Test: Kemi i termokrus

13. jan 2021

Termokrus er gode på farten, når kaffe, te og andre drikke skal holdes varme eller kolde. Testen her undersøger, om termokrusene indeholder uønsket kemi.

test_kemien_i_termokrus.jpg

Test: Kemien i termokrus
Foto: ICRT

Termokrus er gode på farten

Bruger du termokrus? Kruset kan være din bedste ven at have med på farten, hvis din kaffe eller te skal holdes varm, eller andre drikke skal holdes kølige.

I testen her har Forbrugerrådet Tænk undersøgt, om du skal være opmærksom på indhold af problematiske kemikalier i termokopper. Der er testet for en gruppe af uønskede tjærestoffer, som kaldes PAH’er.

Testen undersøgte plast og lak på drikkeområdet og gribeområdet på termokrusene. Se de 15 testede termokrus med vurdering nederst på denne side.

Uønskede tjærestoffer kan være kræftfremkaldende

Termokrus har tidligere vist sig at indeholde de problematiske tjærestoffer PAH’er. Det har den tyske forbrugerorganisation Stiftung Warentest påvist.

PAH’er kan blandt andet findes i sort plast. Disse tjærestoffer kan være kræftfremkaldende, og derfor skal termokrus og andre forbrugerprodukter gerne være fri for disse stoffer.

Nogle af disse tjærestoffer er reguleret i kemikalielovgivningen. Men det gælder ikke alle.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Test finder ikke problemer med uønsket kemi i termokrus

Forbrugerrådet Tænk har i samarbejde med en række europæiske søsterorganisationer testet termokrus.

I termokrus fra det danske marked blev der ikke fundet problemer med PAH'er i termokopperne, kun små mængder i et enkelt krus.

I andre europæiske lande blev der i enkelte tilfælde fundet lidt større mængder af de problematiske stoffer.

På taenk.dk kan du også se Forbrugerrådet Tænks funktionstest af, hvor godt termokrusene holder på temperaturen, undgår lækage, med mere (log ind eller bliv medlem)

Bag om testen

Sådan har vi testet


Forbrugerrådet Tænk har sendt 15 termokrus til laboratorietest for at få undersøgt indholdet af såkaldte PAH'er (polycykliske aromatiske kulbrinter).

Der er testet i plast og lak på drikkeområdet og gribeområdet på termokrusene.

Testen er udført af Forbrugerrådet Tænk i samarbejde med en række andre europæiske testorganisationer under ICRT (International Consumer Research and Testing).

Kemidelen af testen er foretaget som led i en større test af termokrus, der blandt andet undersøgte, hvor godt krusene kan holde på drikkens temperatur.

Se Forbrugerrådet Tænks funktionstest af termokrus på taenk.dk (log ind eller bliv medlem)

Det har vi fundet


Der blev ikke fundet PAH'er i hovedparten af de termokrus, som indgår i den danske test.

I et enkelt termokrus fra Primus viste testen mindre mængder af stoffet naftalin, som er en PAH, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Stoffet blev fundet i gribefladen. Det var dog ikke i niveauer, der påvirker den samlede bedømmelse.

Mængden er væsentligt under de krav, der stilles i den tyske sikkerhedscertificering GS (Geprüfte Sicherheit).

Fordeling af produkterne i testen er:

  • 15 termokrus får den bedste bedømmelse, A-kolben.

I den europæiske test var der enkelte produkter, der indeholdt PAH'er. Det er derfor relevant, at virksomhederne er opmærksomme på problemstillingen.