Test: Kemi i vibratorer af silikone

29. maj 2020

En vibrator er i kontakt med kroppens følsomme områder og skal derfor ikke indeholde problematiske kemikalier. Se testen af 9 vibratorer af silikone.

test-af-kemien-i-vibratorer-2020.png

Test af kemien i vibratorer / dildoer
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Sexlegetøj er i kontakt med kroppens følsomme områder

Uønsket kemi kan findes i mange af de produkter, som du bruger i din dagligdag. Kemikalierne i dine produkter er ofte gode og nyttige. Men nogle er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende.  

Hormonforstyrrende stoffer kan blandt andet forringe evnen til at få børn. Kosmetik på huden, mademballager og elektronik i hjemmet er alle eksempler på produkter, der i nogle tilfælde kan udsætte dig for disse kemikalier.

Sexlegetøj som en vibrator eller dildo er i tæt kontakt med kroppens følsomme områder. Det er muligt, at der er et større optag af kemiske stoffer gennem slimhinderne end gennem huden.

Se de testede vibratorer nederst på denne side.

Laboratorietest undersøger indhold af silikonestoffer

Vibratorerne i testen er alle lavet af silikone. I silikone bruges blandt andet en række kemikalier, som hedder cykliske siloxaner. Disse kan være problematiske for både miljøet og sundheden.

I en laboratorietest har Forbrugerrådet Tænk Kemi undersøgt silikonen i vibratorerne. Helt specifikt er der testet for følgende problematiske siloxaner:

  • Cyclotetrasiloxane (D4)
  • Cyclopentasiloxane (D5)
  • Cyclohexasiloxane (D6)

Derfor er hormonforstyrrende stoffer problematiske

Uønsket kemi findes kun i små mængder i vibratorer

Silikonestofferne ovenfor er på EU’s liste over særligt problematiske kemikalier. Det skyldes, at de er belastende for miljøet. De nedbrydes ikke, spreder sig over lange afstande i naturen og kan ophobe sig i dyr.

1 af silikonestofferne (D4) er skadelig for forplantningsevnen, og 2 er mistænkt for at være hormonforstyrrende (D4 og D5).

Testen viser, at alle vibratorerne indeholder siloxaner. Men indholdet er så begrænset, at det ikke i sig selv udgør nogen grund til bekymring. Udsættelsen vil være større fra eksempelvis kosmetik eller glidecreme.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Testen viser afgivelse af ”flygtige stoffer” i alle vibratorer

Testen viser, at alle vibratorer og dildoer afgiver såkaldte flygtige forbindelser. Det vil sige, at vibratorerne frigiver kemiske stoffer. Testen kan ikke sige, hvad det præcis er for nogle stoffer, der frigives fra vibratorerne.

De flygtige stoffer er formentligt ikke problematiske for din sundhed. Men det er dog uønsket, at produkter afgiver kemikalier, når de er i tæt kontakt med kroppens sårbare områder.

De testede vibratorer lever for eksempel ikke op til de anbefalinger, der gælder for silikone, som er beregnet til kontakt med mad og drikke.

Test: Er der uønsket kemi i din glidecreme?

3 vibratorer i testen er parfumerede

Parfume kan give allergi. Det er derfor generelt en god ide at skrue ned for parfume i produkter, hvis du vil minimere risikoen for parfumeallergi.

I testen lugter 3 vibratorer tydeligt parfumeret (Lelo, We-vibe og Smile makers). Der står ikke på pakken, at produkterne er parfumeret. Så spørg dig frem hos forhandler eller producent, hvis du vil undgå parfume.

I testen er der også et enkelt produkt, som havde en kraftig kemisk lugt. Oplever du, at et produkt lugter kraftigt kemisk, så lad det gerne ligge til ”afdampning” et par uger, inden du tager det i brug.

Har det en vedvarende kraftig kemisk lugt, så kontakt producenten og hør, om det kan være meningen.

Det betyder kolberne A, B og C

Bag om testen

Sådan har vi testet


Forbrugerrådet Tænk Kemi har i foråret 2020 indkøbt vibratorer på danske hjemmesider og sendt dem til laboratorietest. Alle de udvalgte produkter har silikoneyderside.

Det har vi fundet


Ingen af produkterne indeholdt større mængder problematiske kemikalier.

Siloxaner

Der er testet for indhold af forskellige såkaldte cykliske siloxaner. De fundne niveauer var:

Cyclotetrasiloxane (D4)  31 til 240 milligram per kilo samt en enkelt under detektionsgrænsen.

Cyclopentasiloxane (D5) 180 til 610 milligram per kilo.

Cyclohexasiloxane (D6) 470 til 810 milligram per kilo.

Flygtige forbindelser

De flygte forbindelser er testet på sammen måde som fødevarekontaktematerialer af silikone. Materialet opvarmes, og det vejes før og efter.

Testene viste fordampning på 1,1 til 1,7 procent. Anbefalingen for fødevarekontaktmaterialer er under 0,5 procent.

Testen viser ikke, hvilke stoffer der fordamper fra materialet.

Peroxid og PAH

Der blev ikke målt indhold af peroxid og PAH.

Parfume

3 produkter var parfumeret. De havde en tydelig duft af parfume.

Testen viser ikke grund til bekymring. Men Forbrugerrådet Tænk Kemi opfordrer producenterne til at arbejde med at mindske de flygtige stoffer i silikonen samt brugen af siloxanerne.

Vælg den rette glidecreme

Vær opmærksom på, at ikke alle slags glidecremer kan bruges sammen med sexlegetøj. Særligt silikonebaseret glidecreme skal ikke bruges sammen med sexlegetøj af silikone.

Vandbaseret er ofte et godt valg. Følg vejledningen på produkterne.

Se testen af glidecreme

Det siger virksomhederne

Belladot

"Vi tager enhver potentiel menneskelig eller miljømæssig risiko seriøst. Belladots produkter lever op til REACH-lovgivningen, som er den gældende europæiske lovgivning for særligt problematiske kemikalier på EU’s kandidatliste. Vi overholder alle grænser i forhold til den nuværende kandidatliste."

WOW Tech (ansvarlig for We-vibe rave vibrator)

"De grænseværdier for flygtige organiske forbindelser, som er sat af BfR (Det tyske risikovurderingsinstitut, red.), er anbefalede grænser for fødevarekontaktmateriale. Selvom vi ikke har fødevarekontaktprodukter, vælger vi silikone til vores legetøj, som er testet og overholder disse høje standarder.

Siloxanerne, som er testet i forhold til REACH-lovgivningen om særligt problematiske kemikalier, overholder lovens grænser og anbefalinger. Derudover arbejder vi kontinuerligt på at forbedre vores materialer og produktion for at sikre, at vores produkter forbliver sikre."

Forbrugerrådet Tænk Kemi-kommentar: I testen overholdt produktet ikke BfR’s grænseværdier for afgivelse af flygtige organiske forbindelser for fødevarekontaktmaterialer.

Relaterede artikler