kolbe. De indeholder et eller flere stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller stoffer, der er problematiske for miljøet.

Test: Det betyder kolberne A, B og C

Disse uønskede stoffer blev fundet i solcremene

Stoffer, som Forbrugerrådet Tænk Kemi vurderer som uønskede i de undersøgte solcremer:

 • Ethylhexyl salicylate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 9 solcremer.
 • Octocrylene er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 8 solcremer.
 • Homosalate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 4 solcremer.
 • Benzyl salicylate er et parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 4 solcremer.
 • Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol er et solfilter, der er problematisk for miljøet. Fundet i 4 solcremer.
 • Ethylhexyl methoxycinnamate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er også problematisk for miljøet. Fundet i 2 solcremer i testen.
 • Benzophenone-3 er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er også problematisk for miljøet. Fundet i 1 solcreme i testen.
 • Cyclopentasiloxane er et silikonestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er også miljøbelastende, da det bliver ophobet i naturen. Fundet i 1 solcreme.
 • BHT er en antioxidant, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 1 solcreme.
 • Butylphenyl methylpropional er et parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 1 solcreme.
 • Salicylic acid (salicylsyre) er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at skade forplantningsevnen. Fundet i 1 solcreme i testen.
 • Isoamyl P-methoxycinnamate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 1 solcreme.

Overvej, om disse stoffer skal være i din solcreme

 • Parfume kan give allergi. Det kan derfor være en god ide at begrænse, hvor meget parfume du samlet set bliver udsat for. Det samme gælder planteekstrakter, der kan give allergi. Nogle af parfumestofferne kan også være problematiske for miljøet.
 • EDTA-forbindelser kan være med til at frigive tungmetaller, der ellers er bundet i naturen. Stoffet er ikke tilladt i miljømærkede produkter.

Flere UV-filtre er mistænkt hormonforstyrrende

Ialt er der fundet 6 forskellige UV-filtre i de 36 solcremer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Stofferne er blandt andet på Miljøstyrelsens fælles myndighedsliste fra juni 2020 over stoffer, der er mistænkt hormonforstyrrende og på EU kommisionens prioriteringsliste over mulige hormonforstyrrende stoffer i kosmetik og plejeprodukter.

Se EU-Kommissionens prioriteringsliste over mulige hormonforstyrrende stoffer i kosmetik og plejeprodukter

Se den fælles myndighedsliste over mistænkt hormonforstyrrende stoffer

Nano solfiltre er ikke bedømt

Nano-forbindelser er ikke taget med i testens vurderinger. EU har godkendt brugen af visse nanomaterialer i plejeprodukter. Det er blevet vurderet, at det er sikkert, så længe produktet bliver brugt på uskadt hud og ikke som aerosolspray. Under de enkelte produkter i testen kan du se, om de indeholder nano. Nano må ikke være i Svanemærkede produkter.

Hvis du har eksem eller andre skader i huden, kan det være en god ide at undgå solcreme med nano. Vælg svanemærket solcreme, hvis du vil undgå nano. Alternativt kan du tjekke ingredienslisten, hvor ”nano” skal fremgå efter stoffets navn.

6 råd til bedre solbeskyttelse
 • Undgå solen mellem klokken 12 og 15, hvor den er kraftigst.
 • Skygge, tøj og solhat er god solbeskyttelse uden problematisk kemi.
 • Børn er særligt udsatte for sol. Børn under 1 år skal være i skygge. Større børn skal også gerne have anden primær solbeskyttelse end solcreme.
 • Brug den rigtige faktor. Minimum faktor 15 i Danmark og minimum faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere. Husk også ekstra faktor, hvis du er på/ved vandet.
 • Brug en hel håndfuld solcreme, fordel det godt, og smør ind over flere omgange for at få tilstrækkelig beskyttelse.
 • Husk at gensmøre jævnligt, og særligt hvis du sveder meget, bader, tørrer dig i håndklæde og andet, der får solcremen til at forsvinde.

Se Kræftens Bekæmpelses solkampagne og gode råd (link til cancer.dk)

Det siger virksomhederne

L'Oreal, der er ansvarlig for mærkerne La Roche-Posay, Biotherm, Vichy og Garnier:

"Sikkerhed for vores forbrugere er vores vigtigste målsætning, og vi går aldrig på kompromis med vores produkters sikkerhed og effektivitet. UV-filtre beskytter blandt andet mod solskoldning, hudkræft og hudældning. Solprodukter er, ligesom andre kosmetikprodukter, underlagt krav om en gennemgribende sikkerhedsvurdering. Hermed sikres, at de anvendte ingredienser er lovlige, og de bruges i koncentrationer, som er sikre for forbrugeren.

Vi er ikke enige i den måde Kemiluppen arbejder på. Opdeling af produkter på baggrund af tilstedeværelsen af ingredienser giver ikke forbrugeren information om hverken sikkerhed eller miljøpåvirkning, og vi anerkender ikke Kemiluppens brug og definition af problematisk kemi.

Hos L’Oréal har vi i mange år arbejdet på at forbedre produkternes miljøaftryk. Med vores strategi for bæredygtighed L’Oréal For The Future har vi fokus på produkternes miljøaftryk igennem hele vores supply chain, fra valg af råvarer over produktionen til valg af emballage og håndteringen af emballagen som affald. Vi ser også på formlernes indvirkning på vandmiljøet og nedbrydning i rensningsanlæg. Siden 1993 har vi hos L’Oréal haft vores eget øko-tox laboratorie."

Relaterede artikler