Test: Kemi i vådservietter

17. nov 2021

Vådservietter er praktiske på farten, men kan også indeholde parfume og miljøbelastende stoffer. Vi har testet 49 pakker vådservietter for uønsket kemi.

vaadservietter.jpg

vaadservietter.jpg
Photo: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Vådservietter kan nemt og hurtigt rense dit barns næse, fingre eller numse. Men vådservietter er et kosmetisk produkt, der kan indeholde parfume.

Der er desværre en stigning af børn, der får parfumeallergi. Derfor anbefaler Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk Kemi, at du helt udelader produkter med parfume til børn. 

I testen af vådservietter indeholder 22 ud af 49 produkter parfume. Parfume giver den laveste kemi-bedømmelse, C-kolben.

Det betyder kolberne

Vær kritisk overfor onlinekøb

Vi har også testet vådservietter, der er købt online og parallelimporterede. Disse produkter kan måske være billigere, men de indeholder ofte parfume.

Flere danske importører oplyser, at disse produkter ikke er tiltænkt det danske marked.

Køber du vådservietterne online? Så er der større sandsynlighed for uønsket parfume i produktet, end hvis du køber dem i supermarkedet.

Vælg Svanemærket og allergimærket

Vil du gerne undgå uønsket kemi? Gå efter produkter, der er Svanemærket og er mærket med Astma Allergi Danmarks Blå krans eller Allergy Certified.

Her er stillet en række krav til kemien, og de indeholder ikke parfume. De kan købes i de fleste supermarkeder.

Vand og klud er bedre end vådservietter

Vi anbefaler, at du i hverdagen bruger klud og vand fremfor vådservietter, når du skifter ble.

Selvom vådservietterne ikke indeholder kendte problematiske stoffer, så indeholder de stadig konserveringsmidler og andre kemiske stoffer.

Når du bruger vand, begrænser du din babys udsættelse for unødvendig kemi.

Babypleje: Hold øje med disse ingredienser

Bag om testen 

Sådan har vi testet

Forbrugerrådet Tænk Kemi har købt en række vådservietter i danske butikker og på webshops. Vi har også lavet research på mærker via. Kemiluppen og Facebook. Nogle af de indkøbte produkter er tydeligt parallelimporterede, men er tilgængelige på dansksprogede hjemmesider.

Det har vi fundet

Vi har testet 49 forskellige pakker vådservietter.

Sådan fordeler de sig:

  • 23 produkter er uden en række problematiske kemikalier og får bedste bedømmelse, A-kolben.
  • Fire produkter indeholder bl.a. phenoxyethanol eller miljøbelastende stoffer og får middel bedømmelse, B kolben.
  • 22 produkter indeholder bl.a. parfume og får den laveste bedømmelse, C-kolben.

Vi anbefaler at undgå parfume i produkter til børn, fordi parfume kan give livslang allergi. Derfor udløser parfume og planteekstrakter, der kan give allergi, C-kolben. I produkter til voksne får parfume middel kemi-bedømmelse, B-kolben.

Et af produkterne med den laveste kemi-bedømmelse mangler også en ingrediensliste på emballagen. 

Stoffer, der giver C-kolben:

  • Parfume: Mange parfumestoffer kan give allergi. Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler generelt at undgå parfume i baby- og børneprodukter. Parfume of parfumestoffer indgår i 22 produkter.
  • Planteekstrakter: En række planteekstrakter er blevet vurderet som allergifremkaldende af EU’s videnskabelige komité for forbrugerbeskyttelse (SCCS). Forbrugerrådet Tænk Kemi kan ikke anbefale at bruge disse planteekstrakter i baby- og børneprodukter. 2 produkter indeholder allergifremkaldende planteekstrakter.

Stoffer, der giver B-kolben:

  • Phenoxyethanol: Det er et konserveringsmiddel, som de franske sundhedsmyndigheder vurderer ikke bør anvendes i produkter beregnet til bleområdet hos børn. Børn er generelt mere udsatte. Den til tider irriterede hud i bleområdet vil i højere grad kunne optage stoffet. På den måde kan børn risikere at blive udsat for mere af stoffet, end hvad der vurderes at være sikkert. Phenoxyethanol er samlet set fundet i seks produkter.
  • Kamille- eller morgenfrueekstrakt: Kurveblomster som kamille og morgenfrue kan give allergi. ud fra et forsigtighedshensyn anbefaler Forbrugerrådet Tænk Kemi babyprodukter uden kamille-ekstrakter. Risikoen ved kurveblomstekstrakt i babyplejeprodukter er dog ikke kendt. Fem produkter indeholder kurveblomstekstrakter.

Anprisninger og brugsvejledninger

Anprisninger og brugsvejledninger på vådservietter kan være misledende.

På nogle af vådservietterne står der, at de er til "daglig brug". Andre oplyser, at de især anbefales til rejsebrug og steder, hvor der ikke er vand i nærheden.

Vådservietter er et kosmetisk produkt, der efterlader ingredienserne på huden. Derfor anbefaler Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke vådservietter til daglig brug, men derimod til steder, hvor der ikke er vand i nærheden.

Oplysningerne om, hvor på kroppen og i hvilke situationer vådservietterne kan bruges, varierer også fra produkt til produkt.

"Til brug i ansigtet" eller "til vask efter måltider", er eksempler på anvisninger på vådservietter. Andre fremhæver udelukkende, at de er til krop og hænder eller til bleskift. Enkelte produkter angiver, at de ikke må bruges i ansigtet.

Selvom der ikke gælder særlige regler for produkter til ansigtet ift. resten af kroppen, kan der være indholdsstoffer, der kan genere børnenes øjne. Det gør produktet uegnet til brug i ansigtet og i området omkring øjnene. På mange af vådservietter står der dog også specifikt, at du skal undgå at få vådservietter direkte i øjnene.

Anprisninger som ”naturlig”, "milde", ”99,9 % vand”, ”sensitive”, ”dermatologisk testet”, "pure" mm. står også på flere produkter. Men nogle af disse produkter indeholder problematiske indholdstoffer, for eksempel parfume.

Det siger virksomhederne

Huggies

Retail Partner Danmark ApS gør opmærksom på, at de som distributør kun sælger Huggies Pure og Huggies Pure Extra Care. De øvrige udgaver er parallelimporteret.

REMA 1000

"Til REMA 1000 Ultra sensitive vådservietter har vi følgende kommentar: Phenoxyethanol er et effektivt konserveringsmiddel, der anvendes for at forhindre mug og øger holdbarheden efter åbning. Stoffet er ofte anvendt i produkter til personlig pleje og godkendt af EU.

EU har med kosmetikforordningen fastsat en række grænseværdier for indholdsstoffer i personlige plejeprodukter og her kan man finde grænseværdien for phenoxyethanol. Den ligger for nuværende på 1%. EU lovgivninger er ofte genstand for ændringer, så vi følger kontinuerligt udviklingen. Vi har fra leverandøren fået bekræftet, at disse vaskeservietter overholder den gældende grænseværdi og dermed kosmetikforordningen. Vi følger dermed de gældende lovkrav. 

Samtidig er produktet Svanemærket samt certificeret hos Astma & Allergi, som begge stiller skrappe krav til kemi i produkterne. 

Vi har undersøgt mulighederne for at udelukke Phenoxyethanol i produktet, hvilket fremadrettet vil være en mulighed, og dette produkter kommer snarest i vores butikker."

Organyc

Organyc fremhæver at produktet er lovligt og Cosmos Organic certificeret. De er uenige i tilgangen ved at lave en deklarationstest, som de finder overfladisk, og fremhæver at:

"Benzyl alcohol ikke er tilsat som parfumestof men er tilsat som konserveringsmiddel i mængden 0.97%. Chamomille og Calendula er økologiske og er tilsat i mængden 0.015% for hver.
Parfume indholdet er 0.04%."

Nivea/Beiersdorff:

"Sikkerhed og høj kvalitet på Beiersdorf's produkter er naturligvis af største vigtighed for os. Før vores produkter bringes på markedet, er alle klinisk og dermatologisk testet for at garantere overholdelse af de højeste sikkerheds- og kvalitetsstandarder, og for at sikre at lokale regler og krav på alle de markeder vi opererer på overholdes. NIVEA Baby sælges i mange lande, både i og udenfor Europa, og vi har et globalt sortiment, der imødekommer de forskellige behov og præferencer hos vores forskellige forbrugere.

Beiersdorf/NIVEA Danmark distribuerer eller sælger ikke NIVEA Baby Wipes produkter i Danmark. Derfor, uanset hvilke NIVEA Baby-produkter, der er tilgængelige på markedet eller i e-detailhandelen, sker dette via parallelimport, som vi som virksomhed, ikke har kontrol over. Men alle ingredienser inklusive dufte, der bruges i NIVEA Baby Wipes produkterne, opfylder naturligvis de lovmæssige krav i de europæiske kosmetikforordninger og er underlagt strenge sikkerhedskriterier og høje kompatibilitetsstandarder."

Ecovik/Naturaverde

Ecovik oplyser at de fremadrettet ikke længere vil føre vådservietterne fra Naturaverde.

Sebamed

Sebamed oplyser, at produktet ikke er tiltænkt det danske marked. Det kommer til at udgå og erstattes af et produkt, der hverken indeholder parfume, phenoxyethanol eller kamille.

Jellyworks

Producenten bag Paw Patrol servietterne oplyser, at der må være tale om et flere år gammelt produkt, da nye produkter har en ingrediensliste. De vil se på, om de kan udfase parfumestoffet benzyl alcohol.

OBS! Kravet om ingrediensliste er ikke nyt. Produktionsdatoen på pakken er angivet til juli 2020.
 

Vådservietter skal ikke i afløbet

Siden juli 2021 er en række produkter med indhold af plastik markeret med et ”plastik i produktet”. Mærket gør opmærksom på at materialet er af plast, og at det kan skade havmiljøet, hvis det kommer ud i naturen.

En stor del af vådservietterne har dette mærke. Der er også en række vådservietter, som er lavet af cellulose fra fx bambus. De skal ikke mærkes med plastikindhold.

Uanset mærket kan vådservietter blokere kloaksystemet, hvis du skyller dem ud i toilettet.

Så du skal uanset mærkningen smide dem ud med dit affald. Det gælder også, selvom produktet reklameres som bionedbrydeligt.

Tjek holdbarheden

Vær opmærksom på, at vådservietterne kan have forskellig holdbarhed. Fx har Waterwipes kun en holdbarhed på 14 dage fra de er åbnet. Mens mange andre holder i 3 måneder.

Testede produkter

Vis kun: