Test: Kemi i tyggegummi

1. mar 2019

Tyggegummi kan indeholde tilsætningsstoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Almindelige pakker med tyggegummi klarer sig fortsat bedre end børnetyggegummi.

test-kemien-i-tyggegummi-2019.jpg

Test: Kemien i tyggegummi 2019
Foto: Anne Beck Christensen

Tyggegummi: Færre indeholder uønsket kemi

Testen af tyggegummi viser, at halvdelen af de 155 testede produkter er fri for uønsket kemi.

Resultatet er klart bedre end den seneste test af tyggegummi fra 2016. Dengang var kun hver tredje slags tyggegummi fri for problematiske tilsætningsstoffer.

Se de testede pakker tyggegummi nederst på siden.

Uønsket kemi: Cocktaileffekt kan være problematisk

I testen har Forbrugerrådet Tænk Kemi tjekket tyggegummi for tilsætningsstofferne BHA (E 320) og BHT (E 321).

Tilsætningsstofferne skal få tyggegummi til at holde længere. Men de er også mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Tyggegummi med disse ingredienser er ikke problematiske i sig selv. Men forskere er bekymrede over den såkaldte cocktaileffekt af mange problematiske stoffer, som du kan blive udsat for hver dag.

Derfor er det en god ide at skrue ned for eksempelvis hormonforstyrrende stoffer, hvor du kan.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Børnetyggegummi: Disse mærker er uden uønskede tilsætningsstoffer

I testen indeholder børnetyggegummi i 2 ud af 3 tilfælde enten BHA eller BHT. Det er en forbedring i forhold til testen af tyggegummi i 2016, hvor tallet var oppe på 4 ud af 5 pakker.

Men almindelige pakker med tyggegummi klarer sig generelt bedre end børnetyggegummi, når det gælder indhold af uønsket kemi.

Tyggegummier markedsført til børn er i 20 tilfælde fri for problematiske tilsætningsstoffer. De gode valg er af mærkerne Pompito, Bebeto, Fini, Candinavia, Cool Bubble rolls, Esprite og The Amazing World of Gumball.

Test: Det betyder kolberne A, B og C

Sådan har vi testet

Forbrugerrådet Tænk Kemi har indkøbt tyggegummi i en lang række butikker på det danske marked.

Derefter har testteamet gennemgået de 155 forskellige indkøbte pakker for indhold af tilsætningsstofferne, BHA (E320) og BHT (E321). Stofferne er tilladte i tyggegummi, men de er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Begge stoffer har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg.

Der er tale om en såkaldt deklarationstest. Det vil sige, at vi har tjekket ingredienslisterne for indhold af BHA (E320) og BHT (E321). Tyggegummiet er ikke analyseret for, hvilke mængder stofferne indgår i.

Forbrugerrådet Tænk Kemi gennemførte tilsvarende test af tyggegummi i 2015 og 2016.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Det har vi fundet

De 155 undersøgte tyggegummier fordelte sig således:

 • 79 tyggegummier (51 procent) indeholder enten BHA eller BHT.
 • 2016-testen: 102 pakker tyggegummi (65 procent) indeholdt enten BHA eller BHT.

Heraf er:

 • 19 med BHA
 • 60 med BHT

Børnetyggegummi

Af de 57 pakker tyggegummi markedsført til børn var 37 (65 procent) med indhold af enten BHA eller BHT.

I 2016 var resultatet 81 procent.

Almindelig tyggegummi

Af de 98 pakker almindelig tyggegummi var 42 (43 procent) med indhold af enten BHA eller BHT.

I 2016 var resultatet 48 procent.

Tyggegummi uden uønsket kemi

76 pakker tyggegummi (49 procent) er uden BHA og BHT.

I 2016 var resultatet 35 procent.

Børnetyggegummi: Af de 57 pakker tyggegummi markedsført til børn var 20 uden uønsket kemi (35 procent). I 2016 var resultatet kun på 13 pakker (19 procent) uden uønsket kemi. Her er der sket en væsentlig forbedring.

Almindelig tyggegummi: Af de 98 pakker almindelig tyggegummi var 56 (57 procent) uden uønsket kemi. Her er resultaterne også bedre end i 2016, hvor 46 (52 procent) pakker var uden uønsket kemi.

Udvikling på markedet

Da Forbrugerrådet Tænk Kemi i forsommeren 2015 gennemgik testede tyggegummi, indeholdt 61 procent af produkterne enten BHA eller BHT.

I efteråret 2016 så det ikke bedre ud. 62 procent af 157 produkter indeholdt enten BHA eller BHT.

Tendensen fra tidligere test har været, at producenter gik væk fra brugen af BHA. Men i 2019 er der flere tyggegummier med BHA. Det kan skyldes, at der er flere produkter fra amerikanske virksomheder med i årets test.

Tidligere blev BHA erstattet af BHT. BHT er dog et stof, som Forbrugerrådet Tænk Kemi heller ikke kan anbefale, da det har vist hormonforstyrrende effekter.

Som noget nyt er der nu kommet økologimærket tyggegummi på markedet. Der er også kommet tyggegummier på markedet, hvor producenten fremhæver, at det er bionedbrydeligt. Det har vi dog ikke testet for.

Derfor er hormonforstyrrende stoffer problematiske

Om BHA (E320) og BHT (E321)

 

Tilsætningsstofferne BHA (E320) og BHT (E321) er antioxidanter. Antioxidanter er stoffer, der forhindrer eller forsinker iltning af mad.​

Når mad kommer i kontakt med ilt, bliver olie og fedt i maden harsk og dermed uspiselig. Antioxidanter forhindrer olie og fedt i at blive harsk, og derfor kan maden holde sig længere.

Antioxidanter kan også forhindre skrællede frugter og grøntsager i at blive misfarvede.

BHA (E320) og BHT (E321) er tilladt i:

 • Animalske og vegetabilske fedtstoffer og olier
 • Forarbejdede nødder
 • Forkogte eller forarbejdede cerealier
 • Kageblandinger
 • Kosttilskud
 • Morgenmadscerealier
 • Mælkepulver til brug i drikkevareautomater,
 • Nøddesmør og andre smørbare nøddeprodukter
 • Sauce
 • Smagspræparater
 • Snacks på basis af kartofler, cerealier, mel eller stivelse
 • Suppe og bouillion
 • Tyggegummi
 • Tørrede kartofler
 • Tørret kød

BHA er blandt andet optaget på EU's liste over stoffer, der har vist hormonforstyrrelser (kategori 1) - i et eller flere dyreforsøg (eksternt link til rapport)

BHT er optaget på ChemSecs SinListe, da stoffet har vist hormonforstyrrende effekter (eksternt link til chemsec.org)

Det siger virksomhederne

Flying Tiger

”Det er vigtigt at understrege, at vores tyggegummier overholder alle gældende regler og naturligvis lever op til de af EU fastsatte krav vedrørende grænseværdier for antioxidanten BHT. I Flying Tiger Copenhagen arbejder vi imidlertid hele tiden med at videreudvikler vores produkter, hvilket vi også har gjort i det her tilfælde. Og derfor introducerer vi inden for få måneder tyggegummi, som ikke indeholder antioxidanterne BHT og BHA, og som erstatter vores nuværende tyggegummi.”

Mondelez

”Mondelez’ førsteprioritet er, at vores produkter er trygge for forbrugerne, og at vi retter os efter de grænseværdier, som myndighederne har sat for tilsætningsstoffer.

Den europæiske myndighed for fødevaresikkerhed (EFSA) genevaluerede for nyligt BHT (E321) og bekræftede, at det er et godkendt tilsætningsmiddel, som er trygt at bruge i tyggegummi. Når det kommer til BHT (E321), så tilsætter vi små mængder i de aktuelle produkter for at bevare produktets kvalitet og forlænge holdbarheden.”

Til Politiken har Mondelez svaret:

"... at virksomheden arbejder på på længere sigt helt at udfase kunstige tilsætningsstoffer, og at det nu efter flere års udvikling er lykkes at fremstille tyggegummi uden BHT, samtidig med, at den ønskede smag og tekstur bevares.

»De nye V6 tyggegummi uden BHT rammer hylderne her i foråret, og Stimorol uden BHT lanceres efter sommerferien«, fortæller Celin Huseby, der er nordisk kommunikationsdirektør i Mondelez Europe."

Læs artiklen i Politiken.

Perfetti Van Melle

”Perfetti Van Melle er dybt engageret i at levere sunde produkter til vores forbrugere ved konstant at overvåge nye udviklinger i produktsikkerheden for alle ingredienser. Vi stoler fuldt ud på, at de relevante organer i EU garanterer forbrugersikkerheden. Perfetti Van Melle har altid haft en ansvarlig og proaktiv tilgang og er klar til at tage de nødvendige skridt – også længere en lovgivningen – i tilfælde af at en rimelig og videnskabelig sundhedsbekymring opstår.

De nuværende tilgængelige videnskabelige og officielle data bekræfter at brug af denne antioxidant (BHT, red.) er sikker inden for de niveauer, som er autoriseret af EU baseret på sikkerhedsvurderingen fra EFSA.

Skulle ny evidens vedrørende en potentiel sundhedsrisiko blive valideret og ny videnskab sætte spørgsmålstegn ved sikkerheden af dette tilsætningsstof, vil Perfetti Van Melle tage alle de nødvendige skridt for at udskifte denne ingrediens.”

Relaterede artikler