Test: Kemi i vådservietter

20. feb 2019

Vådservietter er praktiske at have med på farten, og der findes mange gode valg. Hjemme på puslebordet er vand og vaskeklud dog det bedste valg.

test-kemi-i-vaadservietter.jpg

Test: Kemien i vådservietter
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Vådservietter kan indeholde parfume

Vådservietter kan indeholde parfume eller planteekstrakter, der er forbundet med allergirisiko. I testen udløser dette den laveste bedømmelse.

Små børn kan også udvikle parfumeallergi, der varer hele livet. Risikoen for at blive ramt af allergi stiger, jo mere barnet udsættes for parfume.

Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler generelt at undgå parfume i produkter til børn og babyer. Se de testede produkter nederst på siden.

Savner du en vådserviet i testen? Så tjek i appen Kemiluppen

Vådservietter er ikke til daglig brug

Pakker med vådservietter kan findes med påskriften 'til daglig brug'. Der kan også stå på pakken, at de er milde og rene som vand.

Vådservietter skal du dog tænke på som et kosmetisk produkt. Vådservietter efterlader indholdsstoffer på barnets hud, som forskere ikke nødvendigvis ved alt om.

Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler derfor vaskeklud og vand, når du står hjemme ved puslebordet. Vådservietter uden uønsket kemi er et alternativ, når du er på farten.

Det betyder kolberne A, B og C

Vil du også tjekke produkter som tøj, møbler eller legetøj? Så brug appen Tjek Kemien

Bag om testen

Sådan har vi testet


Forbrugerrådet Tænk Kemi har i januar 2019 støvsuget det danske marked for vådservietter. Testen inkluderer 37 forskellige produkter fra danske butikker og webbutikker.

Testen er en såkaldt deklarationstest. Testteamet har gennemgået vådservietternes ingredienslister for indhold af problematiske kemikalier. Det er for eksempel stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, eller som kan give allergi.

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Det har vi fundet


I testen får de 37 babyvådservietter følgende bedømmelser:

  • 18 produkter får den bedste bedømmelse, A-kolbe.
  • 9 produkter får en middel bedømmelse, B-kolbe, blandt andet på grund af indhold af stoffet phenoxyethanol.
  • 10 produkter får den laveste kemibedømmelse, C-kolbe. De indeholder parfume eller planteekstrakter, der er kendt for at kunne give allergi.

De gode valg i testen har i mange tilfælde miljø- og allergimærker.

Det betyder kolberne A, B og C

Produkter med C-bedømmelse indeholder følgende stoffer:

  • Parfume. Mange parfumestoffer kan give allergi. Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler generelt at undgå parfume i baby- og børneprodukter.
  • Planteekstrakter. En række planteekstrakter er blevet vurderet som allergifremkaldende af EU’s videnskabelige komité for forbrugerbeskyttelse (SCCS). Forbrugerrådet Tænk Kemi kan ikke anbefale brug af disse planteekstrakter i baby- og børneprodukter.

Produkter med B-bedømmelse indeholder følgende stoffer:

  • Phenoxyethanol. Det er et konserveringsmiddel, som de franske sundhedsmyndigheder vurderer, ikke bør anvendes i produkter, beregnet til bleområdet hos børn. Børn er generelt mere udsatte. Den til tider irriterede hud i bleområdet vil i højere grad kunne optage stoffet. På den måde kan børn risikere at blive udsat for mere af stoffet, end hvad der vurderes at være sikkert.
  • Kamille- eller morgenfrueekstrakt. Kurveblomster som kamille og morgenfrue kan give allergi. Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler generelt af forsigtighedshensyn babyprodukter uden kamille-ekstrakter. Risikoen ved kurveblomstekstrakt i babyplejeprodukter er dog ikke kendt.

Anprisninger og brugsvejledninger

Anprisninger og brugsvejledninger på vådservietter kan være modsatrettede.

På nogen af vådservietterne står der, at de er til "daglig brug". Andre oplyser, at de især anbefales til rejsebrug og steder, hvor der ikke er vand i nærheden.

Vådservietter er et kosmetisk produkt, der efterlader ingredienserne på huden. Derfor anbefaler Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke vådservietter til daglig brug, men derimod til steder, hvor der ikke er vand i nærheden.

Oplysningerne om, hvor på kroppen og i hvilke situationer vådservietterne kan bruges, varierer også fra produkt til produkt.

"Til brug i ansigtet" eller "til vask efter måltider", oplyser nogen vådservietter. Andre fremhæver udelukkende, at de er til krop og hænder eller til bleskift og aftøring af hænder. Enkelte produkter angiver sågar, at de ikke må bruges i ansigtet.

Selvom der ikke gælder særlige regler for produkter til ansigtet i forhold til resten af kroppen, kan der være indholdsstoffer, der for eksempel kan genere børnenes øjne. Det gør produktet uegnet til brug i ansigtet i området omkring øjnene. Mange vådservietter gør da også specifikt opmærksom på, at du skal undgå, at vådservietterne kommer i kontakt med øjnene.

Anprisninger som "milde", "rene som vand",  "pure" med mere findes på flere produkter. Ikke alle af disse produkter er uden problematiske indholdstoffer.

Forbrugerrådet Tænk anmelder ét produkt "Pure Beginnings" til kemikalieinspektionen. Udover Pure i navnet skriver de også, at de er til sensitiv hud. Alligevel indeholder vådservietterne planteekstrakter, der af EU's videnskabelige komité er vurderet til at være allergifremkaldende.

Hvilke materialer er vådservietterne lavet af?

Langt fra alle vådservietter oplyser, hvad selve servietten er lavet af.

I de tilfælde, hvor der er oplyst, hvilket materiale servietten er lavet af, er det typisk en blanding af polyethylene og viscose. Polyethylene er plastik, mens viscose er lavet af cellulose. Enkelte produkter angiver at være lavet af bomuld.

Uanset materiale er det vigtigt ikke at smide vådservietterne i toilettet, da hverken plast, bomuld eller cellulose i form af servietter er tilstrækkeligt opløselige i kloaksystemet. Vådservietterne skal istedet smides i skraldespanden. Det gælder også i de tilfælde, hvor der står, at vådservietterne er bionedbrydelige.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Det siger virksomhederne

Matas:

"Hos Matas ønsker vi at have produkter, der er fri for problematisk kemi, ikke mindst i produkter til sårbare grupper som babyer. Derfor har vi igangsat en reformulering af produktet, så vi fremadrettet kan have et produkt, der er fri for phenoxyethanol."

Dagrofa:

"Begge vores vådservietter (Grøn Balance og First price, red.) udgår i løbet af 2019, og der kommer nye produkter med nye recepter uden phenoxyethanol i slutningen af 2019."

Procter & Gamble:

"Alle Pampers babyvådservietter overholder strenge krav til, hvordan de sikkerhedsvurderes. Dette sikrer, at produkterne er helt sikre at bruge. Pampers vådservietter er også i fuld overensstemmelse med danske lovkrav. Den milde duft, der er tilført den ene af de to versioner af Pampers babyvådservietter, kommunikeres på forsiden af pakken ("Baby fresh scent") for at hjælpe forbrugerne med at træffe et valg i købssituationen."

 

Derfor udløser phenoxyethanol middelbedømmelse i babyvådservietter

Brug af konserveringsmidlet phenoxyethanol i babyplejeprodukter er omdiskuteret. Flere vådservietter med både miljø- og allergimærke indeholder stoffet.

Den franske sundhedsmyndighed (ANSES) fastholder i dens vurdering fra foråret 2018, at den fraråder brugen af stoffet i produkter, der er beregnet til bleområdet.

ANSES har også i marts 2019 besluttet, at alle plejeprodukter (undtagen deodoranter, hårpleje og make-up produkter), der indeholder phenoxyethanol, skal mærkes med, at de ikke skal anvendes i bleområdet på børn.

Dette på trods af, at EU's videnskabelige komité for forbrugersikkerhed (SCCS) tidligere har vurderet, at stoffet er sikkert i brug - også i bleområdet.

På baggrund af de franske myndigheders vedvarende bekymring anbefaler Forbrugerrådet Tænk Kemi af forsigtighedshensyn babyprodukter beregnet til bleområdet uden phenoxyethanol.

Stoffet udløser en middelbedømmelse i denne test. Det findes i 8 testede babyvådservietter, hvilket er betydelig færre, end da Forbrugerrådet Tænk testede vådservietter i 2014.

Flere producenter oplyser, at de udfaser phenoxyethanol i deres babyvådservietter.

Læs mere: Babyplejeprodukter - vær opmærksom på disse ingredienser