Test: Kemi i stegepander

18. jun 2018

Stegepander kan indeholde problematiske fluorstoffer i non stick-belægningen. Men frigives disse til maden? Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 16 stegepander, og testen viser godt nyt.

test-kemi-i-stegepander.jpg

Test: Kemi i stegepander
Foto: ICRT

Stegepander frigav ikke fluorstoffer i test

Stegepander kan indeholde uønskede fluorstoffer i belægningen. Fluorstoffer bruges til at give stegepanderne deres non stick-funktion, så maden ikke brænder på.

Fluorstoffer er problematiske, fordi de ophober sig i kroppen og naturen. Nogle fluorstoffer er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at påvirke immunsystemet.

Testen viser dog, at de testede stegepander ikke frigav disse stoffer til maden. Hvis stegepander indeholder fluorstoffer i deres non-stick-belægning, er stofferne altså ”godt bundet” i pandens materiale.

Se de 16 testede pander nederst på siden.

Test: Det betyder kolberne A, B og C

Uønskede fluorstoffer ophober sig i miljøet

Miljøhensyn kan være værd at tage med i overvejelserne, når du køber stegepander.

Fluorstoffer ophober sig i miljøet. Derfor kan du vælge produkter, som ikke benytter stofferne under produktionen, hvor stofferne kan blive spredt.

Stegepander angiver i flere tilfælde, at de er fri for de problematiske fluorstoffer PFOS og PFOA. Men disse anprisninger er ikke en garanti for, at panderne er uden andre fluorstoffer.

Du skal i stedet gå efter anprisninger som PFAS-fri eller PFC-fri, hvis du helt vil undgå fluorstoffer.  

I stegepander, der reklamerer med Teflon eller PTFE, er der brugt fluorstoffer.

Hvor godt virker stegepandernes non-stick, og hvordan er varmefordelingen? Se også funktionstest på taenk.dk (log ind eller bliv medlem)

Bag om testen

Sådan har vi testet
 

I slutningen af 2017 har Forbrugerrådet Tænk Kemi udvalgt 16 stegepander fra det danske marked. De er sendt til et laboratorie, som har testet stegepanderne for frigivelse af uønskede fluorstoffer.

I testen blev stegepanderne først vasket. Derefter blev de fyldt med olivenolie og sat i ovnen ved 200 grader i 30 minutter.

Olivenolien er derefter testet for indhold af 22 specifikke fluorstoffer. Den er også testet for såkaldt total organisk fluor, som er en bred betegnelse for fluorstoffer.

Fluorstoffer er uønskede, da de ophober sig i miljø og mennesker. Flere fluorstoffer er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at påvirke immunsystemet.

10 tips til at undgå fluorstoffer

Det har vi fundet
 

Der blev ikke fundet frigivelse af fluorstoffer i nogen af stegepanderne.

Stegepanderne kan dog godt indeholde fluorstoffer i belægningen, som ikke frigives.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skift panden når belægningen er slidt igennem

Din stegepande skal gerne skiftes ud, hvis den har ridser, der når ned til metallet. Det gælder også, hvis den har belægning, der hænger i flager.

Stegepanden kan her være svær at gøre ren. Det er heller ikke sikkert, at metallet under belægningen er beregnet til kontakt med fødevarer.  

Overophedning af panden skal du også undgå. Ved meget høj temperatur (normalt 250 grader eller derover) kan stegepander frigive eventuelle fluorstoffer.

Sådan undgår du uønsket kemi i pander og gryder